UDMR se declara dezamagita de noua actiune a DNA, in urma careia sunt cercetati seful ISJ Mures, Stefan Somesan, si directorul Liceului Romano-Catolic din Targu Mures, Tamasi Zsolt Jozsef, si face apel la toti membrii comunitatii maghiare sa isi manifeste solidaritatea, scrie Mediafax.

Kelemen HunorFoto: Agerpres

Potrivit unui comunicat al UDMR transmis sambata si semnat de presedintele Kelemen Hunor, exista o asemanare clara intre cazul Colegiului "Miko" din Sfantu Gheorghe si cel al Liceului Romano-Catolic din Targu Mures.

"UDMR este dezamagita de noua actiune a DNA, prin care Tamasi Zsolt Jozsef, directorul Liceului Teologic Romano Catolic II. Rakoczi Ferenc din Targu Mures, este suspectat pentru abuz in serviciu in forma continuata, iar Stefan Somesan, inspectorul scolar general al ISJ Mures, pentru abuz in serviciu si uzurparea functiei. In Romania exista sute de imobile retrocedate in care functioneaza scoli si gradinite. Decizia judecatoreasca din 28 iunie 2012 in celebrul caz Miko a creat un precedent extrem de periculos. In urma acestei decizii, Colegiul Szekely Miko a fost renationalizat, dar pericolul exista si in cazul tuturor imobilelor bisericesti si comunitare retrocedate - asupra acestui fapt am atras atentia in repetate randuri si in urma cu patru ani, insa fara niciun rezultat. Exista o asemanare foarte clara intre aceste doua cazuri, cel de la Sfantu Gheorghe si cel de la Targu Mures", se arata in comunicat.

Liderul UDMR a subliniat ca situatiile create in ultimii patru ani si indreptate impotriva liderilor maghiari, sub pretextul luptei impotriva coruptiei, "ne determina sa ne exprimam solidaritatea".

"Afirm cu toata raspunderea, in numele Uniunii Democrate Maghiare din Romania, ca vom lupta si vom fi solidari cu toti maghiarii care muncesc pentru interesele comunitatii si ne vom alatura fiecarui maghiar care este supus unor asemenea incercari si se afla in asemenea situatii. Fac apel la toti membrii comunitatii maghiare sa actioneze in aceeasi maniera", a aratat Kelemen.

Acesta a adaugat ca membrii comunitatii maghiare trebuie sa aiba incredere, in primul rand, in fortele lor, in puterea lor de a depasi aceste situatii, "in faptul ca nimeni nu poate anula, nu poate incalca drepturile comunitatii maghiare".

"Trebuie sa demonstram ca suntem o natiune care isi apara membrii, care nu permite sa ii fie confiscate bunurile. Ca nu suntem doar locuitori ai acestei tari, ci o comunitate nationala puternica, unita si solidara", a mentionat Kelemen Hunor.

Inspectorul scolar general al ISJ Mures, Stefan Somesan, a fost arestat la domiciliu dupa ce ar fi dezinformat Consiliul de Administratie in legatura cu o hotarare a Consiliului Local Targu Mures, referitoare la infiintarea unei unitati de invatamant liceal, arata vineri, intr-un comunicat, DNA. Somesan este suspectat ca s-a implicat in infiintarea ilegala a unui liceu romano-catolic, cu predare in limba maghiara.