Controversatul pastor american Terry Jones vrea sa protesteze vineri impotriva "jihadului, a shariei si a radicalizarii Islamului" in fata celei mai mari moschei din Statele Unite, transmite Toledo Blade. Procurorii incearca sa blocheze demonstratia din Dearborn (Michigan), in contextul in care Jones este considerat responsabil ca a provocat manifestatii violente in Afghanistan dupa ce a "judecat" si a dat foc unui Coran.

Terry JonesFoto: Agerpres

In Dearborn, unde ar urma sa aiba loc protestul, traieste una dintre cele mai mari comunitati de musulmani in afara Orientului Mijlociu.

Jones planuieste sa protesteze vineri dupa-amiaza, timp de trei ore, pe proprietatea publica, in apropiere de Islamic Center of America. Pastorul Wayne Sapp, si el membru al congregatiei Dove World Outreach Center din Florida, a afirmat ca demonstratia va avea loc in ciuda eforturilor legale de a muta protestul intr-o "zona desemnata de politie".

"Credem ca mutarea protestului ar incalca drepturile noastre constitutionale legate de libertatea de adunare si libertatea de expresie", a spus Sapp. Pastorul a adaugat ca protestul "Stand Up America" va fi organizat in Dearborn deoarece suburbia aflata in apropiere de Detroit gazduieste cea mai mare moschee din SUA, iar o treime din locuitori sunt de origine araba.

Organizatorii au declarat in cererea de autorizare a protestului ca se asteapta ca la demonstratie sa ia parte "doua persoane". Jones a anuntat ca va fi inarmat.

Imam Hassan Al-Qazwini, liderul spiritual al Islamic Center of America, a declarat ca Jones are dreptul sa-si sustina punctul de vedere "chiar daca este dezinformat". El a cerut musulmanilor si celor de alte religii "sa stea departe" de protest, deoarece "nu suntem interesati de o confruntare", chiar daca Jones "incearca se pare sa provoace comunitatea musulmana".

Al-Qazwini a spus ca l-a invitat pe Jones la moschee, unde sa stea de vorba cu el si cu alti musulmani.

Sapp si Jones for fi prezenti joi la Tribunalul din Dearborn, dupa ce biroul Procuraturii din Wayne Country a depus o plangere prin care urmareste sa mute protestul departe de Centrul Islamic, deoarece "ar incalca pacea".

Dove World Outreach Center a replicat insa ca procurorul face "propaganda": "N-am promovat niciodata violenta. N-am incercat niciodata sa declansam violenta".

Un pastor controversat

La inceputul lunii aprilie, mai multi angajati straini ai ONU, intre care si romanul Filaret Motco, au fost ucisi in timpul unui atac asupra unui birou al Natiunilor Unite din Mazar-i-Sharif, in nordul Afganistanului, de manifestanti care protestau fata de incendierea Coranului de catre pastorul din Florida. Jones a afirmat ca este "devastat" din cauza atacului, adaugand insa ca "nu se simte responsabil" pentru violente.

Ulterior, el a declarat ca ar putea sa organizeze "un proces" in care sa fie judecat profetul Mahomed.

Pastorul Jones a ars in 21 martie o copie a Coranului, in urma unui "proces" in care cartea sfanta a musulmanilor a fost declarata "vinovata" si "executata".

Jones a ars un exemplar al Coranului in cadrul unei ceremonii deschise publicului, la Gainesville (Florida), in prezenta a circa 30 de persoane. El a declarat ca "nu da inapoi", in ciuda faptului ca a primit amenintari cu moartea. In plus, FBI a anuntat ca miscarea islamista Hezbollah a pus o recompensa de 2.4 milioane de dolari pe capul lui Jones.​

Biserica Dove World Outreach Center este recunoscuta ca fiind una controversata, de la infiintarea sa, in 1981, inclusiv pentru pozitia impotriva avorturilor si a casatoriilor intre homosexuali.