Legea prin care primarii si presedintii de CJ isi deleaga semnatura catre functionari lasa loc abuzului de incredere, a declarat, miercuri, intr-un interviu acordat HotNews.ro, presedintele Partidului Forta Civica, Mihai Razvan Ungureanu. Legea, initiata de parlamentarii PSD Gabriela Firea si Darius Valcov, a fost trecuta prin Legislativ fara o consistenta consultare publica. Actul normativ a fost promulgat si de presedintele Traian Basescu, acesta considerand ca "masura e corecta". In schimb, Agentia Nationala de Integritate a criticat legea delegarii de competente, intr-o analiza.

M.R.UngureanuFoto: Hotnews

"Lasa loc abuzului in primul rand, abuzului de incredere si aceasta nu am cum sa o trec cu vederea. Sa vedem care sunt efectele aplicarii", a declarat fostul premier, pentru HotNews.ro.

In context, senatorul s-a exprimat pentru o amanare a aplicarii legii, el acuzand o lipsa de dezbatere si prezentare publica a legii, ianinte de adoptare.

"Aici, in ceea ce priveste legea administratiei locale, intr-un an electoral, aparitia ei devine evident suspecta. Poate ca o amanare a aplicare a legii, un moratoriu al aplicarii ei, care sa fie sustinut si in Parlament, o re-lectura a textului initial al legii ar fi fost necesara", a mai spus Mihai Razvan Ungureanu.

Liderul partidului Forta Civica a mai afirmat ca este nevoie ca Guvernul sa explice mai bine modul in care se va aplica legea delegarii de semnatura in administratia locala, prin normele de aplicare a actului normativ.

"Aici cred ca este nevoie de un supliment de explicatii care ar trebui sa vina odata cu normele metodologice de aplicare a legii. In momentul in care legea intra in conflict cu prevederile celorlalte legi sanctionatorii, gen ANI sau Codul penal, legea nu poate fi pusa in aplicare. Astept sa avad care vor fi efectele pe seama absentei normelor metodologice", a mai declarat Ungureanu, in interviul acordat HotNews.ro.

  • Cum a aparut legea care ii scapa pe primari si pe sefii de CJ de pedeapsa pentru conflict de ineterese

La initiativa parlamentarilor PSD, Gabriela Vranceanu Firea si Darius Valcov, Parlamentul a modificat legea administratiei publice la inceputul lunii martie astfel incat primarii si presedintii de Consilii Judetene sa-si poata delega atributiile catre un numar mare de angajati din cadrul institutiei.

Astfel, primarii sau presedintii de Consilii Judetene vor putea scapa de eventuale anchete DNA, au declarat surse judiciare consultate de Hotnews.ro, deoarece procurorii anticoruptie nu au competenta legala de a cerceta simpli functionari, ci parchetele locale.

Expertii consultati de HotNews.ro mai sunt de parere ca "modificarile respective afecteaza mai ales instrumentarea infractiunilor asimilate celor de coruptie unde se lucreaza pe terenul infractiunilor deja savarsite.

Ne referim aici mai ales la art.13 ind.2 din Legea nr.78/2000 / abuzul in serviciu contra intereselor publice. Prin delegarea competentelor unui simplu functionar, fie el si sef serviciu sau sef de birou, primarul sau seful CJ nu mai semneaza niciun act si nu poate fi acuzat de abuz in serviciu, chiar daca analiza actelor oficiale indica indubitabil incalcarea legii in emiterea unei autorizatii, aviz sau procedura de achizitie publica.

Practic, aceste modificari protejeaza primarul sau sefului CJ de anchetele DNA. Ei controleaza din umbra, prin delegare, emiterea de autorizatii, avize, proceduri de achizitie publica, insa nesemnand nimic, nu patesc nimic. Functionarii care semneaza insa raspund penal insa unde, la parchetul local unde sunt destui procurori blazati, tematori, neexperimentati sau impresionabili politic, care fie dau solutii de netrimitere in judecata, fie taraganeaza cercetarile".

Nu doar activitatea DNA, ci si activitatea ANI va fi afectata de noile modificari aduse legii administratiei publice locale, care extind categoria de angajati ai primariei sau consiliului judetean catre care alesii locali isi pot delega atributiile.

Prestatorii de servicii din subordinea Primariei sau Consiliului Judetean vor putea incheia contracte cu societati controlate de alesii locali, sefi de CJ sau primari, fara ca acestia sa mai poate fi acuzati de conflict interese daca isi deleaga atributiile catre sefii institutiilor din subordinea lor, se arata intr-o analiza realizata de Agentia Nationala de Integritate consultata de Hotnews.ro.

"Prin noua prerogativa instituita, respectiv aceea de delegare a atributiilor de catre primari/presedinti consilii judetene si catre serviciile publice de interes local, alesii locali nu vor mai incalca dispozitiile art. 87 din Legea nr. 161/2003, prin participarea in cadrul Adunarilor Generale ale societatilor tip RAJA, deoarece atributiile autoritatilor publice pot fi exercitate in mod direct de catre prestatorii de servicii publice.

In acest fel, consiliul judetean/local nu va mai emite mandate conventionale de numire a alesilor locali in AGA de natura sa genereze o situatie de incompatibilitate, ci prestatorii de servicii pot exercita in mod direct chiar atributiile pe care ar fi trebuit sa le exercite autoritatile administratiei publice locale. Ceea ce este de subliniat este ca, prin aceasta delegare pot fi incheiate contracte de catre subiectii de drept supusi regimului juridic privind conflictul de interese, platite din fonduri publice, cu evitarea conflictului de interese", se arata intr-o analiza realizata de Agentia Nationala de Integritate, consultata de HotNews.ro.

  • Principalii actori politici - reactie zero

De remarcat ca presedintele Traian Basescu a promulgat legea in 12 martie 2014 fara sa ridice vreo obiectie, astfel ca modificarile votate de PSD au devenit lege, fiind publicate in Monitorul Oficial.

De altfel, in 25 aprilie, presedintele Basescu a afirmat, cu referire la modificarile aduse de Parlament legii administratiei publice locale, ca "am considerat ca promulgarea legii e corecta si legea e corecta".

"In toate cele 20 de zile plus trei zile in control la Consiliul legislativ nu a existat nicio observatie, nici de la Parchete, nici de la ANI. Legea a facut obiectul unor discutii foarte serioase in randul consilierilor", s-a mai justificat seful statului.

"Cred ca masura e corecta, se face un transfer de responsabilitate exact catre cel care ii furnizeaza primarului dispozitia de restituire. (...) Cred ca e masura corecta, mai mult, va asigur ca vor fi primari care vor delega foarte mult si altii care vor delega foarte putin", a mai explicat Traian Basescu.

De asemenea, nici un partid din opozitie n-a reactionat public in timpul discutarii legii in Parlament si nici dupa votarea acesteia. Mai mult, in timpul dezbaterilor din Parlament, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, ridiculizeaza opozitia reprosandu-le tocmai lipsa de reactie.

In 25 aprilie, deputata Partidului Miscarea Populara Elena Udrea a declarat, la postul B1TV, ca "aceasta delegare de competenta este binevenita", pentru ca primarii nu pot sa-si asume raspunderea pentru toate documentele pe care i le dau functionarii sa le semneze.

"Am luat exemplu fostului primar de Capitala, Traian Basescu, care a avut sute de procese privind retrocedarile, pentru ca pe lege primarul semneaza ca primarul dosare de retrocedare pe care le fac directorii din primarie. Primarul semneaza ca primarul, apoi te da pe tine in judecata pentru ca legea spune ca numai primarul poate fi chemat in judecata. Este o situatie in care este binevenita aceasta delegare de competenta. Cine vrea sa faca infractiuni, probabil ca le va face oricum", a afirmat Udrea, la postul B1TV.

Citeste si: