Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti, la Bruxelles, ca punctul de vedere pe care il va prezenta la reuniunea Consiliului European pe tema iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana este acela ca "nu este cazul sa ne grabim peste masura, este bine sa abordam lucrurile cu calm, cu multa luciditate", intrucat este vorba de Marea Britanie si, "trebui sa fim foarte cinstiti, aceasta ramane un partener foarte important pentru UE si pentru Romania".

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

"Tema cea mai grea a Consiliului este Brexitul. Vom avea in aceasta seara o sesiune in care prim-ministrul David Cameron ne expune punctul de vedere al domniei sale, al guvernului Marii Britanii, iar noi ne vom expune punctele noastre de vedere. Maine, vom avea o intalnire in format 27 pentru a aborda chestiunea, pentru a lua primele hotarari si pentru a armoniza pozitiile. Exista opinii usor diferite, unii vor sa fie presata Marea Britanie sa plece imediat, altii ar sugera chiar ca ar fi bine sa se astepte", a declarat Klaus Iohannis jurnalistilor romani, la Bruxelles, inainte de reuniunea Consiliului.

"Oricum, un lucru este clar, nu se poate negocia nimic pana nu exista o solicitare scrisa din partea Marii Britanii (privind iesirea din UE). Or, dl Cameron a spus clar ca nu va face acest lucru, asa ca pana in toamna e putin probabil sa avem documente cu care sa putem negocia", a subliniat seful statului.

Presedintele Iohannis a mai mentionat ca punctul de vedere al Romaniei la Consiliu va fi acela ca "nu este cazul sa ne grabim peste masura". "Este bine sa abordam lucrurile cu calm, cu multa luciditate si, fiind vorba de Marea Britanie, trebui sa fim foarte cinstiti, chiar daca se decide sa plece sau sa ramana, aceasta ramane un partener foarte important pentru Uniunea Europeana si, sigur, si pentru Romania", a afirmat seful statului.

"Cred ca este foarte fair sa pregatim aceasta miscare foarte bine si sa o facem in asa fel incat sa rezulte o situatie in avantajul tuturor partilor", a continuat Iohannis. "Iar noi, Romania, avem suficiente lucruri de negociat. Ma gandesc in primul rand la romanii care traiesc si lucreaza in Marea Britanie, pentru ca avem de gand sa ne implicam, dar sunt si alte lucruri ce tin de politica externa, de securitate, unde Marea Britanie si Romania au puncte de vedere apropiate (...) Acum e putin devreme sa spunem ce am cere si ce am oferi, dar cred ca e important sa se retina o chestiune: daca romanii vor sa lucreze acolo, e bine sa gaseasca conditii echitabile. Iar pentru cei care s-au stabilit acolo trebuie sa vedem, sa purtam negocierea in sensul in care sa nu aiba ei pierderi de suportat din cauza acestei miscari", a mai spus el.

"Dar trebui sa vedem lucrurile si in succesiunea lor temporala. Deocamdata nu se intampla absolut nimic si nu se va intampla absolut nimic probabil un an, doi ani. Timp in care, evident, dupa ce se solicita iesirea, se negociaza aceste lucruri. Deci in niciun caz nu trebuie sa intre cineva in panica. Dar Romania este constienta ca trebuie sa se implice pentru romanii din Marea Britanie si o va face", a insistat Iohannis.