Fundatia Soros Romania transmite o scrisoarea deschisa catre premierul Victor Ponta, prin care isi exprima protestul fata de "demiterile abuzive" ale procurorului sef de sectie din DNA Lucian Papici, directorului Institutului Geologic al Romaniei, Stefan Marincea, si a patru specialisti in domeniul patrimoniului. "Ne reamintim si de situatia din iunie 2012, cand ministrul interimar al educatiei a emis un ordin care reorganiza" Consiliului de Atestare a Titlurilor Universitare "in seara de dinaintea sedintei in care acest Consiliu urma sa discute acuzatiile de plagiat la adresa dumneavoastra", se arata in scrisoare.

Fundatia Soros ii cere premierului Victor Ponta sa dispuna "o ancheta cu privire la modul in care s-au decis aceste demiteri, sanctionarea celor responsabili pentru demiterea politica si fara legatura cu activitatea profesionala a unor reputati specialisti, precum si dispunerea repararii prejudiciilor cauzate de aceste abuzuri".

Textul integral al scrisorii deschise:

"Domnului Victor Ponta, Prim-Ministru al Romaniei

Domnule Prim-Ministru,

Fundatia Soros Romania este o organizatie neguvernamentala cu o activitate neintrerupta de peste 20 de ani, care promoveaza valorile societatii deschise, drepturile fundamentale ale omului, democratia si statul de drept. Punerea sub semnul intrebarii a acestor valori, in buna masura din cauza comportamentului public al institutiei pe care o conduceti, ne determina sa va semnalam astfel de situatii grave petrecute recent.

Astfel, am constatat cu ingrijorare multiplicarea situatiilor in care profesionisti aflati in functii publice sunt destituiti intr-o maniera intempestiva, prin decizii politice, fara a fi respectate rigorile unei evaluari neutre. In cursul lunii octombrie am notat urmatoarele situatii:

- procurorul sef de sectie Lucian Papici a fost revocat din functie la doar o saptamana dupa ce fusese delegat. Revocarea a fost transmisa prin fax, fara sa existe o explicatie a deciziei, ceea ce nu face decat sa intareasca speculatiile care leaga decizia de cel mai recent dosar instrumentat de procurorul Papici, cel care il implica pe vice-premierul Dragnea.

- directorul Institutului Geologic al Romaniei, Stefan Marincea, a fost demis din functie la scurt timp dupa ce a adus in atentia publicului posibile ilegalitati ignorate de cei implicati in evaluarea proiectului propus de RMGC la Rosia Montana. Si in acest caz decizia a fost transmisa prin fax, in absenta unei evaluari profesionale.

- patru specialisti in domeniul patrimoniului, Prof. Dr. Nicolae Lascu, Lect. Dr. Celia Ghyka, Prof. Dr. Ana Maria Zahariade si Dr. Ioana Popescu, au fost exclusi din comisii de specialitate ale Ministerului Culturii, la scurt timp dupa ce si-au exprimat public, intr-o scrisoare deschisa, dezaprobarea fata de activitatea ministrului de resort. Deciziile au fost comunicate verbal, fara alte explicatii.

Ne reamintim si de situatia din iunie 2012, cand ministrul interimar al educatiei a emis un ordin care reorganiza un intreg consiliu academic - Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare - in seara de dinaintea sedintei in care acest Consiliu urma sa discute acuzatiile de plagiat la adresa dumneavoastra.

In toate aceste situatii este vorba de schimbarea unor specialisti recunoscuti, certificati prin activitate si/sau prin titluri academice si independenti politic. Poate ca au existat si alte motive ale deciziilor, dar, in absenta unei evaluari, cele mai vizibile raman cele politice. Este deosebit de grav faptul ca astfel de persoane pot fi schimbate literalmente peste noapte, fara o evaluare obiectiva, atunci cand declaratiile lor profesionale contravin intereselor sau opiniilor puterii politice. Acest modus operandi transmite un mesaj fara echivoc tuturor angajatilor din sistemul public: taceti sau veti pleca. Le cere functionarilor publici sa aleaga intre probitatea profesionala si siguranta locului de munca.

Va atragem atentia, domnule Prim-Ministru, ca aceasta evolutie submineaza eforturile din ultimii douazeci de ani de profesionalizare a functiei publice, introducand brutal arbitrariul in evaluarea activitatii specialistilor din administratie. Cum putem cere unui functionar public sa respecte standardele profesionale si sa puna mai presus de orice interesul public, daca exemplele la cel mai inalt nivel sugereaza ca un comportament etic demn poate fi sanctionat arbitrar?

Va solicitam ferm sa va angajati public ca veti lua masuri imediate pentru a restabili situatia de normalitate, ca nu veti mai solicita sau permite schimbarea arbitrara a unor specialisti sau functionari publici in absenta unor evaluari profesionale riguroase si neutre. In acelasi timp, va solicitam sa dispuneti o ancheta cu privire la modul in care s-au decis aceste demiteri, sanctionarea celor responsabili pentru demiterea politica si fara legatura cu activitatea profesionala a unor reputati specialisti, precum si dispunerea repararii prejudiciilor cauzate de aceste abuzuri.

Cu cele mai bune ganduri,

Mircea Vasilescu

Presedinte al Consiliului Director al Fundatiei Soros Romania"

Nota Redactiei: Sublinierile din text apartin redactiei

Citeste si: