Surprinsi de numarul mare de votanti si depasiti de propria incapacitate, autoritatile romane care au organizat votarea la sectiile din strainatate au starnit manie si dezaprobare. In Viena, Paris, Londra, Bruxelles, Torino sau in alte orase s-au format cozi interminabile pe motivul ca "s-au distribuit prea putine stampile sau buletine de vot". Dupa ce au stat in frig sau in ploaie ore intregi, oamenii s-au trezit ca sectia se inchide si ei nu mai pot vota. Huiduieli, injurii si geamuri sparte, cam asa s-a incheiat ziua de votare in multe din sectiile de peste hotare.

Londra

Coada la votare in Londra
Coada la votare in Londra
Foto: HotNews.ro
“Stau la coada la votare. Iti vine sa crezi?” spunea o femeie la telefon in timp ce isi astepta randul sa isi parafeze dorinta in capitala Marii Britanii. Londra a fost unul dintre orasele din strainatate unde romanii au stat la coada pentru a vota viitorul presedinte si pentru a-si exprima parerea in privinta referendumului impus de Traian Basescu. “Pai au facut doar trei sectii de votare in Londra, era de asteptat sa se aglomereze”, a venit si raspunsul unui domn ce o insotea.

In Marea Britanie au fost organizate opt sectii de votare: trei in Londra, si cate una in Canterbury, Cardiff, Leeds, Birmingham si Glasgow. Doua dintre sectiile de votare din Londra au fost notate de MAE ca fiind sectii care au inregistrat un numar mare de votanti. Comunitatii de romani din UK, estimata a numara aproximativ 80.000 de membri, i-au fost alocate 14.000 de buletine de vot.

Bruxelles

Coada la vot in Bruxelles
Coada la vot in Bruxelles
Foto: HotNews.ro
Sute de romani s-au strans in fata Ambasadei Romaniei din Bruxelles si au infruntat frigul si vantul cu speranta ca vor putea decide viitorul tarii. Alegatorii au venit in flux continuu si au asteptat, in medie, doua ore pentru a pune stampila pe buletinul de vot. Multi dintre ei nu-i cunosteau decat pe principalii trei candidati, insa cu totii au votat pentru a se putea intoarce in tara si a trai decent. Pana la orele 15:30, aproximativ 2.500 de romani isi exprimasera deja optiunea.

Viena

Votarea s-a incheiat cu huiduieli si geamuri sparte dupa ce sute de oameni nu au mai putut sa voteze.

"Am votat in Viena. A fost o organizare execrabila. Am stat 3 ore la coada la vot. Nu e posibil ca intr-un oras cu foarte multi tineri romani la studii sa fie organizata o sectie cu foarte putine persoane ce asigura desfasurarea alegerilor. Argumentul organizatorilor a fost ca nu se asteptau sa vina atatia oameni sa voteze", spune unul dintre votanti. "Multi nu au reusit sa voteze din cauza cozii infernale. Eu am renuntat dupa o ora si jumate de asteptare, atunci cand am realizat ca mai aveam probabil inca pe atata de stat; indraznisem sa-mi cumpar un bilet de tren pentru seara asta, si indraznisem sa nu-mi rezerv 4 ore din timp pentru un vot", ne scrie alt roman care a vrut sa voteze la sectia din Viena.

Paris

Sute de oameni au asteptat astazi la Paris in ploaie si vant ca sa voteze. A fost doar o singura sectie de votare in Paris, si doar 5 STAMPILE de vot! Acelasi scenariu: oameni care nu au mai ajuns sa voteze, huiduieli si injuraturi.

Torino - 5 ore pentru un vot

Vot in Italia
Vot in Italia
Foto: HotNews.ro
La Torino, oras in care se estimeaza ca sint peste 60.000 de romani, organizarea a fost execrabila fiind doar o singura sectie de votare cu patru cabine.

"Am reusit sa votez dupa CINCI ORE de asteptare !!!! La ora 16 inca mai erau citeva mii de persoane la coada si cu siguranta nu toti vor reusi sa voteze. Va iesi din nou scandal, precum la referendumul pentru suspendarea presedintelui, cind nu au putut vota foarte multi romani", spune un alt cititor.

Castellon

Si romanii din Castellon au mers in numar mare la vot astazi. La ora 18.30 circa 40 de persoane se aflau in sectia de votare iar alte 140 de persoane asteptau la coada.