Organizatia Interpol a emis vineri o alerta globala, cunoscuta sub numele de "Orange Notice", impotriva colonelului Muammar Gaddafi si a altor 15 lideri de la Tripoli, inclusiv membri ai familiei sale si consilieri apropiati. Interpol incearca astfel "sa avertizeze statele membre in legatura cu pericolul reprezentat de deplasarea acestor persoane, precum si cu bunurile pe care le poseda".

Alerta globalaFoto: Interpol

Organizatia incearca, de asemenea, sa asiste tarile membre in eforturile lor de a implementa sanctiunile prevazute in rezolutia 1970 a ONU.

In plus, Interpolul vrea ca statele membre sa sprijine ancheta Tribunalului Penal International, care investigheaza informatiile legate de posibile "crime impotriva umanitatii" produse in Libia.

Datele de identificare ale lui Gaddafi si ale celor 15 lideri libieni (inclusiv ale copiiilor sai) au fost adaugate bazei de date a organizatiei Interpol, fiind distribuite agentiilor de securitate din zone cheie, precum puncte de control vamal.

Bunurile din strainatate ale unora dintre cei vizati de alerta Interpol au fost si ele inghetate.

Potrivit Interpol, cei 16 lideri libieni "au fost implicati sau au fost complici in planuirea de atacuri, inclusiv bombardamente aeriene, impotriva populatiei civile".

Joi, procurorul Tribunalului Penal International Luis Moreno-Ocampo a anuntat deschiderea unei anchete pentru crime impotriva umanitatii in Libia care il vizeaza pe colonelul Muammar Gaddafi, fiii sai si mai multi inalti responsabili libieni.

"Am identificat anumite persoane care exercita o autoritate de facto, care au o autoritate asupra fortelor de securitate care ar fi comis crimele", a continuat procurorul.

"Este vorba despre Muammar Gaddafi, de cercul sau de apropiati inclusiv fiii sai, care detin puterea de facto", a precizat el.

"Dar am identificat si indivizi care au o autoritate formala" si care "ar putea fi acuzati", a continuat magistratul argentinian.

Este vorba, a precizat el, de "ministrul Afacerilor externe, de seful serviciilor de securitate a informatiilor militare, de seful securitatii personale a lui Gaddafi si de seful organizatiei de securitate interna".

El a precizat ca se asteapta ca mandatele de arestare sa fie emise de judecatorii TPI "in cateva luni".

Consiliul de Securitate al ONU a sesizat sambata, printr-o rezolutie, TPI asupra situatiei din Libia, apreciind ca "atacurile sistematice" impotriva populatiei civile din aceasta tara "pot fi asimilate cu crimele impotriva umanitatii".