Turcia a avertizat Franta de doua ori, in decursul unui an, despre unul dintre militantii jihadisti care s-a detonat vineri in Paris, dar nu a primit niciun raspuns, a declarat vineri, pentru AFP, un responsabil al guvernului turc.

Politia turca "a informat politia franceza de doua ori, in decembrie 2014 si in iunie 2015" despre Omar Ismail Mostefai, unul dintre kamikazele de la sala pariziana de concerte Bataclan, a spus aces oficial, sub protectia anonimatului.

"Nu am primit niciodata un raspuns de la Franta in aceasta chestiune", a spus el.

In octombrie 2014, Turcia a primit o cerere de informatii din partea Frantei legate de patru prezumtivi jihadisti care nu includea insa numele atacatorului sinucigas de la Bataclan, potrivit acestei surse. Turcia a dechis insa o ancheta deoarece numele sau era legat grupul vizat de serviciile franceze.

Nascut in regiunea pariziana, Omar Ismail Mostefai a participat la luarea de ostatici de la Bataclan, in timpul careia s-a detionat. El a fost identificat pe baza amprentei de pe un deget sectionat.

Potrivit procuraturii franceze, el fusese condamnat de mai multe ori pentru delicte de drept comun si era in atentia autoritatilor dupa radicalizarea sa islamista, incepand cu 2010, dar nu fusese "niciodata implicat" intr-un dosar terorist.

Responsabilul turc a indicat ca acest suspect a intrat in Turcia in 2013 prin provincia Edirne (nord-vest), la granita cu Bulgaria si Grecia. "Nu avem nicio urma a plecarii sale din tara", a adaugat el.

Potrivit sursei citate, autoritatile turce nu au fost solicitate de Franta in cazul lui Omar Ismail Mostefai decat dupa valul de atacuri soldate cu 129 de morti, vineri seara, la Paris.

"Doar dupa atacurile din Paris autoritatile au primit o cerere de informatii din partea Frantei pe numele lui Omar Ismail Mostefai", a sustinut acesta.