Londra a fost inca unul dintre orasele in care s-a stat la coada la doua dintre cele trei sectii de votare. Numarul buletinelor de vot a fost mic, comparative cu dimensiunea estimate a comunitatii romane. Cativa alegatori au impartasit cu HotNews.ro sperantele lor post-alegeri.

“Stau la coada la votare. Iti vine sa crezi?” spunea o femeie la telefon in timp ce isi astepta randul sa isi parafeze dorinta in capitala Marii Britanii. Londra a fost unul dintre orasele din strainatate unde romanii au stat la coada pentru a vota viitorul presedinte si pentru a-si exprima parerea in privinta referendumului impus de Traian Basescu. “Pai au facut doar trei sectii de votare in Londra, era de asteptat sa se aglomereze”, a venit si raspunsul unui domn ce o insotea.

In Marea Britanie au fost organizate opt sectii de votare: trei in Londra, si cate una in Canterbury, Cardiff, Leeds, Birmingham si Glasgow. Doua dintre sectiile de votare din Londra au fost notate de MAE ca fiind sectii care au inregistrat un numar mare de votanti. Comunitatii de romani din UK, estimata a numara aproximativ 80,000 de membri, i-au fost alocate 14,000 de buletine de vot.

Un element de noutate a constat faptul ca alegatorii au putut vota doar in baza actului de identitate sau al titlului de calatorie, nefiind obligati sa prezinte dovada de resedinta in tara in care au votat.

Alegatorii au semnat doua declaratii, prin care se angajau sa voteze o singura data sau sa fie penalizati. Dupa introducerea buletinelor in urna, au trebuit semnate alte doua hartii, cum ca ai votat.

Cand mi-am primit pasaportul inapoi, fara a mentiona ca sunt de la presa, am intrebat daca ma pot descoperi in cazul in care ma duc sa votez in alta sectie. “E greu, domnisoara. Trebuiem sa luam la verificat tabele…”, mi-a raspuns unul dintre observatori. O doamna din comisie a ripostat: “Am pus stampila pe pasaport”. “Nu, ati uitat”, i-am raspuns. La care doamna in cauza a ordonat, pe un ton strict, sa-mi fie stampilat pasaportul. Observand un tanar care a votat cu cartea de identitate, l-am intrebat daca poate scapa de semn. “Mie mi-au pus un actibild, se poate dezlipi usor”, a raspuns acesta.

In timpul celor aproximativ 40 de minute, cat am stat la coada sa ajung sa votez, am aflat ce spera cativa dintre alegartori.

Carmen, 33 de ani: “Noul presedinte sa faca ceva pentru cei din tara, fiindca daca-i bine acasa, ne intoarcem si noi. Acolo sa mearga lucrurile mai bine, ca mi-am facut singura ce am avut nevoie. Din pacate, cei de acasa inca sufera. Am dori sa vedem ca se schimba mentalitatea, in primul rand. Si sa nu mai fie grija asta a zilei de maine. Nu e normal sa se astepte fondurile nu-stiu-care, ca sa fie siguri ca au salariu luna urmatoare.”

Student, 24 de ani: “Cred ca 300 de parlamentari ajunge sa ne conduca, nu-i nevoie de cinci sute. Prefer o singura camera. Decat sa se tot certe doua camere intre ele, cred ca va fi mai usor sa se rezolve o problema in interiorul aceleiasi camere. Sunt student in Romania si sper ca, dupa absolvire, sa vin in Marea Britanie sa lucrez aici.”

Madalina, 29 de ani: “Vrem sa se reduca numarul de parlamentari. Nu sunt singura daca este bine cu o singura camera. Tot ce e nou va trebui o perioada lunga de acomodare si cu schimbarea asta nu stiu daca la noi e timp pentru asa ceva.”

“Sa-i taiem smarcu’ lui Iliescu”, a vociferat un alegator mai patimas.