Senatul a incuviintat miercuri cererea DNA de urmarire penala a fostului ministru de interne Gabriel Oprea, acuzat de abuz in serviciu pentru folosirea coloanei oficiale. Inainte sa intre in sala, impreuna cu restul senatorilor UNPR, Oprea a spus ca se considera nevinovat. "E o zi mai speciala pentru mine astazi", a adaugat el. Fostul vicepremier a votat cu bilele la vedere in favoarea solicitarii justitiei. Au fost 102 voturi pentru, 30 impotriva si un vot anulat, in conditiile in care UNPR are 21 de senatori, iar Oprea a votat "pentru".

Gabriel OpreaFoto: Guvern

Desfasurarea LIVETEXT a evenimentelor de miercuri:

11.43 Potrivit unor surse parlamentare, 102 senatori au votat "pentru", 30 au fost impotriva si un vot a fost anulat. Cererea DNA a fost astfel aprobata de plen.

11.29 Gabriel Oprea a votat "pentru", cu bilele la vedere.

11.19: Incepe votul, in ordine alfabetica.

11.16: Senatorul UNPR Ioan Iovescu anunta ca incepand de astazi "refuz sa mai pun mana pe bilele de vot" si cere vot in cabine.

11.12: Tariceanu prezinta procedura de vot. Se incuviinteaza cererea si se voteaza proiectul de hotarare cu votul majoritatii senatorilor prezenti. Se va vota cu bile, astfel: votul pentru - bila alba in urna alba si bila neagra in urna neagra, votul impotriva - bila alba in urna neagra si bila neagra in urna alba, abtinere - ambele bile in urna neagra.

11.09: Senatoarea Cristiana Anghel: "Stie cineva cine este MCV-ul, persoana fizica, cu nume si prenume?"

11.00 A luat cuvantul senatorul PSD Serban Nicolae.

10.55: A luat cuvantul Florina Jipa, senatoare membra in Comisia Juridica si colega de partid cu Oprea. Este celebra pentru ca l-a dat cu mir pe Dan Sova la primul vot dat in Senat pentru acesta si pentru afirmatia "Lasati-ma cu Constitutia!"

"Ce ma intriga pe mine este ca prezumtia de nevinovatie s-a transformat in prezumtia de vinovatie. Ceea ce am putut gasi in cele 14 volume nu reprezinta nimic legat de infractiunea de abuz in serviciu. Toti ministrii au beneficiat de ceea ce a beneficiat min Oprea. El era viceprim-minsitru pe probleme de siguranta nationala. Acest lucru presupunea niste secrete pe care nu poate sa ni le impartaseasca si nici in fata organelor de ancheta.

Se face o confuzie intre coloana oficiala si ce folosea dansul. Avea dreptul si la trupe antitero.

Va doresc sa votati dupa Constiinta dvs."

10.51: Gabriel Oprea:

  • "Foarte clar de la aceasta tribuna, doua lucruri extrem de importante. Am obligatia sa imi spun punctul de vedere fata de suspiciuni:
  • Abuzul in functie: nu am cerut si nu am avut nimic in plus fata de alti ministri de intere, unii sunt pe aici prin sala. Consider ca nu am abuzat de functia ce mi-a fost incredintata, ca nu am beneficiat de drepturi si priviliegii in afara legii si ma consider nevinovat.
  • Toate argumentele vor fi prezentate in fata magistratilor.
  • Cer sa votati pozitiv cererea de urmarire penala. Este obligatia institutiilor sa faca lumina acolo unde exista semne de intrebare.
  • Este in interesul meu ca adevarul sa iasa la lumina in cel mai scurt timp".

Discursul a fost aplaudat de colegii senatori din UNPR.

10.49: Presedintele Comisiei Juridice, Catalin Boboc, citeste raportul dat de comisie asupra cererii DNA precum si proiectul de hotarare ce urmeaza sa fie votat.

10.47: Programul de lucru a fost votat de 115 senatori.

10.46Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la Parlament, ca decizia politica a social-democratilor de a nu se opune cererii Justitiei in cazul senatorului Gabriel Oprea va fi respectata. (Agerpres)

10.32 Oprea este in sala de sedinte impreuna cu cativa colegi, restul salii este aproape liber

---------------

Comisia Juridica a dat aviz pozitiv marti cererii procurorilor de ridicare a imunitatii lui Gabriel Oprea.

Acesta le-a cerut senatorilor din Comisia Juridica sa retrimita la Parchetul General dosarul sau, pe motiv ca procurorii DNA care instrumenteaza dosarul nu au competenta necesara.

Dosarul trimis de DNA Senatului are 12 volume.

Oprea a contestat dosarul DNA, desi cu o saptamana in urma le ceruse senatorilor sa voteze pentru ridicarea imunitatii sale.

***

Potrivit DNA, Oprea se face vinovat de doua infractiuni de abuz in serviciu, una constand in folosirea resurselor umane si materiale ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru a asigura, in mod nelegal, insotirea deplasarilor efectuate in perioada in care era ministru cu echipaje ale Politiei Rutiere, iar cealalta constand in incheierea unui protocol in baza caruia procurorul general, Tiberiu Nitu, a beneficiat, in mod nelegal, de insotirea deplasarilor efectuate cu echipaje ale Politiei Rutiere.

Deschiderea anchetei de catre DNA a urmat accidentului din 20 octombrie 2015 in care politistul Bogdan Cosmin Gigina (28 de ani) de la Brigada Rutiera a Capitalei a murit dupa ce a cazut cu motocicleta intr-o groapa de pe bulevardul Stirbei Voda din Capitala, in timp ce asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Gabriel Oprea.

In acest caz a fost deschis initial un dosar la Parchetul Tribunalului Bucuresti, trimis apoi Parchetului Inaltei Curti si in final DNA, intrucat s-ar fi savarsit fapte de abuz in serviciu legat de folosirea coloanelor oficiale.

Oprea a fost audiat in acest dosar pe 28 octombrie, la Parchetul Tribunalului Bucuresti, in calitate de martor.

Fostul vicepremier a declarat atunci ca nu a beneficiat de servicii in plus fata de alti ministri de Interne si ca in intreaga sa activitate nu a incalcat niciodata legea. Intrebat daca s-a deplasat cu coloana oficiala de peste 1.500 de ori de la inceputul acestui an, ministrul a raspuns ca a avut "mai multe deplasari", tot timpul pentru a-si face datoria.

Ministrul Gabriel Oprea a avut, in 10 luni, 1.607 deplasari cu coloana oficiala, la institutii publice si la destinatii private, in timp ce primul ministru a avut 814 deplasari, iar presedintele a avut 580 de deplasari, se arata in ordonanta de declinare a dosarului privind accidentul in care a murit politistul Bogdan Gigina.