Deputatul britanic eurofob Nigel Farage, figura majora a votului pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, si-a savurat marti victoria in fata colegilor lui din Parlamentul European, care l-au huiduit copios, scrie AFP.

Nigel Farage in PEFoto: Captura YouTube

"Nostim, nu-i asa? Cand am venit aici (la Bruxelles) in urma cu 17 ani afirmand ca vreau sa conduc o campanie pentru iesirea Marii Britanii din UE, toti ati ras de mine. Acum nu mai radeti, nu-i asa?", a spus Nigel Farage, in fata eurodeputatilor reuniti in sesiune extraordinara la Bruxelles, declaratii primite cu huiduieli si cateva aplauze razlete.

Acesta si-a acuzat colegii ca nu au avut "niciodata un loc de munca real, nu au lucrat niciodata in afaceri sau in comert, nu au creat niciodata nici cel mai marunt loc de munca in viata lor", declaratii care au antrenat interventia lui Martin Schulz.

"Mi-ar placea dl Farage sa dezbat cu dvs, amandoi avem simtul umorului, dvs il aveti, eu il am. Regret nespus ca este ultima oara cand putem dezbate deoarece nu veti mai reveni", i-a replicat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Farage, liderul partidului anti-imigratie UKIP, a parasit apoi hemiciclul, acuzandu-si colegii ca traiesc "in negare".

"Fac o predictie: Marea Britanie nu va fi ultimul stat care paraseste UE", a spus acesta.

Marine Le Pen, sefa extremei drepte franceze, a afirmat si ea ca Brexit este "de departe evenimentul istoric cel mai important pe care l-a cunoscut continentul nostru de la caderea Zidului Berlinului".

Este "o palma pentru sustinatorii unui sistem european bazat pe frica si pe minciuna", a acuzat ea.