Ministrul de Externe al Frantei, Laurent Fabius, a anuntat marti, la Europe 1, ca s-a decis supendarea participarii Rusiei la G8, transmite AFP.

Vladimir Putin, la summitul G8Foto: Agerpres/AP

"In ceea ce priveste G8, am decis sa suspendam participarea Rusiei, ceea ce inseamna ca se are in vedere ca toate celelalte tari, cele mai mari sapte state, sa se intalneasca fara Rusia", a declarat seful diplomatiei franceze.

Din grupul G8 fac parte principalele economii din lume: SUA, Rusia, Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Canada si Japonia.

Fabius a precizat ca Putin "ramane invitat" in Franta pe 6 iunie, a ceremoniile care marcheaza comemorarea a 70 de ani de la debarcarea fortelor aliate in Franta.

"Presedintele Putin este invitat in numele istoriei. (....) Pentru moment, ramane invitat", a declarat ministrul Fabius.

Seful diplomatiei franceze a confirmat insa anularea vizitei la Moscova pe care trebuia sa o efectueze marti, impreuna cu ministrul francez al Apararii, Jean-Yves Le Drian, pentru a se intalni cu omologii rusi.

"Am simtit ca este inoportun, mai ales pentru ca domnul Putin trebuie sa pronunte in aceasta dimineata discursul in fata Dumei in care va anunta probabil anexarea Crimeei. Am considerat, ipreuna cu presedintele republicii (Francois Hollande - n.red.) ca aceasta calatorie ar fi gresit interpretata pentru ca ar da sentimentul ca am trece cu vederea ce fac, ceea ce nu este deloc cazul", a explicat Fabius.

Intrebat despre posibilitatea anularii vanzarii de nave militare franceze Mistral catre Rusia, despre care ministrul vorbise anterior, Fabius a precizat ca "se are in vedere suspendarea acestor contracte". Cu o zi inainte, la TF 1, ministrul invocase posibilitatea "anularii". Insa, a adaugat Fabius, "de exemplu, nu este batut in cuie caci ar fi cel de al treilea nivel al sanctiunilor si inca nu suntem acolo".