Africa de Nord si Orientul Mijlociu continua sa fie cuprinse de febra revolutionara. Ziua a fost marcata de noi proteste la Tripoli, unde fortele loiale regimului Gaddafi au deschis focul asupra manifestantilor. Proteste violente au avut loc si in Yemen, in timp ce manifestatiile din Bahrain, Irak si Iordania au fost pasnice.Vezi evolutiile ultimelor zile in Libia, Yemen, Egipt, Tunisia, Bahrain, Iran, Irak, Arabia Saudita si Iordania.​

Proteste in Orientul Mijlociu si Africa de NordFoto: Colaj foto

LIBIA:

4 martie:Noi proteste la Tripoli, manifestantii au fost imprastiati cu focuri de arma de fortele loiale lui Gaddafi. Impuscaturile s-au facut din nou auzite vineri intr-un district din capitala Libiei, dupa ce fortele loiale lui Muammar Gaddafi i-au imprastiat pe protestatarii care strigau "Gaddafi este dusmanul lui Dumnezeu", anunta Reuters. Manifestatia a izbucnit dupa ce protestatarii au iesit din moscheea Murat Adha (districtul Tajoura din estul orasului Tripoli), dupa rugaciunile de vineri, si au inceput sa scandeze impotriva lui Muammar Gaddafi, aflat de peste 4 decenii la putere: "Acesta este sfarsitul pentru Gaddafi. S-a terminat. 40 de ani de crime ajung", potrivit Reuters.

Interpol a emis o alerta globala impotriva colonelului Muammar Gaddafi si a 15 lideri libieni. Organizatia Interpol a emis vineri o alerta globala, cunoscuta sub numele de "Orange Notice", impotriva colonelului Muammar Gaddafi si a altor 15 lideri de la Tripoli, inclusiv membri ai familiei sale si consilieri apropiati. Interpol incearca astfel "sa avertizeze statele membre in legatura cu pericolul reprezentat de deplasarea acestor persoane, precum si cu bunurile pe care le poseda". Organizatia incearca, de asemenea, sa asiste tarile membre in eforturile lor de a implementa sanctiunile prevazute in rezolutia 1970 a ONU.

YEMEN:

4 martie:Fortele yemenite au deschis focul asupra protestatarilor din nord. Cel putin doua persoane au fost ucise si alte sapte au fost ranite in provincia nordica Amran, unde fortele yemenite au lansat rachete adresate protestatarilor. Coalitia de opozitie din Yemen a declarat ca presedintele Ali Abdullah Saleh a respins un plan care sublinia etapele premergatoare unei posibile demisii, informeaza AFP.

3 martie: Oficialii americani si-a exprimat ingrijorarea cu privire la declaratia unui cleric influent, Abdul Majid al-Zindani, unul dintre mentorii lui Osama bin Laden. "In curand vom avea un stat islamic", a spus Zindani, citat de NY Times.

2 martie:Presedintele Saleh isi cere scuze ca a aruncat vina pentru proteste asupra israelienilor. Casa Alba raporteaza ca presedintele yemenit Ali Abdullah Saleh si-a exprimat regretul pentru afirmatiile lui anterioare potrivit carora Israelul si Statele Unite sunt responsabile pentru miscarile de protest din lumea araba si SUA ameninta domnia sa de 32 de ani. Potrivit AP, Saleh a telefonat miercuri la Washington pentru a-si exprima regretul pentru orice neintelegeri provocate de acuzatiile sale.

1 martie:Manifestatie masiva in centrul capitalei. Presedintele Saleh acuza Israelul si SUA ca orchestreaza protestele din lumea araba. O manifestatie masiva a invadat marti centrul Sanaa, la apelul opozitiei, pentru a cere plecarea de la putere a presedintelui yemenit Ali Abdallah Saleh, transmite corespondentul AFP. Seful statului a acuzat Israelul si SUA ca orchestreaza protestele din lumea araba. Protestatarii au blocat trei strazi care duc la Universitatea din Sanaa, epicentru al contestatiei din 27 ianuarie. Autoritatile nu au prezentat o estimare oficiala, dar ziaristii prezenti in capitala afirma ca pe strazi sunt cateva zeci de mii de oameni.

EGIPT:

4 martie:Noul prim-ministru se adreseaza egiptenilor in Piata Tahrir. Essam Sharaf, noul prim-ministru egiptean ales joi de catre conducatorii militari, a promis ca va face tot ce poate pentru a satisface cererile protestatarilor. Adresandu-se miilor de oameni stransi in Piata Tahrir, el le-a cerut oamenilor sa participe la "reconstruirea" tarii, potrivit AFP.

3 martie:Premierul egiptean Ahmed Shafiq a demisionat. Premierul egiptean Ahmed Shafiq si-a dat demisia joi, iar consiliul militar aflat la putere l-a insarciant pe fostul ministru al transporturilor, Essam Sharaf, cu formarea unui nou guvern, relateaza Reuters, dupa ce activistii antiguvernamentali au solicitat inlaturarea de la putere a tuturor celor care au facut parte din garda lui Hosni Mubarak. Shafiq a fost numit in functie de Mubarak cu cateva zile inainte de renuntarea la presedintia Egiptului, pe 11 februarie.

2 martie: Presa egipteana sustine ca fostul dictator Hosni Mubarak a parasit tara, aflandu-se la complexul militar din Tabuk, Arabia Saudita, unde se trateaza de cancer la pancreas si colon, scrie NY Times.

TUNISIA:

4 martie: Primul-ministru planuieste noul Cabinet. Beji Caid-Essebsi, noul prim-ministru tunisian a declarat vineri ca va prezenta un nou cabinet, in zilele urmatoare. Primul-ministru in varsta de 84 de ani a sustinut prima sa conferinta de presa, la cinci zile dupa demisia predecesorului sau, Mohamed Ghannouchi, relateaza Reuters.

3 martie: Seful agentiei pentru refugiati din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite a numit criza refugiatilor libieni care incearca sa treaca granita in Tunisia, "un cosmar logistic", scrie Herald Tribune.

3 martie:Alegerile din Tunisia vor avea loc in luna iulie. Presedintele interimar al Tunisiei Fouad Mbazaa a facut publice cateva detalii legate de alegerile libere promise cetatenilor imediat dupa rasturnarea lui Zine El Abidine Ben Ali. Potrivit acestuia, alegerile pentru un consiliu reprezentativ cu sarcina de a rescrie constitutia vor avea loc pe 24 iulie 2011. Pana la acea data un guvern provizoriu va conduce tara, informeaza BBC.

1 martie:Haos la granita Libiei cu Tunisia; 2.000 de oameni fug din Libia in fiecare ora. Politistii de frontiera tunisieni au tras focuri in aer marti pentru a incerca sa controleze multimile de oameni care se inghesuiau pentru a trece granita si a scapa de violentele din Libia, relateaza Reuters. Vamesii lasau oamenii, in mare parte straini care lucrau in Libia, sa treaca frontiera la Ras Jdir, insa nu reuseau sa le proceseze datele suficient de repede pentru a face fata numarului mare. Multimea a fost impinsa intr-un zid care delimiteaza zona tampon dintre cele doua state. Din cand in cand, garzile deschideau o poarta de metal pentru a permite accesul unui grup de oameni.

BAHRAIN:

4 martie: Mii de oameni s-au adunat in capitala Manama. Mii de manifestanti s-au adunat in fata cladirii televiziunii de stat din Manama, scandand lozinci impotriva dinastiei sunnite care detine puterea. Protestele de vineri au venit la o zi dupa ce au izbucnit ciocniri stradale intre sunniti si siiti, informeaza Reuters.

1 martie:Circa 30 de tancuri din Arabia Saudita se indreapta spre Bahrain. Martori oculari au relatat ca au observat circa 30 de tancuri aduse in Bahrain din Arabia Saudita luni seara, relateaza cotidianul egiptean Al-Masry Al-Youm. Navetistii aflati pe digul rutier King Fadah, care leaga cele doua state, au fost blocati din cauza a "15 transportoare care carau cate 2 tancuri fiecare, indreptandu-se spre Bahrain". Martorii nu au putut stabili daca tancurile apartineau armatei saudite. Prezenta unor echipamente militare saudite in Bahrain este considerata foarte neobisnuita. Informatiile vin in contextul unor planuri pentru noi manifestatii antiguvernamentale in capitala Manama.

27 februarie: Liderul opozitiei, Hassan Mashaima, a revenit la Bahrain, punand astfel capat exilului auto-impus, pe fondul protestelor anti-guvernamentale de la Manama. "A venit timpul pentru adevarata unitate si prioritatea noastra astazi este sa ne punem de-acord cu protestatarii din Piata Perla si sa le respectam cerintele", a declarat Mashaima, citat de NY Times.

23 februarie:Zeci de mii de manifestanti cer demisia Guvernului din Bahrain. Un miting de proportii se desfasura marti la Manama pentru a cere demisia Guvernului acestei monarhii condusa de o dinastie sunnita. Zeci de mii de persoane s-au adunat pe un bulevard care face legatura cu Piata Perla din Manama. Pe strazi nu sunt agenti ai fortelor de ordine, iar manifestantii striga "Poporul doreste caderea regimului" si "Jos dinastia Al-Khalifa". Regele Bahrainului, Hamad Ben Issa Al-Khalifa, a ordonat luni seara eliberarea detinutilor siiti, una dintre revendicarile opozitiei, precum si suspendarea actiunilor judiciare impotriva detinutilor politici, relateaza Reuters.

IRAN:

4 martie: Federatia Internationala pentru Drepturile Omului si Liga Iraniana pentru Apararea Drepturilor Omului au declarat ca vor depune o plangere la Organizatia Natiunilor Unite, in numele liderilor opozitiei, Mir Hosein Mousavi si Mehdi Karroubi. Acestia au fost pusi sub arest la domiciliu pentru organizarea unui mars in sprijinul revoltelor din lumea araba, informeaza AFP.

2 martie: Tensiuni majore in Orientul Mijlociu: Iranul va construi o baza navala permanenta in Siria, la Marea Mediterana. Iranul va avea acces nelimitat la Marea Mediterana dupa ce a semnat un acord cu Siria prin care isi va putea construi o baza navala in portul sirian Latakia, scrie portalul Debka, specializat in informatii militare din Orientul Mijlociu. Acordul demonstreaza influenta majora a Iranului in Siria si vine pe fondul cresterii tensiunilor in zona. Debka citeaza surse iraniene care sustin ca baza navala iraniana va include un depozit de arme si munitii. Acordul prevede lucrari majore in portul Latakia, necesare pentru a permite accesul navelor de razboi si submarinelor iraniene.

1 martie: Confruntari intre opozitie si fortele de ordine. Politia iraniana a recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa o manifestatie a opozitiei in centrul Teheranului, anunta site-ul de opozitie Kaleme.com, citat de AFP. Confruntarile au fost semnalate in special in jurul universitatii din Teheran, potrivitei sursei citate. Ciocnirile s-au produs in momentul in care fortele de ordine, masiv amplasate in centrul capitalei, incercau sa impiedice mai multe adunari, spune site-ul opozitiei, care vorbeste de "un mare numar de manifestanti".

IRAK:

4 martie: Mii de irakieni au denuntat coruptia guvernamentala, intr-o noua zi de proteste. Fortele de securitate irakiene au folosit tunuri cu apa si bastoane pentru a dispersa protestatarii din centrul orasului Basra. Primul-ministru Nuri Kamal al-Maliki le-a dat un ultimatum de 100 de zile ministrilor sai, pentru a-si intensifica reformele, relateaza Reuters.

ARABIA SAUDITA:

4 martie: Protestatarii cer eliberarea unui cleric siit. Cateva sute de persoane au protestat, vineri, in provinciile majoritar siite din estul Arabiei Saudite, cerand eliberarea lui Sheikh al Tawfiq-Aamer, un cleric siit care a fost arestat duminica. Proteste de mai mica amploare au avut loc la Al-Houfouf si Al-Houfouf, relateaza AFP.

IORDANIA:

4 martie: Aproximativ 2.000 de protestatari s-au adunat pe strazile din capitala Iordaniei, Amman. Manifestantii antiguvernamentali au continuat sa solicite demisia noului prim-ministru, informeaza AFP.