Perspectiva reala ca UDMR sa nu faca pragul electoral de 5% la alegerile parlamentare ar fi o catastrofa politica pentru liderii comunitatii maghiare, dar si pentru Budapesta. Ca sa preintimpine acest esec, Viktor Orban si liderii UDMR au inceput o campanie de demonizare a Romaniei. Scopul principal e sa creeze emotie si mobilizare in rindul comunitatii maghiare inainte de alegerile din 11 decembrie. Cireasa pe tort va fi vizita de miine a lui Orban la Satu Mare, unde sint asteptate declaratii si mai dure decit ale secunzilor sai. Decriptarea comportamentului maghiarilor, mai jos.

Cristian PantaziFoto: Hotnews
  • Faptele:

Faptele s-au petrecut pe doua planuri: cel al UDMR si cel al autoritatilor de la Budapesta, pe fondul radicalizarii discursului lui Kelemen Hunor, presedintele pina acum moderat al formatiunii. Discursul liderilor UDMR si al liderilor din Parlamentul si Guvernul maghiar au avut citeva puncte comune: subminarea autoritatii institutiilor romanesti si a simbolurilor Romaniei.

- Chiar in precampanie, UDMR a incercat sa planteze semintele unui mic conflict politic prin panourile electorale din Cluj cu textul "Salvam Clujul de Bucuresti, taxele noastre sa imbogateasca Ardealul, nu Capitala". Cu citeva exceptii, nici politicienii romani si nici presa centrala nu au facut tapaj pe aceasta tema

- La debutul campaniei, pe 5 noiembrie, UDMR a atacat DNA pe tema dosarului penal de la Liceul Romano-Catolic din Targu Mures. Este doar ultimul dintr-un lung sir de atacuri la DNA, conducerea UDMR aparindu-si penalii cu mesajul ca DNA prigoneste comunitatea maghiara.

- Ministrul maghiar de Externe le-a interzis diplomatilor sa participe la orice manifestare a Romaniei de Ziua Nationala de 1 decembrie, dupa cum a dezvaluit presa maghiara

- Reactia Romaniei a fost una extrem de discreta: intr-un comunicat, Ministerul de Externe a anuntat ca a "luat nota cu surprindere si nedumerire" de decizia Ungariei si a invocat "setul de valori pe care se bazeaza insesi UE si comunitatea trans-atlantica". Nici o remarca jignitoare care sa duca la escaladarea situatiei.

- Singura reactie politica notabila a fost a lui Traian Basescu, care a cerut expulzarea ambasadorului maghiar

- A urmat ridicarea problemei la nivelul vicepremierului maghiar. Pe 5 decembrie, vicepremierul Semjen Zsolt a declarat ca "a astepta pana acum a fost o greseala, as fi dat mai devreme cu pumnul pe masa romanilor" (Sursa)

- De notat ca intre timp Benko Erika, candidat UDMR in Covasna - a fost invitata in sedinta comisiei de politica externa a Parlamentului din Ungaria pentru a prezenta situatia comunitatii maghiare din Romania. Dupa aceasta sedinta a avut loc conferinta de presa a lui Semjen Zsolt. De altfel, Benko Erika a participat la conferinta de presa.

- O noua reactie a MAE roman (la nivel de purtator de cuvint), astazi, la fel de putin contondenta: "Astfel de declaratii nu sunt in spiritul valorilor europene pe care Romania le apara... Romania ramane in continuare angajata sa construiasca acest parteneriat strategic pe care il are cu Ungaria" (Sursa)

- joi, 8 decembrie, premierul Viktor Orban va vizita Satu Mare, alaturi de conducerea UDMR. E de asteptat ca Viktor Orban sa faca noi declaratii dure la adresa Romaniei.

  • Contextul:

- UDMR are de citeva cicluri electorale probleme reale cu mobilizarea electoratului. La parlamentarele din 2012 a fost nevoie ca presedintele de atunci, Traian Basescu, sa ceara in ultimele ore ale votului mobilizarea populatiei maghiare

- Cum se explica demobilizarea politica a cetatenilor romani de etnie maghiara: si ei sint dezamagiti de liderii lor politici; multi au cetatenie maghiara si simt deja ca rezolvarea problemelor lor e in Ungaria si nu in Romania; multi dintre ei au emigrat si au lasat in urma o populatie imbatrinita

- In aceasta campanie, nici un partid romanesc nu a folosit retorica anti-maghiara, ceea ce a privat UDMR de identificarea unui inamic politic cu care sa se potenteze reciproc (cum se intimpla deseori in trecut cu perechile PRM - UDMR sau PSD - UDMR).

- Ungaria mai are un episod notabil de sfidare a institutiilor romane: Budapesta il adaposteste pe fostul lider UDMR Marko Attila, condamnat definitiv in Romania. Sa ne imaginam ca Romania ar fi refuzat prinderea si predarea unui condamnat definitiv in justitia din Ungaria: va imaginati ce scandal ar fi provocat guvernul maghiar?

- Viktor Orban si partidul sau, Fidesz, au nevoie de identificarea unui nou inamic politic in vederea alegerilor parlamentare din 2018. Pina acum, Orban a demonizat refugiatii si Bruxelles-ul, dar ultimul test electoral cu aceste tinte pe radar a fost un esec rasunator (referendumul pentru respingerea cotelor de refugiati). Mai mult: ultimele sondaje arata ca sustinerea maghiarilor pentru UE a crescut, ceea ce ridica probleme de pozitionare pentru Orban. Or, Romania e un tap ispasitor la indemina pentru un politician lipsit de scrupule precum Viktor Orban

- si contextul il ajuta: in 2018 - an electoral in Ungaria, Romania va celebra o suta de ani de la Unire, ceea ce va duce la aparitia unor manifestari cu tenta nationalista. Or, pentru un Fidesz care va merge pe demonizarea Romaniei, ocazia e perfecta.

  • Decriptarea realitatii

Va intrebati ce i-a apucat pe liderii maghiari sa joace din nou cartea adversitatii fata de Romania?

Scopul a fost simplu: provocarea unor contra-reactii ale autoritatilor sau societatii romanesti, care sa duca la escaladarea retoricii de ambele parti. Asta ar fi dus la aparitia unui conflict politic sau diplomatic in prag de alegeri, soldat cu cresterea emotiei in interiorul comunitatii maghiare din Romania. Urma, logic, strangerea rindurilor in jurul UDMR, care s-ar fi proiectat ca pavaza necesara in fata asaltului romanilor majoritari.

Era un plan perfect in prag de alegeri, cind mobilizarea in jurul liderilor politic ar fi dus automat la cresterea prezentei la vot.

Numai ca planul comun al Budapestei si al UDMR nu a functionat: reactia Romaniei a fost extrem de plata. Nimic de care Orban & co sa se agate, nimic care sa functioneze ca un detonator al unei crize de uz electoral. A fost doar declaratia lui Basescu, care a simtit ocazia pentru a-si atrage capital electoral, dar fostul presedinte nu mai reprezinta statul roman, ci un partid care la rindul sau are emotii privind pragul electoral.

De notat ca atitudinea Ungariei e fara precedent dupa intrarea ambelor tari in UE si NATO. Au mai existat derapaje ale politicienilor maghiari, dar ele s-au oprit de fiecare data la timp. Acum, declaratiile belicoase sint insotite de fapte, precum decizia inamicala de a le interzice diplomatilor maghiari sa participe la festivitatile de Ziua Romaniei.

Fara precedent e si tacerea din Romania in privinta Ungariei. Nici un partid nu face din Ungaria tema de campanie, nici macar tema secundara. Asa corupte si nereformate cum sint, partidele romanesti par sa fi trecut acest test al maturitatii.

Daca UDMR nu face pragul de 5%, liderii isi pierd legitimitatea in fata propriilor votanti, iar comunitatea maghiara in sine va avea probleme in a-si clama obiectivele de autonomie din cauza scaderii numarului de voturi.

De ce ar fi insa o lovitura pentru Viktor Orban si Fidesz daca UDMR nu ar face pragul electoral de 5% la alegerile parlamentare? In fond, UDMR are o alternativa la indemina: potrivit noii legislatii electorale, va fi oricum reprezentata in Parlament daca ia peste 20% din voturi in patru circumscriptii - ceea ce e perfect fezabil.

Ei bine, tocmai aici e problema. Ungaria si UDMR nu vor mai putea acuza Romania ca nu gestioneaza bine minoritatea maghiara, tocmai pentru ca Romania a pus in lege posibilitatea ca maghiarii sa fie reprezentati serios in Parlament si daca Uniunea nu trece pragul electoral. A fost o miscare politica foarte buna, cu rol de preventie.

Asadar, ma astept ca premierul Orban sa continue joi la Satu Mare, pe un ton si mai ridicat, acuzatiile la adresa Romaniei. E posibil ca lucrurile sa nu se opreasca la campania electorala din Romania, ci sa vedem conturarea unei teme electorale pentru Fidesz in vederea alegerilor din 2018. Cum trebuie sa reactioneze Romania? Cred ca in prima faza tonul pacifist e cel potrivit, tocmai pentru a nu da apa la moara planului lui Orban / Fidesz. Daca lucrurile escaladeaza, va fi momentul ca Romania sa arate comunitatii internationale ca Orban mai face un pas spre democratia iliberala prin otravirea relatiilor cu vecinii. In nici un caz insa reactia Romaniei nu va trebui sa fie una isterica si nici provocatoare. Grea treaba, mai ales intr-un an incarcat de emotie ca 2018, cand tentatia de a sarbatori Unirea invirtind cutitul in rana istorica a maghiarilor va fi uriasa.