Seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a pupat marti pe obraz pe liderul populist britanic al UKIP, Nigel Farage, la Bruxelles, in Parlamentul European, in ziua in care are loc prima reuniune a Consiliului European in format 27+1.

Juncker si FarageFoto: Captura YouTube

Agentia Reuters noteaza ca Farage pare sa-i fi spus cateva cuvinte impaciuitoare lui Jean-Claude Juncker si a primit in schimb de la acesta un sarut pe obraz.

Parlamentarii europeni s-au reunit intr-o sesiune speciala pentru a discuta despre Brexit. Farage, care a folosit copios legislativul de la Bruxelles pentru a face campanie pentru iesirea din Uniunea Europeana, s-a indreptat spre presedintele Comisiei si a discutat putin cu acesta, amical.

In momentul in care discutia parea terminata, fostul premier al Luxemburgului l-a tras spre el pe Farage si l-a pupat pe obraz.

Desfasurarea LIVETEXT a evenimentelor de la Bruxelles:

18:40 Francois Hollande: Marea Britanie ar trebui sa declanseze procesul de iesire din UE cat mai curand posibil

Hollande a precizat, citat de Reuters, ca este increzator in faptul ca guvernul britanic va respecta rezultatul referendumului de saptamana trecuta, care a dat castig de cauza taberei Brexit.

17.40 Klaus Iohannis, la Consiliul European: Nu e cazul sa ne grabim peste masura in privinta Brexit, sa abordam lucrurile cu calm, Marea Britanie ramane un partener foarte important pentru noi

16:35 Sefa guvernului scotian, Nicola Sturgeon, s-a declarat marti "deplin hotarata" sa apere, in ciuda Brexitului, locul Scotiei in Uniunea Europeana, anuntand ca se va deplasa miercuri la Bruxelles cu acest scop.

"Sunt determinata, deplin hotarata sa mentin relatia si locul Scotiei in UE", a spus Sturgeon, care conduce si partidul pro-independenta SNP, intr-un discurs in fata parlamentului scotian, potrivit AFP.

15:25 Premierul britanic David Cameron spera ca iesirea Marii Britanii din UE sa fie negociata de o maniera "cat mai constructiv posibila".

"Imi doresc ca aceasta procedura sa fie cat mai constructiv posibila", a spus Cameron, la sosirea la Bruxelles. Premierul demisionar a pledat pentru stabilirea pe viitor a unei relatii "cat mai strans posibile" intre Londra si partenerii sai "in termeni de comert si de cooperare in materie de securitate".

15:06 Donald Tusk va propune un "summit informal in septembrie" dedicat viitorului UE, fara Marea Britanie, probabil la Bratislava, in Slovacia.

"Voi propune organizarea unui summit informal al liderilor in septembrie, deoarece avem nevoie de cateva saptamani pentru a-l pregati. Poate ca cel mai bun loc ar fi Bratislava", in conditiile in care Slovacia asigura, de la 1 iulie, presedintia rotativa a UE.

14:50 UE este pregatita sa inceapa procedura de divort cu Marea Britanie "inca de astazi", afirma presedintele Consiliului European, Donald Tusk, la sosirea la summitul european de la Bruxelles.

"Europa este pregatita sa incepa procedura de divort inca de astazi. Fara entuziasm, cum va puteti imagina. Nu este scenariul la care visam", a spus el, in fata ziaristilor.

14:22 VIDEO Nigel Farage, in fata europarlamentarilor: Acum 17 ani toti ati ras de mine. Acum nu mai radeti, nu-i asa?

13:50 "Au plans britanicii pro-europeni si scotienii in plen. A fost cumplita plenara. N-am vazut asa ceva niciodata", a declarat, pentru HotNews.ro, un eurodeputat. "Au plans si in plen si la meeting group. Strigau scotienii: don't leave Scotland! Don't leave Scotland! Teribil"

13:30 Parlamentul European a cerut marti Marii Britanii sa activeze "cat de curand posibil" clauza de retragere din UE, prevazuta in tratatul de la Lisabona, "pentru a evita pentru toti o incertitudine care ar fi daunatoare si pentru a proteja integritatea Uniunii".

Intr-o rezolutie adoptata cu 395 voturi pentru si 200 impotriva, eurodeputatii subliniaza de asemenea ca "vointa exprimata de popor trebuie respectata in intregime".

12:15 UE este "destul de puternica" pentru a supravietui dupa plecarea Marii Britanii, a declarat cancelarul german Angela Merkel, in fata deputatilor germani.

"UE este destul de puternica pentru a depasi plecarea Marii Britanii, este destul de puternica pentru a a merge inainte, chiar si cu 27 de membri.

12:11Jean-Claude Juncker, catre eurodeputatii britanici: Luptati pentru iesire. De ce mai sunteti aici?

11:58 Jean-Claude Juncker a cerut Marii Britanii sa "clarifice cat mai rapid posibil situatia" dupa Brexit, excluzand orice negociere cu Londra inainte de notificarea formala a cererii de iesire din UE.

"Nu ne putem instala intr-o incertitudine prelungita (...) As vrea ca Marea Britanie sa-si clarifice pozitia, nu astazi, nu maine dimineata, dar reapid", a spus Juncker, in fata Parlamentului European. "Fara negocieri, fara negocieri", a spus el, pronuntand aceste ultime cuvinte in engleza.