Romanii din Viena au votat duminica la sectia 13 aflata la Institutul Cultural Roman. "Votez pentru ca, daca vreau schimbari si lucruri pentru mine si familia mea, trebuie sa-mi exprim opinia. Nu stiu de ce nu invatam nimic de la opinia publica din occident in materie de exercitii de democratie", spune un tanar asistent care lucreaza la Universitatea Tehnica din Viena.

"Chiar daca nu ma reprezinta niciunul din personajele care candideaza pentru postul de presedinte al Romaniei, trebuie sa votez. Este dreptul meu democratic, si daca intr-o zi vom decide sa ne intoarcem in Romania, am ceva de spus in legatura cu viitorul tarii mele", continua Ioan V, care traieste de 5 ani in capitala Austriei.

Alina Dumitru lucreaza intr-o patiserie aflata la 20 de kilometri distanta de Viena. A venit duminica la vot cu sotul ei austriac. "Mi-am luat liber, am anuntat patronul inca de la inceputul lunii ca pe 22 noiembrie trebuie sa fiu libera pentru ca sunt alegeri importante pentru Romania si trebuie sa ma duc la vot. Am votat si pentru referendum si ma voi duce si pe 6 decembrie in turul 2", spune Alina.

Daniel este student in anul 3 la Vienna Business School si nu a mers la vot. L-am intalnit in aula Universitatii, la protest alaturi de colegii sai. "Protestam impotriva sistemului Bologna, si suntem in greva de 3 saptamani. N-am sa merg la vot pentru ca mi-este scarba de ce se intampla acasa in politica. Da, voi lasa pe altcineva sa decida pentru mine pentru ca mi-e greu sa aleg", spune Daniel.

O trupa de muzicanti fredona "Inima de romanca" la metrou la intoarcerea de la sectia 13 din Viena. I-am intrebat daca se duc la vot si mi-au raspuns: "Nici vorba domnita. Daca ar candidat Cioaba, ne-am duce, da' asa, pe cine sa votam? Pe nebunul ala de Becali? Mai bine cantam toata ziua la metrou sa facem si noi un ban pentru mancare. Vine Craciunul acum si luam si noi la copii cate ceva."

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, sectiile de votare cu cea mai mare prezenta la vot in strainatate au fost: Paris, Torino, Bruxelles, Chisinau, Orhei, Atena, Dublin, Castellon de la Plana, Milano, Torrejon de Ardoz, Zaragoza, Coslada, Londra, Madrid, Verona, Munchen, Roma , Viena.