Premierul Victor Ponta se intalneste la Palatul Victoria cu sindicalistii din Educatie, pentru a discuta despre salarizarea cadrelor didactice. Ponta a confirmat intalnirea din aceasta dupa-amiaza, afirmand, la sediul PSD: "Sigur ca da, acum plec la Guvern", relateaza Agerpres. La discutia de la Guvern va participa si ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.

Intalnirea de astazi, 24 august 2015, vine la solicitarea celor trei federatii sindicale reprezentative din invatamant. Miercuri, 19 august 2015, FSLI, FSE Spiru Haret si Alma Mater au anuntat intr-un comunicat de presa comun ca i-au cerut premierului Victor Ponta "o intalnire, in regim de urgenta, pentru a discuta, in concret, despre majorarile salariale suplimentare pentru personalul din invatamant, care se impun a fi acordate in cel mai scurt timp, fara a fi conditionate de adoptarea legii unice de salarizare". Cererea a fost ridicata de sindicate, ca urmare a anuntului premierului ca majoreaza cu 25% de la 1 octombrie, prin OUG, salariile din sanatate.

A doua zi, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat ca a trimis Ministerului Muncii un proiect pe marginea legii salarizarii, care prevede cresterea salariilor profesorilor debutanti cu 70%. Proiectul a fost discutat cu sindicatele din educatie si pe baza lui "vom avea consultari luni cu ministrul Finantelor si cu premierul", a anuntat Cimpeanu saptamana trecuta.

Ministrul a explicat atunci si de unde a venit nemultumirea sindicatelor, atunci cand Victor Ponta a anuntat majorarea cu 25% din octombrie a salariilor din sanatate: "Premierul a spus ca nu promoveaza prin Ordonanta de Urgenta mariri salariale decat pentru sanatate. Acest document [trimis la Ministerul Muncii - n.red.] vizeaza proiectul noii legi a salarizarii. Eu stiu o propunere care ar viza o crestere salariala de 10% din decembrie". Cimpeanu a sustinut ca majorarile salariale din educatie ar fi etapizate pe 3 ani, potrivit proiectului trimis la Ministerul Muncii.

Vineri, 21 august, FSLI a explicat intr-un comunicat ca profesorii vor fi platiti la acelasi nivel cu muncitorii necalificati, anul viitor, daca salariile lor nu sunt majorate cu cel putin 15% pana atunci: "Conform deciziei Guvernului Romaniei, incepand cu data de 1 ianuarie 2016, salariul minim pe economie va fi de 1.200 de lei". Spre comparatie, salariul unui profesor debutant va fi la finalul anului 1.189 de lei brut. Sursa si detalii

Citeste si: