Crin Antonescu a facut joi un pas inapoi in fata presiunii publice fata de modificarile Codului Penal si i-a cerut sefului PSD al Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, sa rediscute modificarile Codului Penal care dau demnitarilor si primarilor super-imunitate si anunta ca PNL va vota impotriva legii cind va fi retrimisa de presedintele Basescu in Parlament.

Crin AntonescuFoto: Agerpres

Crin Antonescu a admis ca a fost prost informat miercuri, cind a aparat aceste modificari intr-o conferinta de presa. Liderul PNL a mai spus ca partidul se opune in continuare si legii amnistiei si gratierii. Crin Antonescu a mai spus ca ambasadele straine au avut dreptate sa aiba reactii dure la adresa modificarilor la Codul Penal, intepindu-i totusi pe ambasadori pentru ca nu au reactionat in cazul altor presupuse abuzuri.

"Nu stiu care e pozitia premierului Ponta fara de modificarile la Codul Penal, sper sa fie similara cu a mea", a mai spus Crin Antonescu.

Liderul liberal a mai spus ca nu va ataca legea la Curtea Constitutionala.

'Nu a fost nici o intelegere intre mine si Victor Ponta pe legea amnistiei si pe modificarea Codului Penal", a mai spus Crin Antonescu.

Miine vom avea o reuniune a Biroului Politic al PNL, a mai spus liderul PNL.

Declaratiile lui Crin Antonescu:

  • Pozitia de principiu prezentata ieri se mentine, dar trebuie sa admit ca informatiile erau incomplete. Am pornit de la informatiile ca acest pachet de modificari la Codul Penal, desi scot parlamentarii din categoria functionarilor publici - ceea ce corect - ii mentin totusi intr-o zona in care pot fi anchetati, trimisi in judecata pentru incalcarea diverselor legi. Trebuie sa admit ca nu am fost suficient informat.
  • Exista riscul, dupa toate discutiile avute cu juristii ca aceasta interpretare sa fie data.
  • Eu nu am sa ma ascund sa spun ca e o lege in Camera, eu sint senator. Eu imi asum intreaga responsabilitate in exclusivitate pentru intreaga lipsa de informare.

  • In sensul acesta, ii propun presedintelui Camerei, dl Zgonea, daca regulamentul Camerei Permite, sa o repuna in discutie in plenul Camerei Deputatilor, discutie deschisa, cu argumente. Da, demnitarii nu sint functionari publici, pe de alta parte sa mentinem toate articolele care mentin raspunderea penala
  • Daca dl Zgonea nu e de acord cu sugestia mea, atunci cind proiectul va fi trimis la reexaminare voi propune parlamentarilor PNL sa respinga prin vot toate acele modificari care s-au adus si care pot fi interpetate in scopul crearii unei super-imunitati.
  • Nu e vorba de presiunea ambasadelor straine. Daca in vara lui 2012 au dat declaratii gresite, astazi au dreptate, au motive sa-si exprime ingrijorarea. As fi fost bucuros ca Ambasada SUA sa fi reactionat si cind Daniel Morar a proclamat o imunitate speciala pentru presedintele Basescu, dar nu a fost sa fie. M-as fi bucurat ca ambasadorul Olandei sa-si exprimat ingrijorarea pentru ca plingeri penale zac la Parchet de un an de zile fara sa se dea nici un raspuns. Mi-ar fi placut ca ambasadorul Marii Britanii sa fi considerat ca motorul democratiei este votul liber exprimat al cetatenilor. Dar pe fond, atita vreme cit exista dubii asupra modificarilor la Codul Penal, aceste declaratii ale ambasadelor sint corecte.
  • Noi ca oameni politici nu ne putem ascunde in spatele unor decizii.
  • E regretabil ca presedintele Romaniei continua sa politizeze un subiect major, sa inventeze intilniri. Nu are importanta daca Traian Basescu sau altii sa fie credibil, e important sa facem lucrurile corect.
  • Deputatii PNL au votat modificarile in plen pentru ca toti deputatii voteaza in directia in care li se indica de catre membrii comisiei respective. Eu mi-am asumat raspunderea. Cel mai important lucru e sa fie reparat o decizie gresita

Intrebari si raspunsuri:

  • Luni dupa - amiaza am avut o intilnire cu dl Victor Ponta si nu am discutat nici o secunda despre modificarile la Codul Penal. Nu a incercat nimeni sa ma pacaleasca sau sa ma convinga. Nu stiu care e pozitia premierului fara de modificarile la Codul Penal, sper sa fie similara cu a mea.
  • Si-a dat demisia Daniel Barbu? Nu am aflat sa-si fi dat demisia
  • Ati discutat cu premierul despre Codul Penal? Nu
  • Veti solicita o intilnire in USL? PNLare dreptul la un punct de vedere, USL functioneaza, bineinteles ca o sa avem o intilnire. Nu am de ce sa presupun ca va duce la o problema.
  • Cine va fi noul ministru al Culturii? Biroul Politic de miine va lua o decizie despre noul ministru al Culturii
  • In legatura cu Lucian Bolcas, propus pentru un post la Curtea Constitutionala: Trebuie sa vedem despre ce e vorba in legatura cu acuzatiile de antisemitism aduse de Traian Basescu
  • Considerati ca trebuie sa-si mai asume cineva raspunderea? Ma intereseaza raspunderea mea, nu a altora. Nu am nici un repros sa fac nimanui, am propus dlui Zgonea o solutie pe care o sper regulamntara. Daca nu se poate, discutia va fi la reexaminare. PDL e un partid ridicol, nu se poate pune baza pe anuntul lor ca vor ataca la CCR
  • Raspunsul Camerei Deputatilor e ca legea nu poate di reintoarsa. Va ginditi sa o atacati la CCR? Vreti sa-i inlocuiti din Comisia Juridica pentru ca v-au dezinformat? Nu am afirmat ca m-au dezinformat liberalii din Comisia Juridica si nu atacam noi la Curtea Constitutionala. Daca presedintele Camerei spune ca nu se poate, atunci la retrimitea de catre Basescu o vom rediscuta in Parlament.

Citeste si: