Presedintele rus, Vladimir Putin, a semnat luni seara decretul de recunoastere a regiunii Crimeea ca stat independent, potrivit site-ului presedintiei ruse.Decretul este vazut de catre SUA si UE ca un pas catre anexarea Crimeei de catre Rusia si au anuntat ca vor inaspri sanctiunile economice impuse Moscovei.

Vladimir Putin despre CrimeeaFoto: Kremlin

"Avand in vedere declaratia de vointa facuta de catre oamenii din Crimeea intr-un referendum la nivel national care a avut loc pe 16 martie 2014, Federatia Rusa recunoaste Republica Crimeea ca un stat suveran si independent, al carui oras Sevastopol are un statut special", se arata in documentul de pe kremlin.ru.

------------------------

Ora 01:10 Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a condamnat alipirea "ilegala" a Crimeei si a cerut Moscovei si Kievului sa dea dovada de "retinere", dupa moartea unui militar ucrainean.

"Rusia a ignorat apelurile de a respecta dreptul international si continua sa coboare de-a lungul unei cai periculoase", a afirmat Rasmussen, intr-un comunicat citat de AFP.

"Nimic nu poate justifica o astfel de politica ce nu poate decat sa creasca izolarea internationala a Rusiei", a adaugat acesta.

"Anexarea Crimeei este ilegala si ilegitima iar aliatii (din cadrul) NATO nu o recunosc", a avertizat el, declarandu-se "profund ingrijorat" de informatiile care vorbesc despre moartea unui militar ucrainean.

"Este urgent ca toate partile sa dea dovada de retinere si sa ia toate masurile posibile pentru a evita o escaladare", a subliniat Rasmussen.

Ora 22:30Un militar ucrainean si un membru al fortelor de aparare pro-ruse au murit, marti, intr-un schimb de focuri in Simferopol, capitala Crimeei, conform unui purtator de cuvant al politiei locale.

Ora 21:10 Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si-a anulat vizita pe care urma sa o efectueze miercuri la Moscova, pentru o intalnire cu Vladimir Putin, au precizat surse europene, citate de AFP.

"Misiunea a fost anulata deoarece rusii au facut-o publica", a precizat sursa citata.

Mai multe surse europene au afirmat ca vizita ar fi trebuit sa ramana confidentiala, dar partea rusa a dezvaluit-o public.

"UE a decis sa nu mai efectueze vizita in aceste conditii", a explicat una dintre surse, subliniind ca scopul era "afirmarea refuzului nostru fata de anexarea" Crimeei.

Ora 20:00 O incursiune a Rusiei in estul Ucrainei ar fi un act "scandalos", afirma seful diplomatiei americane, John Kerry

Ora 19:55 Militarii ucraineni din Crimeea sunt autorizati sa foloseasca armele - oficial

Ora 19:10 Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, se va deplasa miercuri la Moscova pentru a se intalni cu presedintele rus Vladimir Putin, au afirmat surse diplomatice, citate de AFP.

Aceasta deplasare vine inaintea summitului sefilor de stat si de guvern ai UE de joi si de vineri.

Ora 19:00 Uniunea Europeana "nu recunoaste si nu va recunoaste anexarea Crimeei si a Sevastopolului" de catre Rusia, au afirmat marti, intr-o declaratie comuna, presedintii Comisiei Europene si al Consiliului European, scrie AFP.

"Suveranitatea, integritatea si independenta Ucrainei trebuie respectate. UE nu a recunoscut nici referendumul ilegal si nelegitim din Crimeea si nici rezultatul sau. UE nu recunoaste si nu va recunoaste anexarea Crimeei si a Sevastopolului de catre Federatia Rusa", spun Jose Manuel Barroso si Herman Van Rompuy.

"Europa va oferi un raspuns unitar", au subliniat cei doi, in conditiile in care situatia din Ucraina va figura pe ordinea de zi a summitului liderilor europeni de joi si vineri, la Bruxelles.

Ora 18:50 Presedintele ucrainean ad interim Olexandr Turcinov l-a acuzat pe Vladimir Putin ca urmeaza exemplul Germaniei naziste, "anexand" peninsula ucraineana Crimeea.

"Autoritatile rusesti au lansat astazi un joc murdar pentru anexarea Crimeei. Cu anexarea teritoriilor altor state de catre Germania nazista a inceput al doilea Razboi Mondial. Astazi, Putin urmeaza exemplul fascistilor din secolul XX", a spus acesta, intr-o conferinta de presa.

Ora 17:03 Putin s-a adresat multimii adunate in Piata Rosie din Moscova spunand ca regiunea Crimeea s-a intors "acasa" (Reuters)

Ora 16:15 Cancelarul german Angela Merkel a reafirmat marti ca alipirea Crimeei de catre Rusia este "impotriva dreptului international", scrie AFP.

"Integrarea in Federatia Rusa este, suntem absolut convinsi, impotriva dreptului international", a subliniat Merkel, intr-o conferinta de presa alaturi de omologul sau portughez Pedro Passos Coelho, imediat dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a semnat un tratat privind integrarea acestei peninsule din sudul Ucrainei in Rusia.

Ora 15:29 Parlamentul rus va incepe in decurs de cateva zile procesul de ratificare a tratatului prin care regiunea Crimeea devine parte a Rusiei, anunta agentia de stiri Itar Tass citand un parlamentar rus. (Reuters)

"Vom incepe in scurt timp ratificarea. Acest lucru se va intampla in zilele urmatoare", a declarat vice-presedintele Dumei de Stat, camera inferioara a Parlamentului de la Moscova, Alexander Zhukov, referindu-se textul tratatului.

Ora 15:50 Vicepresedintele SUA, Joe Biden: Izolarea politica si economica a Rusiei va creste daca se va continua pe acest drum, iar sanctiunile vor fi sporite atat din partea SUA, cat si din partea UE.

Ora 14:06Vladimir Putin a semnat tratatul prin care Crimeea devine parte a Federatiei Ruse

Ora 13:02Ministrul de Externe al Frantei: Participarea Rusiei la G8 a fost suspendata

Ora 11:44 Crimeea a primit propuneri de la Gazprom privind exploatarea gazului si carbunelui din regiune. (Reuters)

Gigantul energetic de stat Gazprom a propus Crimeei sa dezvolte sectoarele gazelor si petrolului din regiune, a declarat marti un oficial din peninsula, citat de RIA Novosti.

￯Bineinteles, Gazprom a fost prima care sa ne abordeze￯ cu o propunere￯, a declarat Rustam Temirgaliev, ca raspuns la o intrebare din partea presei.

Serviciul de presa al companiei ruse Gazprom a refuzat sa comenteze pe acest subiect.

Ora 11:37 Vice-premierul Crimeei anunta ca regiunea va adopta rubla ca moneda oficiala si va renunta in luna aprilie la moneda ucraineana hryvna. (Reuters)

"Din pacate, trebuie sa spuns ca circulatia paralela a rublei si a hryvnei nu va functiona. Trecem la zona rublei", a declarat Rustam Temirgaliyev.

Ora 11:09 Rusia ia peste picior sanctiunile Occidentului: Toti parlamentarii rusi din Duma de Stat cer sa fie pedepsiti precum cei de pe listele UE si SUA

Ora 10:57 Iatseniuk: Ucraina nu are pe agenda aderarea la NATO (Reuters)

Ora 10:15 Presedintele Parlamentului de la Tiraspol, Mihail Burla, a expediat o adresa presedintelui Dumei de Stat (camera inferioara a Parlamentului) a Rusiei. (Publika.md)

Ora 8:40 Presedintele rus Vladimir Putin a informat oficial Parlamentul de la Moscova de cerea Crimeei de a face parte din Rusia, prima etapa legislativa necesara pentru a putea incorpora peninsula in federatie, a anuntat marti Kremlinul citat de AFP.

Putin a informat cele doua camere ale Parlamentului, Duma si Consiliul Federatiei, precum si guvernul rus, asa cum cere Constitutia rusa.

Ora 07:15Japonia a anuntat marti ca va adopta sanctiuni impotriva Rusiei. "Japonia va suspenda negocierile privind relaxarea regimului de vize si nu va incepe discutiile prevazute pentru noi investitii", a anuntat ministrul japonez de Externe, citat intr-un comunicat.

Ora 06:30Marea Britanie a anuntat luni seara ca va trata in continuare Crimeea ca parte componenta a Ucrainei, in pofida faptului ca 97% dintre votanti au aprobat in cadrul referendumului de duminica alipirea acestei peninsule ucrainene la Rusia, potrivit Mediafax."Pentru Regatul Unit si aliatii sai, Crimeea ramane o parte a Ucrainei", a subliniat secretarul Foreign Office, William Hague, citat intr-un comunicat publicat dupa o reuniune a ministrilor de Externe, la Bruxelles.

Ora 05:00Bursa de la New York a revenit pe crestere luni, investitorii considerand ca moderate sanctiunile anuntate de liderii occidentali impotriva Rusiei dupa ce Moscova a validat referendumul din Crimeea: Dow Jones a castigat 1,13 %, iar Nasdaq 0,81 %.

Ora 00:00 Franta "ar putea lua in calcul" anularea vanzarii catre Rusia a navelor militare franceze Mistral, "daca Putin continua sa faca ceea ce face" in Ucraina, a declarat luni seful diplomatiei franceze Laurent Fabius, subliniind totodata ca si celelalte tari europene trebuie sa impuna de asemenea sanctiuni, transmite AFP.

SUA si UE au facut publice luni listele cu oficialii rusi si ucraineni sanctionati cu interzicerea accesului si inghetarea conturilor. Pe lista SUA apar un vicepremier - agresivul Dimitri Rogozin, si sefa camerei superioare a parlamentului rus, plus doi colaboratori directi ai lui Vladimir Putin, dar lista UE e populata cu oficiali de rang inferior din parlamentul rus si citiva militari responsabili de invadarea Crimeei.