Liderul Al Qaeda, Osama bin Laden, a iesit in ultima perioada din ascunzatoarea sa si se deplaseaza in diferite locuri din Pakistan si Afganstan, el urmarind sa "uneasca" razboiul pe care oganizatia sa terorista il duce impotriva Occidentului cu revoltele din lumea araba ce vizeaza, in principal, regimurile aliate cu Statele Unite, se scrie intr-un material publicat de agentia UPI. Initial, s-a spus ca bin Laden ar planui noi atacuri teroriste, insa unii analisti se tem ca obiectivul lui "este chiar mai periculos". Informatia a venit in contextul in care Al Qaeda a salutat recent "tsunamiul de schimbari" din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, experimandu-si satisfactia in legatura cu revolutiile declansate in aceste regiuni.

Osama bin Laden (2001)Foto: Agerpres

Pana in prezent, revoltele din lumea araba au dus la rasturnarea de la putere a presedintelui tunisian Zine el-Abidine Ben Ali si a celui egiptean, Hosni Mubarak, amenintand in acelasi timp si regimul liderului yemenit, Ali Abdullah, precum si a celui libian, Muammar Gaddafi.

In plus, mai multe state din Golful Persic au trimis trupe in Bahrain, pentru a sprijini monarhia sunita, amenintata de protestele majoritatii siite.

Unii analisti sunt de parere ca Iranul siit se afla in spatele violentelor din zona, iar obiectivul final este rasturnarea de la putere a monarhiei saudite, aliata a Statelor Unite.

Care e legatura dintre revoltele arabe si Al Qaeda?

Pana de curand, analistii nu faceau legatura intre revoltele din lumea araba si organizatia terorista, insa unii comentatori cred acum ca atat Iranul, cat si Al Qaeda (unde activeaza militanti suniti ce au imbratisat ideologia salafista a Islamului) si-au stabilit obiectivul comun de a rasturna aceste regimuri.

Teoria este sustinuta de faptul ca printre personajele cheie din Al Qaeda care au realizat aceasta schimbare de strategie se afla cativa dintre apropiatii lui bin Laden, aflati pana in urma cu cateva luni in Iran. Intre acestia se afla ideologul islamist Suleiman Abu al-Gaith, fostul purtator de cuvant al lui bin Laden, precum si comandantul Said al-Adel.

Potrivit declaratiilor lui Syed Saleem Shahzad, seful biroului din Asia al publicatiei Asia Times Online, Gaith si Adel au reusit sa-i convinga pe militantii extremisti sa se alature acestei lupte mai generale, profitand de revoltele din lumea araba si de eforturile sustinute ale palestinienilor. "Desi temerile legate de vizibilitatea si miscarile fara precedent ale lui bin Laden, in contextul unei operatiuni Al Qaeda majore, nu pot fi inlaturate, este mult mai probabil ca Al Qaeda va realiza operatiuni teroriste la nivel global, insa isi va uni fortele si cu gruparile musulmane importante".

Potrivit serviciilor de informatii pakistaneze, afgane si saudite, liderul Al Qaeda a fost zarit in ultimele saptamani in zona muntoasa Hindu Kush, ce se intinde intre centrul Afghanistanului si nordul Pakistanului. Informatiile provin de la cercurile apropiate gruparilor militante.

"Oficialii sunt socati de vizibilitatea si frecventa miscarilor lui Osama bin Laden, intr-o perioada de doar cateva saptamani", scrie UPI, citandu-l pe Syed Saleem Shahzad.

Al Qaeda: Salutam tsunamiul de schimbari din lumea araba

Miercuri, Centrul american pentru supravegherea site-urilor islamiste a afirmat ca Al Qaeda saluta " tsunami de schimbari" din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, experimandu-si satisfactia in legatura cu revolutiile declansate in aceste regiuni.

In mai multe articole postate de revista online "Inspire" (care se adreseaza in special musulmanilor anglofoni) se face referire la revolutiile din ultimele luni, provocate de nemultumirea populatiei fata de somaj, de coruptia conducatorilor si nu de un militantism islamist. Unul dintre semnatari - islamistul americano-yemenit Anwar al-Awlaki - apreciaza ca astfel de revolte sunt vesti bune pentru miscarile extremiste musulmane.

"'Revolutia distruge barierele fricii in inimile si spiritele care credeau ca tiranii nu pot fi inlaturati. Nu stim inca la ce va duce acest val de revolutii... dar rezultatul nu trebuie sa fie un guvern islamist pentru ca noi sa credem ca este un pas in directia cea buna", a spus al-Awlaki.

Cine este Osama bin Laden

Desi a fost implicat in alte cateva atacuri impotriva intereselor americane si britanice, inclusiv in atentatele impotriva ambasadelor SUA din Tanzania si Kenya din 1998, bin Laden a devenit cu adevarat cunoscut in intreaga lume dupa 11 septembrie 2001. La doar cateva zile dupa atacurile care au pus la pamant Turnurile Gemene din Manhattan, au distrus o parte din uriasa cladire a Pentagonului din Washington si au dat o lovitura aproape letala economiei americane, seful Al Qaeda este aratat cu degetul de autoritatile din SUA. Ani de zile insa, bin Laden a negat orice implicare in atentatele realizate cu avioane comerciale.

In octombrie 2004 insa, cu doar cateva zile inainte de alegerile prezidentiale din Statele Unite, postul de televiziune Al Jazeera a difuzat o faimoasa inregistrare video de 18 minute, in care Osama bin Laden recunoaste ca a organizat atentatele din SUA si sustine ca ele au fost raspunsul sau la distrugerile provocate de razboiul civil din Liban, de la inceputul deceniului opt.

In cei noua ani care au trecut de la atacurile de pe Coasta de est a Americii, bin Laden a reusit sa scape din plasa formidabilei masini de razboi americane. In ciuda tehnologiilor de ultima generatie, a sutelor de raiduri realizate de soldati din trupele de elita si a celor peste 50 de milioane de dolari oferite drept recompensa pentru prinderea sa de autoritatile din Washington, seful Al Qaeda este de negasit.

Osama ben Laden imbatranit

Osama ben Laden imbatranit

Foto: FBI

De-a lungul anilor, s-a spus despre el ca e in Pakistan, in Iran, in Yemen, iar presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad il plasa, cu ironie, chiar in capitala federala americana. Diferite surse au spus insa ca Osama bin Laden a murit fie din cauza unor afectiuni renale grave, fie in urma raidurilor cu drone americane, iar casetele audio si video care au aparut in anii din urma nu sunt altceva decat creatiile serviciilor de informatii (CIA este principala vinovata, sustin unii).

Deocamdata insa, nu exista o dovada clara a locului in care se afla Osama bin Laden. Autoritatile continua insa sa ne aminteasca din cand in cand de existenta lui. Iar atunci cand nu o fac ele, Osama bin Laden insusi apare si-si indeamna fratii musulmani la jihad, organizeaza comploturi in zile de Craciun sau acuza schimbarile climatice provocate de occidentali pentru inundatiile catastrofale carora le-au cazut victime pakistanezii.