Ioana Petrescu (34 ani) a fost propusa astazi, 3 martie, sa ocupe functia de ministru al Finantelor Publice. Ioana Petrescu a fost numita in septembrie 2013 consilier al premierului Victor Ponta pe probleme fiscale, este profesoara de economie la Facultatea de Politici Publice de la Universitatea Maryland, este specializata in finante publice, economia tarilor in curs de dezvoltare si emergente si pe economia de securitate nationala, potrivit CV-ului publicat pe blogul sau. A absolvit Universitatea Harvard, unde are un doctorat si un masterat in economie, si Wellesley College, unde a obtinut licenta in economie si matematica.

Ioana PetrescuFoto: faculty.publicpolicy.umd.edu

"Sunt convins ca, in ciuda varstei, pe baza pregatirii si a implicarii din ultimele sase luni, in negocieri cu Comisia Europeana, Fondul Monetar International, va putea sa raspunda asteptarilor unui sistem ce are nevoie de reforma", a declarat premierul Victor Ponta la anuntarea componentei noului guvern. Ioana Petrescu a fost numita pe 4 septembrie 2013 consilier al prim-ministrului Victor Ponta.

CV Ioana Petrescu

Septembrie 2013 - prezent: Consilier al premierului Victor Ponta

August 2010 - prezent: assistant professor la Universitatea Maryland, College Park - School of Public Policy

(din septembrie 2013 este in concediu de la universitate, potrivit propriului CV)

August 2012 - Iulie 2013: Director, International Development Specialization, University of Maryland, College Park - School of Public Policy

August 2010 - prezent: Adjunct Scholar, American Enterprise Institute

Doctor in Economie la Harvard University in 2008, cu teza: "Essays in Taxation and International Relations" (Coordonator: Martin Feldstein)

Masterat in Economie la Harvard University in 2007

Licenta in Matematica si Economie la Wellesley College, a obtinut diploma cu distinctia Summa cum laude, in 2003.

A primit Certificate of Distinction in Teaching, Harvard University, in 2007, si Tutor Certification, College Reading and Learning Association, in 2000.

Descarca de aici CV-ul integral al Ioanei Petrescu

Descarca CV-ul Ioanei Petrescu de pe site-ul Maryland School of Public Policy Scholars

Ioana Petrescu a plecat in SUA in 1999, unde a inceput studiile la Colegiul Wellesley, scrie Ziarul Financiar. In octombrie anul trecut, Petrescu declara pentru ziarul citat ca postul sau de profesor la Universitatea Maryland "este momentan inghetat". "Nu voi renunta la el pentru ca am muncit foarte mult pentru acest job", declara aceasta pentru ZF.

Declaratie de avere Ioana Petrescu

Potrivit declaratiei de avere depuse in septembrie 2013, Ioana Maria Petrescu detine un fond optional de pensii in valoare de 22.618 dolari, un cont bancar in valoare de 2.749 dolari si un alt cont bancar de 1.328 lei.

La capitolul venituri, aceasta a incasat un salariu anual de 93.984 dolari la Universitatea Maryland, College Park, SUA, unde a ocupat pozitiile de Assistent Profesor si Director International la Specializarea Dezvoltare.

Potrivit declaratiei de interese, Ioana Maria Petrescu este adjunct scholar la American Enterprise Institute si membru al American Economics Association si al Economics of National Security Association.

Descarca de aici declaratia de avere a Ioanei Petrescu

Descarca de aici declaratia de interese a Ioanei Petrescu

"Cumparati-mi usturoiul, va rog! Nu am vandut nimic azi!"

In octombrie anul trecut, Ioana Petrescu relata intr-un articol publicat in Ziarul Financiar una dintre primele experiente traite in Romania la intoarcerea in tara. Sub titlul "Cumparati-mi usturoiul, va rog! Nu am vandut nimic azi!", consiliera premierului descria o scena intalnita langa un supermarket din Bucuresti, unde o batrana ruga un tanar sa cumpere usturoiul pe care aceasta il vindea pe trotuar.

Potrivit "Global AgeWatch Index 2013: Insight report", Romania se afla pe locul 48 in lume la calitatea vietii pentru cei varstnici, nota consilierul premierului. In finalul articolului, Petrescu a dat si solutia acestei situatii: "O solutie simpla si cu efecte pe termen scurt ar fi sa faceti ce am facut eu: cumparati tot usturoiul si trimiteti batrana acasa la nepoti. Dar nu rezolvati problema. O solutie mai buna ar fi ca toti contribuabilii sa isi plateasca impozitul, sa avem destui bani pentru a plati pensii mai mari si pentru a oferi servicii de calitate pensionarilor. Cumpara usturoiul, pentru ca esti om! Plateste impozitele, pentru ca esti cetatean si esti de doua ori om astfel!"

Intr-un articol publicat pe blogul sau in septembrie 2013, Ioana Petrescu povesteste despre incercarile repetate de a inchiria o garsoniera in Bucuresti, la revenirea sa in tara dupa 14 ani de stat in SUA. Patru proprietari au refuzat sa incheie un contract inregistrat la Fisc cu proaspatul consilier al premierului, relateaza aceasta, care se intreaba: "Venind din SUA, unde astfel de situatii ar fi greu de imaginat, nu am putut sa nu ma intreb de ce exista o cultura care tolereaza si incurajeaza evaziunea?".

Ioana Petrescu scrie si ce este de facut: "In primul rand, deciziile fiscale si cheltuielile publice trebuie sa fie mai transparente pentru a imbunatati increderea contribuabililor in competenta institutiilor administrative. Contribuabilul trebuie sa stie unde ajung banii pe care i-a platit la stat. In al doilea rand, contribuabilii trebuie tratati cu mai mult respect de catre ANAF, dar si de catre restul institutiilor statului. Angajatii institutiilor statului trebuie sa inteleaga ca lucreaza pentru contribuabil si trebuie educati mai bine in zonele de relatie cu publicul. De asemenea, institutiile statului trebuie sa se implice mai mult in explicarea noilor impozite si a normelor metodologice. Simplificarea Codului Fiscal poate contribui la o mai buna intelegere a responsabilitatii contribuabililor si implicit, la o mai buna conformare cu regulile fiscale. Si in ultimul rand, este foarte important ca fiecare contribuabil sa inteleaga ca neplata impozitelor are efecte si asupra atitudinii celor din jurul lui despre evaziunea fiscala."

Victor Ponta despre Ioana Petrescu: A participat la o intalnire pe teme economice cu PDL si i-a tinut o lectie de economie aplicata domnului Ialomitianu care m-a uns pe suflet

Intr-o interventie telefonica la Antena 3 in aceasta seara, premierul Victor Ponta a declarat ca Ioana Petrescu “este un roman care s-a pregatit foarte bine si a avut mult succes in SUA”. “A acceptat sa vina dintr-o pozitie foarte buna, sa se implice in reforma adevarata a modului de negociere cu institutiile internationale, a reformarii sistemului fiscal, care de 20 de ani e cam cel mai biroacratic si ramas in urma”, a precizat Ponta.

Acesta a sustinut ca Petrescu “e sper un suflu proaspat, nu are prejudecati venite dintr-o activitate anterioara. E un pariu pe care il fac pentru oameni tineri si care nu vin dintr-o institutie publica. Nu are suficienta experienta, dar asta poate fi si un lucru bun, ca nu are experienta negativa a structurilor birocratice”.

“A participat la o intalnire pe teme economice cu PDL si i-a tinut o lectie de economie aplicata domnului Ialomitianu care m-a uns pe suflet. A fost implicata activ in toate ultimele negocieri, inclusiv in cel cu FMI. E o provocare pe care mi-o asum”, a continuat prim-ministrul.

Citeste si: