Sub amenintarea sanctiunilor SUA, parlamentarii rusi au anuntat luni dimineata ca vor adopta rapid o lege prin care Crimeea sa redevina parte a Federatiei Ruse dupa referendumul de duminica. Rezultatele scrutinului, nerecunoscut decit de Rusia, arata un vot covirsitor (95%) in favoarea unificarii cu Moscova. Intre timp, bursele scad pe fondul incertitudinii, iar lumea intreaga asteapta anuntul oficial de la Washington si Bruxelles privind sanctiunile pentru oficiali rusi.

Steagul Rusiei pe cladirea Parlamentului din CrimeeaFoto: Captura YouTube
  • Urmareste LIVE TEXT evenimentele zilei de luni

Ora 22.10 Franta "ar putea lua in calcul" anularea vanzarii navelor Mistral catre Rusia - ministrul francez de Externe, Laurent Fabius

Ora 20.30 Presedintele rus Vladimir Putin a semnat luni decretul de recunoastere a regiunii ucrainene Crimeea drept stat suveran si independent, anunta agentiile ruse, citand biroul de presa al Kremlinului.

Rusia, "tinand cont de vointa locuitorilor din Crimeea, exprimata prin referendumul din 16 martie 2014", decide "recunoasterea Republicii Crimeea ca stat suveran si independent, al carui oras Sevastopol are un statul special", potrivit textului decretului, publicat pe site-ul presedintiei ruse.

Decretul intra in vigoare "in ziua semnarii acestuia", mai precizeaza textul.

In conformitate cu dreptul international, recunoasterea Crimeei ca stat independent este o etapa necesara pentru integrarea in Rusia, intrucat acest proces trebuie sa faca obiectul unui acord intre doua state independente.

O delegatie din Crimeea, condusa de premierul separatist Serghei Aksionov, a sosit luni la Moscova. Vineri, Duma de Stat, camera inferioara a parlamentului rus, urmeaza sa voteze asupra unui proiect de lege privind alipirea peninsulei la Federatia Rusa.

Ora 19.30Lista oficialilor rusi si ucraineni impotriva carora UE va impune sanctiuni include trei inalti comandanti militari rusi, premierul regiunii Crimeea, presedintele Comisiei pentru Comunitatea Statelor Independente (CSI) din Duma de Stat si inalti oficiali din cele doua camere ale Parlamentului rus.

Acestia sunt vizati de sactiuni precum interdictia de a calatori in UE si inghetarea activelor de pe teritoriul UE.

Ora 18.55 Valentina Matvienko, presedinta Consiliului Federatiei, camera superioara a parlamentului rus, a declarat ca sanctiunile impuse Rusiei de catre SUA sunt "santaj politic", scrie Reuters citand agentia rusa Interfax.

Ora 18.45 Presedintele interimar al Ucrainei: Ucraina este pregatita de negocieri cu Rusia in problema Crimeei, insa nu va accepta niciodata anexarea.

"Suntem pregatiti pentru discutii, insa nu vom fi niciodata de acord cu anexarea teritoriului nostru", a declarat Olksander Turcinov intr-o declaratie televizata.

Ora 18.00 Parlamentul Crimeei a decis nationalizarea companiilor de gaze.

Ora 16.50 Ucraina si-a rechemat ambasadorul de la Moscova, pentru discutii.

Ora 16.45 Mihail Gorbaciov: Referendumul din Crimeea a corectat o eroare istorica

Ora 16.40Euractiv: Bulgaria se opune sanctiunilor imediate ale UE asupra Rusiei

Ora 16.35 Uniunea Europeana (UE) si Ucraina vor semna partea politica a Acordului de Asociere pe 21 martie, in cursul summitului liderilor europeni, la Bruxelles, pentru a marca astfel sustinerea europeana fata de noile autoritati de la Kiev, a anuntat luni o sursa diplomatica.

Ora 15.32: UPDATE Presedintele SUA, Barack Obama, a ordonat sanctiuni pentru 11 oficiali rusi si ucraineni implicati in incursiunile din Crimeea.

Ora 14.59: UE va impune sanctiuni pentru 21 de oficiali din Rusia si Ucraina, a anuntat ministrul lituanian de Externe citat de Reuters. Linan Linkevicius a scris pe Twitter ca cei 28 de ministri de Externe din UE au decis astazi in Consiliul Afaceri Externe sa impuna sanctiuni precum inghetarea asset-urilor si inderdictie de calatorie pentru 21 de oficiali rusi si ucraineni, iar alte sanctiuni sint asteptate la Consiliul European de joi de la Bruxelles.

Ora 14.30 Rusia propune "grup de sprijin" international pentru Ucraina si cere neutralitate politica si militara pentru Ucraina, adica imposibilitatea de a adera la UE si NATO

Ora 14.20: Ministrul ceh de Externe, Lubomir Zaoralek, a anuntat luni ca vor fi circa 20 de oficiali rusi pe lista sanctiunilor pe care UE le va decide astazi (inghetare de proprietati, interzicerea dreptului de a calatori in UE), anunta EUObserver

Ora 14.09: Parlamentul Crimeei a decis luni nationalizarea companiilor energetice Cernomornaftogaz si Ukrtransgaz, anunta Reuters. Saptamina trecuta, un oficial din Crimeea a anuntat ca cele doua firme ucrainene nationalizate ar putea fi vindute unei companii ruse "precum Gazprom".

Ora 13.30 Rubla devine moneda oficiala a Crimeei. Hryvna va mai fi acceptata la plata pana la sfarsitul anului viitor

Ora 12.10 Vladimir Putin se va adresa parlamentului din Crimeea marti, potrivit unui consilier al liderului rus. Agentia Interfax scrie ca parlamentul Rusiei va emite marti o declaratie de sustinere pentru rezultatul referendumului din Crimeea.

Ora 11.55 Parlamentul ucrainean a aprobat, luni, o mobilizare partiala pentru a face fata "ingerintei Rusiei in afacerile interne ale Ucrainei". Parlamentul a adoptat un decret prezidential care permite o mobilizare partiala care implica 40.000 de rezervisti.

Secretarul Consiliului national de securitate si aparare a declarat parlamentului ca 20.000 de rezervisti vor fi trimisi cu fortele armate, iar restul vor fi folositi in nou-creata Garda Nationala.

Ora 11.30 Parlamentul Crimeei a proclamat luni independenta peninsulei de Ucraina si a cerut alipirea ei la Rusia, relateaza AFP. Toti cei 85 de deputati au aprobat in unanimitate aceste decizii, asteptate dupa victoria zdrobitoare a referendumului de duminica, si a decretat nationalizarea tuturor bunurilor statului ucrainean pe teritoriul sau.

Ora 10.35 Presedintele interimar al Ucrainei: Referendumul din Crimeea este "o mare farsa".

Ora 10.20 Ministrul autriac de externe: Sanctiunile pe care UE planuieste sa le impuna asupra oficialilor din Rusia si Crimeea nu vor include, cel mai probabil, sefii companiilor energetice mari rusesti.

Intr-un interviu, Sebastian Kurz a declarat ca referendumul de duminica este inacceptabil si va duce la interdictii de vize si inghetarea de bunuri in cazul oficialilor politici si militari care au sustinut miscarea, relateaza Reuters.

Lista exact a celor sanctionati este inca negociata de ministiri de externe. Cotidianul Bild a relatat vineri ca masura ii va include pe seful Gazprom, Alexei Miller, si seful Rosneft, Igor Sechin.

"Nu este de asteptat acum sa se intample asta. Cred ca alegerea patronilor de business-uri fara discriminare ar fi un pas gresit".

Ora 9.45 Rezultate preliminare complete: 96,77% s-au exprimat in favoarea unfiicarii cu Rusia.

Ora 9.25: Unul dintre cei mai influenti ziaristi rusi a avut duminica seara o iesire fara precedent la televiziunea publica, declararind ca Rusia este singura tara care poate transforma SUA intr-o gramada de cenusa radioactiva. Mai multe amanunte aici

Ora 9.10: Ministrul rus al finantelor anunta posibile facilitatile fiscale pentru locuitorii din Crimeea. Serghei Satalov, citat de Reuters, a spus luni ca regimul special de taxare ar putea fi pus in practica pe perioada tranzitiei Crimeei de la Ucraina la Rusia

----------------------------

Context:

Locuitorii peninsulei Crimeea au optat duminica in proportie de 95,5% pentru alipirea pentru alipirea la Rusia, a anuntat presedintele Comisiei electorale, dupa numararea a peste jumatate dintre buletinele de vot. Crimeea va demara oficial luni procedurile pentru alipirea cu Rusia, a anuntat premierul regional.

mii de ucraineni prorusi au iesit in strada la Simferopol si la Sevastopol pentru a sarbatori rezultatul referendumului care prevede alipirea Crimeei la Rusia.

La Simferopol, sustinatorii Moscovei fluturau steaguri rusesti si ale Crimeei in ritm de concert. La Sevastopol, mii de persoane faceau acelasi lucru, unele chiar consumand alcool si scandand "Se-vas-to-pol" si "Ru-si-a" in fata artistilor care interpretau dansuri traditionale rusesti.