Cu o ora inainte ca Senatul sa voteze cererea DNA de incuviintare a urmaririi penale pe numele sau, Gabriel Oprea va semna un protocol de colaborarea cu Liviu Dragnea, in care PSD se angajeaza sa mearga pe liste comune cu UNPR la alegerile parlamentare, iar la locale sa lase la decizia organizatiilor teritoriale eventuale aliante. La schimb, Oprea promite sa sustina un singur tur de scrutin alaturi de PSD, dupa ce UNPR a dat de inteles ca este deschis discutiilor cu liberalii privind o majoritate necesara proiectului de lege aflat in dezbatere in parlament si care prevede doua tururi de scurtin.

Liviu Dragnea si Gabriel OpreaFoto: Agerpres

UPDATE UNPR a anuntat intr-un comunicat ca semnarea va avea loc la ora 09.30.

"Miercuri, 3 februarie 2016, la ora 9.30, la grupul PSD din Camera Deputatilor, presedintele UNPR, Gabriel Oprea si presedintele PSD, Liviu Dragnea, vor semna protocolul privind colaborarea celor doua partide in alegerile locale, votul intr-un singur tur si candidatura pe liste comune la alegerile parlamentare din aceasta toamna", a anuntat UNPR intr-un comunicat citat de Mediafax.

La ora 10.30, plenul reunit al Senatului va vota asupra cererii DNA de incuviintare a urmaririi penale fostului ministru de interne.

Oprea a fost intrebat de jurnalisti, marti, daca sustine un singur tur sau doua la alegerile locale pentru alegerea primarilor, iar prin raspunsul dat Oprea a sugerat ca, daca protocolul se semneaza, UNPR va ramane alaturi de PSD pentru un singur tur de scrutin, asa cum prevede legea in prezent.

"Noi avem un protocol de alianta - Alianta de Centru Stanga - impreuna cu PSD. In mod normal, nici nu trebuia sa discutam daca nu mergem pe liste comune. Am vorbit cu dl presedinte Dragnea si inteleg ca acest protocol se va semna maine, in care se prevad toate lucrurile, inclusiv numar de locuri in Parlament" a spus Oprea, la iesirea de la sedinta Comisiei Juridice.

Protocolul pe care acestia il vor semna miercuri va avea doua puncte: primul se refera la alegerile locale si permite organizatiilor sa decida aliante la nivel teritorial, inclusiv pentru candidati unici - ceea ce s-ar putea intampla la primariile de sector in Capitala, iar al doilea va prevede participarea pe liste comune la alegerile parlamentare, a precizat pentru HotNews.ro Codrin Stefanescu, secretarul general adjunct al PSD.

Numarul de locuri eligibile pe care UNPR le va primi ar urma sa fie decis in functie de rezultatul pe care UNPR il obtine la alegerile locale, dar si de cat de mult "ne-au ajutat" UNPR in alegeri, a explicat acesta.

Conditia insa pentru acest protocol este ca UNPR, inclusiv prin declaratiile facute de Gabriel Oprea, "sa isi coordoneze activitatea, de exemplu cum a fost cu cele doua tururi" de scrutin la alegerile locale. "Sa fie loiali," a mai spus Stefanescu.

"In momentul asta Liviu Dragnea a intins o mana prieteneasca" catre UNPR, "dar trebuie sa tina cont de ce decidem impreuna".

"Colegii mei nu au fost multumiti de pozitia UNPR la Cotroceni (cand au fost consultari pentru propunerea unui nou premier dupa demisia lui Victor Ponta - n.r.). Noi am mers cu Liviu Voinea, Dragnea s-a dus cu maxim curaj si am fost lasati in ofsaid. Am dori ca pe viitor sa nu se mai intample astfel de lucruri. Prietenii si aliatii de la UNPR trebuie sa intelegea ca mana intainsa de Dragnea este sincera si loiala, dar trebuie sa tina cont de ce decidem impreuna. Avem o coalitie majoritara, sper ca astfel de mici deviatii sa nu se mai intample" a subliniat Stefanescu.

Context: votul in doua tururi, moneda de negociere oferita de liberali lui Gabriel Oprea

Luni, la consultarile cu partidele organizate de premierul Dacian Ciolos ca urmare a solicitarii PNL pentru o Ordonanta de Urgenta care sa modifice legislatia pentru doua tururi de scrutin, PSD si UNPR au mers separat. Mai mult, Dragnea a mers alaturi de Calin Popescu Tariceanu, desi la votul de investitura cei doi se contrasera chiar de la microfonul central al Camerei Deputatilor. Oprea a intrat la discutii dupa cei doi, si ulterior premierul Ciolos a admis ca nu a inteles foarte clar care este pozitia UNPR-ului in aceasta chestiune.

UNPR a transmis un comunicat de presa in care afirma ca sustine mentinerea actualei prevederi privind alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin, invocand nevoia de "stabilitate" si faptul ca legea a fost adoptata, in aceasta varianta, de Parlament.

Ulterior insa, purtatoarea de cuvant a partidului a declarat ca, in ceea ce priveste un proiect de lege, fie aflat deja in dezbatere, fie unul nou, care sa prevada aceasta modificare, UNPR nu exclude o discutie. Mai mult, Vasile Blaga a declarat ca la Senat s-ar putea forma o majoritate in acest sens in Senat, lucru confirmat pentru HotNews.ro de surse din cadrul UNPR.

Tot luni au aparut informatiile legate de protocolul pe care PSD si UNPR urmeaza sa il semneze. Oprea anuntase ca acesta urmeaza sa fie semnat joi si ca se refera si la colaborarea pentru parlamentare, in timp ce PSD, prin vocea secretarului general Marian Neacsu, spunea ca este prea devreme sa se discute alegerile parlamentare si ca protocolul se va referi la alegerilor locale.

"O sa fie un protocol de colaborare national, de tip umbrela, prin care lasam la latitudinea fiecarei organizatii judetene sa negocieze cu colegii de la UNPR modalitatea de colaborare la alegerile locale. O sa il incheiem saptamana asta, probabil. Vom candida, in mod cert, separat la alegerile locale, dar, daca avem un protocol de colaborare, bineinteles ca o sa ne abtinem de la a ne ataca unii pe ceilalti in campanie.

Al doilea lucru foarte important este modul de constituire a majoritatilor in consiliile locale si in consiliile judetene. Fiecare vom sprijini candidatii care sunt mai bine plasati. Daca vor fi localitati care vor decide ca e potrivit sa aiba liste comune cu UNPR, suntem deschisi si pentru acest lucru", a spus Neacsu, in contextul in care cele doua partide au decis sa mearga pe liste separate la locale.

Luni seara insa, Liviu Dragnea a mers la o sedinta cu parlamentarii UNPR, iar acestia i-au cerut ca protocolul sa fie semnat miercuri, nu joi, asa cum era prevazut initial, iar forma acestui protocol care a reiesit se refera si la liste comune pentru alegerile parlamentare.

Parlamentarii UNPR au promis la randul lor ca nu o sa mai exista "devieri" de la deciziile pe care PSD le va lua.

Lunea viitoare urmeaza ca proiectul liberalilor ce prevedere revenirea la doua tururi de scrutin la alegerea primarilor sa intre in plen pentru dezbatere si vot, au declarat surse parlamentare pentru HotNews.ro.

Pe de alta parte, daca protocolul se semneaza, este clar ca sansele ca proiectul liberalilor sa treaca de Senat sunt foarte mici, fara sprijinul UNPR si ALDE.