Franta trebuie sa se pregateasca pentru noi atentate, care ar putea avea loc si in alte tari europene, in zilele sau saptamanile viitoare, a declarat luni premierul francez Manuel Valls, citat de AFP. "Stim ca sunt operatiuni care s-au pregatit si se pregatesc in continuare, nu numai impotriva Frantei, dar si impotriva altor tari europene", a afirmat, la RTL, premierul, fara alte precizari. Acesta afirmase anterior ca atacuri ar putea interveni "in zilele urmatoare, in saptamanile urmatoare".

Fortele de ordine fac raiduri in toata FrantaFoto: Agerpres/EPA

Francois Hollande anunta ca se va intalni in urmatoarele zile cu Barack Obama si Vladimir Putin pentru a pune bazele unei coalitii "mari si unice" impotriva Statului Islamic. Statele Unite nu interntioeaza sa isi schimbe planul de a primi, anul viitor, 10 mii de refugiati sirieni, potrivit unui anunt facut luni de Departamentul de Stat, in timp ce Vladimir Putin sustine ca Statul Islamic este finantat de 40 de tari, inclusiv state membre G20.

--------------------

  • Evenimentele zilei de luni, LIVETEXT

22:30Consiliul de Securitate al ONU a deschis reuniunea de luni cu un minut de reculegere in memoria victimelor atacului de la Paris.

21:34 Statele Unite nu interntioeaza sa isi schimbe planul de a primi, anul viitor, 10 mii de refugiati sirieni, potrivit unui anunt facut luni de Departamentul de Stat. (Reuters)

20:37 Presedintele François Hollande se va intalni marti, la Paris, cu secretarul american de stat John Kerry

20:19 Vladimir Putin sustine ca Statul Islamic este finantat de 40 de tari, inclusiv state membre G20. (Russia Today)

19:04 Barack Obama: Serviciile secrete americane nu au avut nicio alerta "specifica" privind un posibil atac la Paris. (Reuters)

18:43 Francois Hollande a anuntat crearea a 8.500 de noi posturi pentru securitate si justitie, precum si stoparea taierilor de personal in armata.

"5.000 de posturi de politisti si de jandarmi vor fi create in urmatorii doi ani", "ministerul justitiei va dispune de 2.500 de posturi suplimentare pentru administratia penitenciarelor si pentru serviciile judiciare" iar "administratia vamilor va fi intarita cu 1.000 de posturi", a spus el, in fata deputatilor si senatorilor reuniti la Versailles.

18:21 Barack Obama: Criza refugiatilor nu trebuie sa fie asimilata cu terorismul. (Reuters)

18:14 Francois Hollande anunta ca se va intalni in urmatoarele zile cu Barack Obama si Vladimir Putin pentru a pune bazele unei coalitii "mari si unice" impotriva Statului Islamic. (AFP)

18:07 Francois Hollande cere Parlamentului prelungirea cu 3 luni a starii de urgenta in Franta. (AFP)

La Parlament va fi depus miercuri un proiect de lege pentru prelungirea starii de urgenta timp de trei luni si adoptarea continutului sau la "evolutiile tehnologiilor si amenintarilor", a spus presedintele, care a mentionat ca legea fundamentala va fi revizuita pentru a permite puterii publice "sa actioneze impotriva terorismului de razboi".

17:52 Cheltuielile pentru masurile de securitate vor creste si sunt mai importante decat regulile UE privind bugetul, a declarat Francois Hollande. (Reuters)

17:42 Presedintele Frantei, Francois Hollande, a afirmat ca doreste schimbarea Constitutiei, pentru a actionat impotriva terorismului, scrie AFP.

17:41 Francois Hollande anunta ca Franta isi va intensifica operatiunile in Siria. (AFP)

17:27 Francois Hollande, declaratii la summit-ul G20: Atentatele de la Paris au fost decise si planificate in Siria, organizate in Belgia si efectuate in Franta. (Reuters)

17:25 Atentatele de la Paris arata ca Rusia a avut dreptate cand a vrut sa creeze o coalitie antiterorista internationala, a declarat luni presedintele rus Vladimir Putin.

"Este indispensabila" formarea unei coalitii internationale antiteroriste, a sous Putin. "Am vorbit despre asta in sesiunea ONU. Am vorbit exact de asta, iar evenimentele tragice care au urmat au confirmat ca am avut dreptate", a spus Putin, in marja reuniunii G20 din Antalya.

17:01 Premierul ungar Viktor Orban afirma ca "teroristii au exploatat" migratia in masa spre Uniunea Europeana, intr-un discurs in care a aparat dreptul europenilor la "autoaparare".

"De manier deliberata si organizata, teroristii au exploatat migratia in masa, amestecandu-se in multimea oamenilor care isi paraseau casele in cautarea unei vieti mai bune", a spus premierul populist, in fata Parlamentului de la Budapesta.

Acesta a descirs "dreptul la autoaparare" al europenilor ca fiind "mai puternic decat toate celelalte" drepturi.

16:28 Doi suspecti au fost pusi sub acuzare de autoritatile belgiene pentru "atentatele teroriste" de la Paris (AFP)

16:15 Liderul extremei dreapta, Marine Le Pen, a cerut luni "oprirea imediata a primirii de migranti".

"Unul dintre kamikaze (...) a ajuns in Grecia in 3 octombrie in multimea de migranti", afirma Frontul National, intr-un comunicat.

15:51 Statul Islamic ameninta, intr-un video postat luni pe internet, ca toate tarile care efectueaza operatiuni in Siria "vor avea soarta Frantei", iar seful CIA afirma ca organizatia terorista pregateste probabil noi atacuri. (AFP si Reuters)

15:32 O vasta operatiune a politiei belgiene in Molenbeek si care viza retinerea unui suspect cheie in atentatele din Paris, Salah Abdelsam, s-a terminat fara nicio arestare, a anuntat parchetul federal belgian.

15:08 Politia sarba a arestat un migrant care avea un pasaport sirian cu acelasi nume ca cel descoperit la Paris la unul dintre locurile unde au avut loc atentatele de vineri, scrie cotidianul Blic, preluat de AFP.

"Documentul, care avea acelasi nume si aceleasi date dar o fotogragie diferita, a fost descoperit sambata in centrul de primire de la Presevo iar persoana care il detinea a fost retinuta pentru a fi interogata", a precizat ziarul sarb.

Un pasaport sirian, pe numele Ahmad alMohammad, 25 de ani, a fost gasit pe Stade de France. Un migrant in posesia acestui document a fost inregistrat pe insula greaca Leros in 3 octombrie. El a depus o cerere de azil in Serbia, la Presevo, iar urma sa a fost pierduta in Croatia

14:49 Rectorul Marii moschei din Paris Dalil Boubakeur a cerut luni tuturor imamilor din Franta sa ia parte luni la o "ruga solemna" ca omagiu pentru victimele atentatelor de la Paris, soldate cu cel putin 129 de morti si 352 de raniti.

14:20 Operatiunea politiei belgiene in Molenbeek vizeaza arestarea lui Salah Abdeslam, un suspect cheie cautat in cadrul anchetei privind atentatele din Paris.

"Este corect", a raspuns un purtator de cuvant al parchetului, intrebat daca operatiunea vizeaza gasirea lui Salah Abdeslam.

Acesta nu a putut spune insa daca suspectul, vizat de un mandat international de arestare si prezentat ca fiind "periculos", se afla efectiv in resedinta incercuita de fortele de ordine la Molenbeek.

13:59 The Guardian a publicat editorialul de luni in limba franceza

13:49 Un suspect a fost retinut in urma actiunii politiei belgiene de la Molenbeek, in Bruxelles

13:40 Coalitia antijihadista condusa de Statele Unite a distrus 116 camioane-cisterna folosite de gruparea Statul Islamic in estul Siriei, a anuntat Pentagonul, citat de AFP.

Aceste camioane au fost distruse duminica in apropiere de Bukamal, o localitate controlata de SI la granita cu Irakul.

13:02 Informatii contradictorii legate de Salah Abdeslam. Postul belgian de radio RTL, citat de Reuters, anunta arestarea acestuia, in timp ce 7sur7.be precizeaza, citand parchetul, ca islamistul nu a fost arestat.

Acesta este fie baricadat intr-un apartament din Molenbeek, fie a reusit sa fuga.

13:00 Un minut de reculegere a fost tinut in europa in memoria victimelor din Paris (AFP)

12:56 Politia belgiana l-a arestat pe Salah Abdeslam, anunta postul de radio RTL, citat de Reuters

12:45 Turcia sustine ca a avertizat de doua ori Franta despre jihadistul Omar Ismail Mostefai, dar nu a primit niciun raspuns

12:35 Primarul musulman al Rotterdamului, Ahmed Aboutaleb, a cerut luni "eradicarea totala" a organizatiei Statul Islamic (SI).

"Trebuie sa eradicam complet SI. Aceste acte barbare nu pot ramane nepedepsite. Este evident ca SI nu va negocia", a declarat acesta, pentru cotidianul Algemeen Dagblad.

Aboutaleb, 54 de ani, a devenit cunoscut pe plan international dupa atacurile jihadiste impotriva Charlie Hebdo din ianuarie.

Adresandu-se musulmanilor care nu doresc sa "traiasca in libertate", el le-a spus: "Daca acest loc nu va convine, (...), faceti-va bagajele si carati-va!".

12.32: Politia franceza anunta ca l-a identificat pe cel care a comandat atentatele din Paris: Abdelhamid Abaoud ar fi "creierul" atacurilor teroriste. Abdelhamid Abaoud este cetatean belgian ca sta in Siria. El ar fi comis, alaturi de alt suspect cautat de politie - Abdeslam Salah - mai multe talharii armate. Un jihadist francez arestat la intoarcerea din Siria in august ar fi spus serviciilor secrete franceze ca la sosirea sa in Siria a fost primit de Abdelhamid Abaoud, care i-a cerut sa comita un atentat asupra unei sali de concerte.

12:07 Unul dintre teroristii francezi, Samy Amimour, mersese in Siria in 2013, scrie AFP, care citeaza surse din familia sa.

Amimour, un francez de 28 de ani originar din regiunea pariziana, a fost identificat de anchetatori ca fiind unul dintre kamikazele din sala de concerte Bataclan.

"Trei persoane din anturajul sau se afla in arest preventiv din aceasta dimineata", potrivit procurorului Parisului.

11:06 Alti doi kamikaze au fost identificati, unul dintre ei era nascut in Siria, anunta Parchetul din Paris

10:53 Actiunile companiilor din turism si din industria luxului scadeau luni pe Bursa din Paris, cea mai mare depreciere suferind-o titlurile grupului hotelier Accor, care scadeau cu 7%, potrivit Reuters.

Aeroports de Paris, operatorul aeroporturilor Charles de Gaulle si Orly, scadeau cu 5% in timp ce titlurile Eurotunnel scadeau cu 4,5%.

Hermes, LVMH si Kering scadeau cu 3%, in conditiile in care o parte mare a vanzarilor acestor grupuri de lux sunt realizate de turistii straini care viziteaza Parisul.

10:05 Premierul britanic, David Cameron, a declarat luni ca atentatele din Paris "ar fi putut avea loc" in Marea Britanie, unde "sapte atentate" au fost evitate in ultimele sase luni.

"Serviciile noastre de securitate si de informatii au impiedicat sapte atacuri in ultimele sase luni", a spus premierul, la BBC Radio 4. Referindu-se la atentatele din Paris, acest a adaugat: "Ar fi putut avea loc aici".

10.00 Politia franceza continua cautarea lui Salah Abdeslam, unul dintre atacatorii din Paris, dar si a altor suspecti. Raiduri nocturne si la primele ore ale diminetii in Toulouse, Grenoble, Lyon, Jeumont si Bobigny (suburbie pariziana)

09:40 150 de perchezitii au loc in Franta in mediile islamiste, fara legatura insa cu ancheta privind atentatele din Paris

La Lyon, au fost confiscate arme, inclusiv lansatoare de rachete, veste antiglont, mai multe pistoale si o pusca de asalt kalasnikov. Cinci persoane au fost areestate.