Citeste si:
- Posibile efecte politice ale Brexit-ului asupra Romaniei (de Dan Tapalaga)
- Brexit: caderea din Europa si pacatul originar (De Vlad Mixich)
Citeva posibile consecinte, la cald:
- Romania isi pierde un aliat esential in trei domenii - cheie: securitatea /Rusia, zona euro si reformele in Justitie.
- UE isi va pierde complet orice apetenta pentru tarile-terte, gen Moldova, Georgia ori Ucraina. Rusia nu poate fi decit fericita
- Votul pentru Brexit va declansa un efect de domino in Europa. Liderii populisti/separatisti/nationalisti din Franta, Olanda, Catalunia au inceput deja sa ceara referendumuri similare
- Raspandirea in toata Europa a ideii ca iesirea din UE e o solutie pentru problemele interne. Un corespondent BBC la Bruxelles scria ca a intalnit multi cetateni europeni care privesc "cu invidie" la britanicii care au avut posibilitatea sa isi exprime pozitia.
- Iesirea UK din UE poate duce, pe termen mediu, la disparitia UE. Sa nu ne teme sa o rostim. Efectul de domino poate lua forma unui val urias. Ar fi o catastrofa geopolitica cu consecinte incalculabile. UE inseamna nu doar prosperitate (diferenta fata de anii 50-60 in termeni de prosperitate economica e uriasa), dar mai ales pace. Destramarea UE inseamna premisele pentru razboi in Europa.
- Si UK, si UE isi vor pierde competitivitatea economica. Chiar ministrul britanic de Externe a declarat azi ca Marea Britanie se transforma intr-un semi-outsider
- Scotia si Irlanda de Nord vor sa ramine in UE. Posibil sa vedem din nou referendumuri. In cazul Scotiei, iesirea din UK si aderarea la UE se vor produce relativ usor. Irlanda de Nord e insa un butoi de pulbere, tinut sub control doar cu fondurile speciale venite de la Bruxelles. Nu m-as mira sa vad reluarea atitudinii belicoase a unor actori interni din Irlanda de Nord, un peisaj apocaliptic pe care nu-l mai vazusem de doua decenii
- Rusia. Ei bine, Rusia se bucura enorm. A scapat de una dintre vocile dure din interiorul UE. Philip Hammond, ministrul de Externe, a verbalizat asta chiar vineri dimineata. Pastrarea unanimitatii europene pentru continuarea regimului de sanctiuni la adresa agresivei Rusii va fi mult mai dificila fara Marea Britanie.
- Alianta dintre SUA si UE va suferi si ea. Marea Britanie e principalul aliat al SUA in Europa. Nu stim cum se va declina Brexitul in NATO; vom avea o prima idee la Summitul NATO din iulie
- UE isi pierde unul dintre cele doua locuri in Consiliul de Securitate al ONU (celalalt e ocupat de Franta, a doua mare putere economica europeana, alaturi de Marea Britanie)
- Iesirea UK din UE va slabi pozitia Romaniei de stat in afara zonei euro. Cit timp UK a fost membru UE, dar in afara zonei euro, Romania si celelalte state membre fara moneda euro au avut un aliat puternic. Acum l-am pierdut.
- Un alt efect catastrofal pentru romani ar putea fi introducerea de vize pentru cetatenii romani. Nu e deloc imposibil, dat fiind ca imigratia din Europa a fost una dintre marile teme de dezbatere la referendum
- Negocierea SUA - UE pentru TTIP (cel mai mare tratat de comert din istorie) va fi puternic afectata. Poate ea continua in acest fel, sau SUA vor negocia separat cu UK? Nu stim inca
- Marea Britanie va vedea cum institutii financiar - bancare, poate chiar si industrii puternic dependente de pietele europene, se vor reloca in tari europene. Au anuntat-o clar inca din timpul referendumului
- Dar. Exista un dar: o exasperare legitima in fata abuzurilor birocratiei europene a ajutat la votul Brexit. UE trebuie sa isi regindeasca abordarea si arhitectura institutionala. Poate ca a fost prea mult federalism si prea rapid. Cu siguranta sint prea multe institutii si declinari birocratice ale ideii de UE pe care le resimtim si noi. Comitetul Economic si Social, Comitetul Regiunilor, poate chiar si Parlamentul European - nu e cumva prea mult? E momentul pentru regindirea proiectului european, e momentul ca liderii europeni sa dea semnalul ca au inteles ca o parte din exasperarea britanicilor e legitima.
Daca intra Albania in UE, nu va face decat sa suga ajutoare.
Pune mana pe o carte de fizica: actiune si reactiune.
La politica imbecila a multiculturalismului, la politica decuplata de nevoile cetatenilor, la politica europeana de cenzurare a stirilor ce nu convin agendei liberalo-stangiste (rugam fara mentionarea apartentei religioase a violatorilor si molestatorilor de copii si femei), a aparut,ce surpriza (!), o REACTIE de respingere.
as zice sa reformulezi; poate vrei sa ne povestesti cate ceva despre fortele negre ale globalismului si multiculturalismului.
btw,in america, trump, cu al sau MAGA are urmatorul mesaj: "We Are Taking Our Country Back From The Globalists: AMERICA FIRST."
wind of change.
Bruxelles-ul n-are nimic de-a face cu pakistanezii și indienii din UK, la fel cum n-are nimic de-a face cu turcii din Germania.
1. independenta Marii Britanii(dea mai mare pondere)
2. imigratia(jumate pondere din cea de la puntul 1)..
Nu e imigratie, e nationalism puternic.
Intr-o tara ca MB, nationalismul e o prostie (Scotia vrea independenta si o va obtine - sustinuta puternic de UE)
Pana una alta, asteptati sa vedem ce se va intampla: e un referendum, legile britanice nu sunt cele romanesti , dar orice rezultat de referendum poate fi aplicat dupa o perioada anume de timp(nu neaparat imediat)
pentru noi cei care nu am apucat sa vedem un euro din fondurile europene pentru ca ele sunt inghitite de birocrati si agentiile guvernamentale pot sa spun ca ne doare in spitz daca exista sau nu la bruxelles o adunatura de birocrati platiti din banii contribuabililor.
in ceea ce priveste delirul lui pantazi care vede razboaie si uniunea sovietica no comment
Vezi autostrazile finantate cu 85% din bugetul EU pe care nu le-am facut nici acum.
Eu are nevoie de reforma, dar sa crezi ca noi ca tara nu beneficiem enorm, inseamna ca esti or prost ori rau intentionat.
derularea fondurilor europene prin intermediul administratiei corupte din Romania ca si din alte state est europene nu a facut decat sa creasca sentimentul de frustrare al paturilor sociale neglijate care nu vad prosperitate in viata lor ci doar imbuibarea birocratilor care produc hartii si asa zise programe inutile, care nu aduc prosperitate ci doar inegalitate sociala.
P.S traba cu "mai europeanule" trebuia safie o insulta? Tare mi-ar placea sa ajungem acolo incat sa ne insulte asa toata lumea!
bineinteles ca mecanismul prin care s-a finantat asa zisa integrare coeziune etc etc este cel responsabil de ingrasarea coruptiei din romania.
fondurile nu trebuiau sa fie derulate prin agentii guvernamentale la modul heirupist fara control adecvat. cei de la bruxelles stiu dar inchid ochii .
se mai fac din cand in cand ca suspenda platile dupa care le reiau dupa cateva luni.
si asta pentru ca ii intereseaza mai mult sinecurile lor si nu efectele pe termen lung care sunt dezastruoase. vom vedea ca dupa zeci si zeci de miliarde de euro cheltuite in romania aceasta tot o darapanatura din est fara infrastructura si cu dezechilibre economice si sociale va fi
-1 : trump, cu al sau MAGA are urmatorul mesaj: "We Are Taking Our Country Back From The Globalists: AMERICA FIRST." NU e chiar asa. Totusi Trump e un mascarici.
daca o tara doreste sa si mentina identitatea nationala si nu vrea sa devina neaparat multiculturala pentru ca niste cercuri elitiste utopice sustinute de interese capitaliste oculte vor asta nu trebuie sa devina coreea de nord.
relatii economice profitabile pot fi desfasurate pastrand un echilibru social si cu limitarea fluxurilor imigrationiste.
Romania are 99% crestini si o "identitate nationala" geu de negat. Care sunt beneficiile? Ce "relatii economice profitabile" ar putea avea Romania azi daca ar interzice infuzia de capital strain? Milioane de "capsunari" trimit acasa miliarde de euro anual, suma care depaseste constant cresterea PIB!
mai copii nu mai aberati pe aici despre lucruri serioase pe care nu le intelegeti!
Nu trebuie ca pentru asta sa devenim sclavii unor interese globaliste, iar cetatenii sa nu poata spune stop. EUSSR trebuie sa se destrame, dar Europa sa ramana unita prin NATO, prin Consiliul European etc.
Poate Consiliul Europei, cumva...
si de unde atata nevoie de suveranitate? cu sau fara UE, pot eu sa spun ca nu mai vreau sa platesc taxe din care parlamentul roman inventeaza pensii speciale? o duc mai bine rusii pentru ca nu sunt in UE?
cat timp traiesti in societate, nevoile individului sunt mai putin importante decat nevoile societatii. cu alte cuvinte, globalizarea este solutia optima pentru evolutia rasei umane, chiar daca inadaptatii vor fi sacrificati. alternativa este sa incurajam in continuare pomanagii sa se inmulteasca pe munca noastra.
Romania trebuie sa devina competitiva, nu sa astepte mereu gratuitati de la tarile occidentale.
Globalizarea poate fi un lucru bun, dar cei care au astazi fraiele globalizarii, o fac in interes propriu. Toate politice de globalizare, vazi TTIP, sunt facute ca puterea sa ramana concentrata in mainile elitelor, fara scrupule - nu ai decat sa vezi rezultatele asa-ziselor revolutii arabe si in Ucraina.
Si cum sta puterea asta "in mainile elitelor"? Vorbim de un referendum in UK in care s-a decis exact invers decat isi doreau elitele. UE este formata din tari democrate. Puterea este in mainile prostimii. Rezultatul votului va reflecta intotdeauna mediocritatea electotratului. Daca ar vota doar elitele, Romania s-ar putea dezvolta la fel ca Emiratele Arabe. Din pacate nu mai exista nici o monarhie crestina ca sa vedem ce ar insemna in ziua de azi ca puterea sa se afle in mainile unei elite.
ai impresia ca cei care au promovat si au reusit brexit-ul, sa zicem boris englezul, nu au interesele lor proprii?
Sa zicem ca maine Germania inventeaza un super motor electric cu randament mai bun, in 5 ani de el ajung sa beneficieze toate tarile din lume. Cine castiga? Toti. Germania vinde motoarele, tarile lumii care le cumpara isi reduc consumurile.
Daca am fi trait acum 50 de ani ce s-ar fi intamplat in aceeasi situatie? Pai Germania statea cu motorul pt ea si il folosea intern - un mic castig ce-i drept, iar celalalte tari puteau doar sa incerce sa copieze motorul si poate ca dupa 20-30 ani ar fi reusit, doar ca pe atunci ar fi fost prea tarziu oarecum pentru ca deja Germania a descoperit un alt motor si mai eficient.
Este doar un exemplu banal dar ideea este aceeasi si anume faptul ca fiecare tara e specializata pe ceva. Una pe tehnologie, una pe agricultura etc. Avand un mecanism global, simplu si eficient de schimburi ale marfurilor prosperitatea creste de toate partile!
Sa nu uitam ca si oamenii primitivi au cunoscut o evolutie importanta datorita specializarii. Unul era vanator, unul mestesugar, unul agricultor etc. Toti faceau schimburi intre ei si erau specialisti. Vanatorul avea nevoie de unelte foarte bune pentru a vana, mestesugarul avea nevoie de carne. Ce s-ar fi intamplat daca ei nu aveau ocazia sa se intalneasca si sa faca schimburi??? S-ar fi chinuit amandoi...
Cand fortezi lucrurile demonstrezi primitivism, nu cand nu le mai accepti!
sigur, daca tu crezi ca unul batran cu barba alba a facut pamantul acum 7000 de ani, atunci teoriile despre efectul diviziunii muncii si evolutia oamenilor si a societatilor e clar ca nu-si au rostul.
NATO este egal cu zero. In caz de conflict cu Rusii, NATO e eradicat cu totul in maxim 72h, cu pauze de masa inlcuse.
Asa ca fapt divers, cea mai puterinca armata din NATO e a Greciei...care ghici ce vrea: un exit !
Ceea ce nu are RO este o anumita categorie de oameni super specializati - bat la fund pre multi evropeni, inclusiv romani. Nu sunt multi, dar inteligenta lor depaseste cu mult restul evropei- indiferent cate minti luminate se aduna din Evropa.
Asa ca imbecili lor si imbecilii nostri - fiecare are parte de o minunata categorie numita ca mai sus.
Diferenta dintre ei si noi sta in cantitatea si calitatea celor cu creier !!! Naspa pentru noi.
Deci sa ne uitam in curtea noastra care este ponosita tare...Cu mult mai tare decat a oricarui vecin evropean...
Tristutz!
dar eu cred ca pe termen mediu o sa fie ok...
solutii se gasesc...
sa nu uitam ca anglia oricum era o domnisoara care facea din ue ce vroia ea (fara euro, fara imigranti fara ....)
in legatura cu destramarea ue... sunt extrem de sceptic... daca statele vor reusi sa amane cateva luni referendumurile de iesire... (timp in care se va vedea distrugerea angliei) cred ca oamenilor le va veni urgent mintea la cap
da ... este un lucru rau ce s-a intamplat azi... dar nu este chiar atat de dezastruos
PS: inca anglia nu a iesit din ue.... depinde ce voteaza parlamentul
Nu tu cifre , statistici..etc..nimic.
Personal consider ca rau va fi doar pentru UK, UE va fi afecata doar intr-o mica masura.
E prapad mare pe burse - dar o sa treaca!
Noi avem o dictatura parlamentara iar celor +500 putin le pasa de restul lumii. De fapt, deloc.
Cu frica imigrantilor care le iau locurile de munca, britanicii au votat ca dracu, dar bine ca au votat, poate asa ies mai repede din UE. Vor trai ca nababii din servicii financiare (adica nimic util).
Sigur, in virtutea dreptului la opinie, aveti libertatea de a eticheta cu si pe cine vreti dvs, dar lipsa unei judecati (mai) aprofundate din partea unui editorialist respectat ca dvs nu prea e scuzabila.
A jucat la cacealma si cacealamua l-a inghitit...
Nu poți să organizezi consultări pentru divorț, dacă pretinzi că ești împotrivă. Dar dacă le organizezi, înseamnă că de fapt nu te deranjează divorțul, indiferent ce declari.
In January 2013, David Cameron promised that, should his Conservative Party win a parliamentary majority at the 2015 general election, the UK Government would negotiate more favourable arrangements for continuing British membership of the EU, before holding a referendum as to whether the UK should remain in or leave the EU.
Daca petitia online, care se pare ca deja a depasit 100000 de semanturi, intra pe agenda parlamentului, Londra se separa si ramane in UE. Hahahaha!!!!
Halal tie democratie!
Si in cazul brexit au ales libertate + un borcan de viermi in ciorba . Probabil o sa vedem un Scotxit din UK ca scotienilor le place UE . C-asa-i in tenis .
In fond, Cameron nu a facut altceva, declansand procedura referendumului, decat de a da o sansa mai mare pt tabara "remain".
PS. Din pacate, a fost tot prea tarziu !
PPS. Rau, foarte rau va fi pt Romania si pt romanii din Anglia, dar si de aiurea. Aici ii dau dreptate lui Cristian Pantazi, vor veni vremuri complicate.
Apropos de talentul diplomatic.
Cat de diplomat sa fii cu unul caruia i-ai facut o multime de concesii ca sa nu plece si el iti da in cap cu un referendum.
Albionul o sa chitaie pe propria lui prostie si aroganta.
Mai lejer domnule, ca nu-i dracu chiar asa de negru...cel putin nu pentru UE.
Nu stiu de unde a tras dom' autor concluzia ca Europa a pierdut si automat, Putin a castigat.
Eu unul astazi am vazut/auzit o Europa unita, atat Italia cat si Polonia si alte tari au dat un mesaj clar si la unison...sorry ca ati plecat, era mai bine daca eram impreuna dar asta e out is out. si nu exista nici o renegociere.
Ba mai mult, toti oficialii europeni au cerut englezilor sa stabileasca si sa grabeasca procedura de out.
http://video.lefigaro.fr/figaro/video/brexit-les-reactions-des-chefs-d-etat-et-de-gouvernement/4983918632001/