UPDATE - Liderii PSD si UNPR urmeaza sa semneze joi, de la ora 11.00, la Palatul Parlamentului, protocolul de colaborare pentru alegerile locale, potrivit unor surse social-democrate. Semnarea protocolului de colaborare PSD-UNPR ar fi trebuit sa aiba loc miercuri dimineata, insa a fost amanata, presedintele PSD Liviu Dragnea invocand faptul ca liderul UNPR Gabriel Oprea are "o zi complicata", in conditiile in care in Senat a avut loc votul asupra cererii DNA de incuviintare a urmaririi penale a fostului ministru de interne.

Liviu Dragnea si Gabriel OpreaFoto: Agerpres

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a intalnit miercuri, la sediul central al partidului, cu copresedintele ALDE Calin Popescu-Tariceanu, potrivit Agerpres. Intalnirea a durat circa doua ore, in contextul in care semnarea protocolului dintre PSD si UNPR, programata pentru miercuri dimineata la ora 09.30, a fost amanata si urma, potrivit unor informatii, ca discutiile intre Dragnea si Oprea sa continue dupa ora 14.00 la sediul PSD.

"Asteptam votul din Senat. Sa treaca acest vot si ne intalnim in aceasta dupa-amiaza. Textul protocolului l-am discutat aseara. Am vorbit cu domnul Oprea astazi in ziua de 8.45-9.00. Am stabilit impreuna ca vom avea astaziu aceasta decizie. Este o zi complicata pentru domnul Oprea. Ca sa nu existe niciun dubiu ca este vreo legatura intre votul din Senat si protocolul cu PSD, am stabilit sa semnam pe urma", a declarat Dragnea miercuri dimineata.

Desi se afla in sediul UNPR aflat in aceeasi curte cu cel al PSD, Gabriel Oprea nu a venit la o intalnire cu Dragnea. La iesirea din sediu, Oprea a declarat ca protocolul se va semna "cat mai curand", dar nu astazi (miercuri).

Discutiile dintre Tariceanu si Dragnea ar putea viza un eventual protocol PSD-ALDE, o astfel de posibilitate, potrivit unor surse citate de Agerpres, fiind abordata si in cadrul unor sedinte tehnice care au avut loc anterior la nivelul conducerii social-democratilor.

Un protocol intre PSD si UNPR ar fi trebuit semnat miercuri dimineata, dar evenimentul a fost amanat.

  • Miza acestui protocol, pentru PSD, este ca UNPR sa sustina un singur tur pentru alegerea primarilor si, deci, sa voteze impotriva proiectului liberalilor care se va vota luni in Senat si care prevede revenirea la doua tururui de scrutin. La randul sau, Oprea vrea ca in protocol sa fie prevazute locuri pe listele comune la parlamentare pentru UNPR. 

La scurt timp dupa ce Dragnea a parasit sediul dupa intalnirea cu Tariceanu, a plecat si Gabriel Oprea din sediul UNPR, care se afla in aceeasi curte, dar fara ca cei doi sa se intalneasca.

De mentionat ca la sediul UNPR s-a aflat, pentru cateva zeci de minute si deputatul independent Sebastian Ghita, care le-a spus insa ziaristilor ca nu se inscrie in acest partid.

Ghita a explicat ca a avut o simpla intalnire cu Oprea. "Am avut o intalnire cu domnul ministru, nimic special. Pur si simplu eram in zona, i-am dat un telefon si ne-am vazut doua minute', a spus Ghita la iesirea de la UNPR. La remarca jurnalistilor ca Gabriel Oprea nu mai este in prezent ministru, deputatul a spus: "A fost ministru. Asa este politicos sa te adresezi".

Intrebat daca vrea sa se inscrie in UNPR, Ghita a raspuns: "Nu am aceste optiuni acum".

Serban Mihailescu (senator UNPR): "Protocolul cu PSD se indeparteaza din ce in ce mai mult de posibilitatea de a fi semnat. PSD nu a oferit nimic"

Vicepresedintele UNPR, senatorul Serban Mihailescu, s-a aratat la randul sau extrem de rezervat in ceea ce priveste semnarea acestui protocol si ca discutiile cu PSD au ajuns intr-un blocaj.

Mihailescu sustine ca "protocolul cu PSD se indeparteaza din ce in ce mai mult de posibilitatea de a fi semnat" si ca, indiferent de scorul pe care il va obtine la alegerile locale, UNPR isi va lua "soarta in maini".

"Cred ca vom lua decizia, dupa toata tevatura din Senat, sa candidam singuri. PSD nu a oferit nimic. Ne rezervam dreptul ca saptamana viitoare sa analizam cu mare atentie acest lucru. Din punctul meu de vedere, cu tot respectul pentru cei din PSD, cred ca vom candida singuri. Indiferent de ce scor vom obtine, ne luam soarta in maini", a afirmat Mihailescu.

De subliniat faptul ca, in privinta protocolului, UNPR si PSD au prezentat variante diferite. Desi Oprea a afirmat de luni ca acesta va prevede clar locurile pe listele la parlamentare, PSD a spus initial ca este prea devreme sa se prevada un protocol legat de parlamentare. Ulterior, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Stefanescu, a declarat pentru HotNews.ro ca acest protocol va prevede un punct referitor la liste comune pentru parlamentare, insa numarul de locuri va tine cont de scorul pe care UNPR il va lua la locale si de felul in care UNPR ii va ajuta pe social-democrati.

Miercuri, plenul reunit al Senatului a incuviintat cererea DNA de incuviintare a urmaririi penale fostului ministru de interne.

Oprea a fost intrebat de jurnalisti, marti, daca sustine un singur tur sau doua la alegerile locale pentru alegerea primarilor, iar prin raspunsul dat Oprea a sugerat ca, daca protocolul se semneaza, UNPR va ramane alaturi de PSD pentru un singur tur de scrutin, asa cum prevede legea in prezent.