Ministrul francez al Apararii, Jean-Yves Le Drian, a invocat marti, pentru prima oara, articolul 42-7 din tratatele europene, care prevede o clauza de solidaritate in caz de agresiune impotriva unei tari membre a Uniunii Europene, scrie AFP. Acest articol este similar cu articolul 5 din Tratatul NATO la care au recurs Statele Unite dupa atentatele din 11 septembrie si a carui activare a condus la interventia Aliantei atlantice in Afganistan.

Evenimentele zilei de marti, LIVE TEXT

19:56 Cum functioneaza Statul Islamic, cine conduce operatiunile, care sunt sursele de finantare si cat costa atentatele

18:54 Fratele lui Salah Abdeslam il sfatuieste pe acesta sa se "predea politiei", intr-un interviu publicat pe site-ul televiziunii BFMTV.

17:40 Presedintele republican al Camerei Reprezentantilor a cerut o pauza in primirea de refugiati sirieni, de teama infiltrarii jihadistilor, scrie AFP.

Apelul lui Paul Ryan vine dupa ce jumatate dintre guvernatorii statelor federale, intre care doar un singur democrat, si-au anuntat refuzul de a primi refugiati sirieni.

16:47 Presedintele rus Vladimir Putin a ordonat marti navelor sale de razboi amplasate in Marea Mediterana sa intre in "contact direct" cu portavionul francez Charles-de-Gaulle si sa "coopereze cu aliatii" francezi.

16:26 Textul de revendicare a atentatelor din Paris in numele gruparii Statul Islamic a fost citit intr-o inregistrare difuzata pe internet de un jihadist francez, Fabien Clain, au declarat pentru AFP surse apropiate anchetei.

In varsta de 35 de ani, acest barbat originar din Toulouse este un apropiat al lui Mohamed Merah, ucigasul a trei militari, al unui profesor si a trei tineri elevi intr-o scoala evreiasca in martie 2012.

Veteran al filierelor franceze islamiste, el a fost condamnat in iulie 2009 la cinci ani de inchisoare, la capatul carora a plecat in Siria.

15.07Germania: Politia a arestat doua femei si un barbat intr-o operatiune legata de atacurile din Paris

14:42 Premierul britanic David Cameron va asista la meciul amical de fotbal Anglia Franta, marti seara, pe stadionul londonez Wembley.

14.32Salah Abdeslam, francezul de origine belgiana suspectat de implicare in atacurile din Paris a trecut in septembrie din Germania in Austria.

14:08 Siria s-ar putea afla la doar "cateva" saptamani de o "mare tranzitie politica", a apreciat marti, la Paris, secretarul american de Stat John Kerry.

"Suntem, teoretic, la saptamani de posibilitatea unei mari tranzitii in Siria" si "vom mentine presiunea asupra acestui proces (...) Nu vorbim de luni, vorbim de saptamani, speram", a declarat Kerry.

13:48 Ministrul francez al Sporturilor, Patrick Kanner, a exclus marti ideea ca Franta sa renunte la organizarea Euro-2016.

"In niciun caz sportul nu poate fi oprit de terorism", a declarat acesta, dupa ce a vizitat Stade de France, in nordul Parisului.

13:30 Uniunea Europeana si statele membre si-au oferit sprijinul "unanim" la cererea de asistenta formulata de Franta, a anuntat Federica Mogherini.

13.04In casele a doi belgieni retinuti in legatura cu atacurile din Paris s-au gasit gloante de Kalashnikov si ingrasamant din care se pot face bombe

12:32 O masina, care ar putea sa fi fost folosita la pregatirea atentatelor de vineri seara, a fost gasita marti dimineata in Paris, potrivit unor surse politienesti citate de AFP.

"Un Clio negru, gasit in piata Albert-Kahn din arondismentul 18 (nord), ar putea sa fi servit la pregatirea atentatelor", potrivit sursei citate.

"Aceasta masina a fost vazuta pe autostrada A1 (nordul Frantei), in cadrul a ceea ce ar putea fi legaturile preparatorii intre Paris si Belgia", a precizat una dintre surse.

12:20 Identitatea de pe pasaportul sirian gasit in apropiere de un kamikaze care a participat la atentatele din Paris ar putea corespunde unui soldat al lui Bashar al-Assad ucis in urma cu mai multe luni, afirma surse apropiate anchetei, pentru AFP.

Acest pasaport este pe numele lui Ahmad al Mohammad, nascut in 10 septembrie 1990 la Idlib, in nord-vestul Siriei. Actul a fost descoperit in apropiere de unul dintre jihadistii care s-au detonat vineri seara in apropiere de Stade de France, in nordul Parisului.

Toate elementele corespund unui soldat din trupele loialiste presedintelui Bashar el-Assad, potrivit sursei citate, care a avnsat doua ipoteze, fara a trage concluzii: acest pasaport a fost recuperat sau este vorba de un document falsificat plecand de o identitate reala.

Documentul a fost prezentat de un migrant inregistrat pe insula greceasca Leros, in 3 octombrie.

12:12 Le Drian a solicitat tarilor UE "o participare militara sporita" pe anumite teatre de operatiuni externe si sprijinirea Frantei in lupta impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic Irak si in Siria.

"Franta nu va putea fi singura in aceste teatre" de razboi, a subliniat Le Drian, in cadrul unei reuniuni a ministrilor europeni ai apararii, la Bruxelles.

"Franta doreste sa ceara partenerilor europeni sprijinul lor - cu titlu bilateral - in masura posibilitatilor, in lupta impotriva Daesh (acronimul arab al SI) in Irak si in Siria, si o participare militara sporita din partea statelor membre in teatrele de operatiuni unde Franta este prezenta", a explicat ministrul.

"Franta cere asistenta in acest moment dificil, cand UE este atacata. Cred ca raspunsul UE trebuie sa fie da", a reactionat seful diplomatiei europene, Federica Mogherini, care a prezidat reuniunea ministrilor, potrivit unui diplomat care a participat la discutii.

"Trebuie sa punem in practica un mecanism clar de unitate si solidaritate" dar Franta "va trebui sa specifice natura asistentei si a ajutorului asteptate", a aratat ea.

Nicio cerere formala nu este asteptata pentru marti.

Franta nu cere asistenta militara a altor tari pentru teritoriul sau, a precizat anturajul ministrului Apararii, dar "acest lucru permite concretizarea solidaritatii anuntate din partea partenerilor nostri europeni pentru a interveni (spre exemplu) mai puternic impotriva Daesh".

Contributiile "pot lua forma avioanelor de transport, de aprovizionare, de armament", potrivit sursei citate, ceea ce ar putea permite "impartirea poverii militare", tinand cont de faptul ca intensificarea operatiunilor in Siria ar putea determina Franta sa isi reduca prezenta pe alte teatre de interventie.

Franta participa la mai multe misiuni de formare si consiliere ale UE in Africa, in Mali si in Republica Centrafricana, in special.