Criza din Ucraina continua, in timp ce puterile occidentale continua sa puna presiune pe Moscova. La Bruxelles a avut loc joi un summit extraordinar al statelor UE si Ucraina, in speranta, gasirii unor solutii diplomatice pentru conflictul cu Rusia. Summit-ul vine in conditiile in care trupele ucrainene din Crimeea sunt in continuare inconjurate de soldati identificati de localnici si jurnalisti ca fiind rusi, desi Rusia continua sa nege cu fermitate ca fortele sale ar fi implicate si vorbeste doar de anumite forte de "autoaparare".

HotNews.roFoto: Hotnews

Uniunea Europeana a adoptat o serie de sanctiuni politice impotriva Rusiei, suspendand negocierile pe tema acordului privind vizele si amenintand cu masuri economice daca situatia din Ucraina nu se va imbunatati. Uniunea Europeana intentioneaza sa semneze Acordul de asociere cu Ucraina inaintea alegerilor, anunta presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Potrivit presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, sefii de stat si de guvern au adoptat o strategie etapizata de sanctionare a Rusiei, scopul fiind constrangerea Moscovei sa initieze negocieri pentru solutionarea crizei din Ucraina.

"Situatia din Ucraina trebuie sa se detensioneze. Daca Rusia nu va face acest lucru, vor exista grave implicatii in relatiile UE-Rusia", a insistat Van Rompuy.

----

Ora 02:30 Putin, despre declaratiile lui Obama: Situatia din Ucraina nu ar trebui sa afecteze relatiile dintre cele doua tari (AFP)

Ora 01:00SUA au solicitat Moscovei sa faciliteze intrarea observatorilor internationali in Crimeea si au denuntat referendumul de unificare cu Rusia, dupa o noua intalnire neconcludenta a Consiliului de Securitate al ONU.

Ora 23:30 Camera Reprezentantilor din SUA a aprobat planul de ajutor financiar pentru Ucraina. Textul urmeaza sa fie dezbatut si in Senat.

Ora 22:30 Consiliul de Securitate al ONU a inceput consultarile cu usile inchise cu privire la criza din Ucraina. Este a patra reuniune de acest fel in ultima saptamana.

Ora 20:53 Barack Obama - Un referendum in Crimeea ar incalca dreptul international

La randul sau, secretarul de stat american John Kerry a subliniat joi ca "Crimeea este Ucraina", pledand pentru continuarea dialogului cu Rusia pentru "revenirea la normalitate in Ucraina".

Ora 19:15 Kievul lanseaza procedura de dizolvare a parlamentului local din Crimeea, a anuntat presedintele ucrainean interimar citat de AFP.

Ora 19:11 UE impune sanctiuni politice Rusiei si ameninta cu sanctiuni economice (AFP). Seful Consiliului European, Herman Van Rompuy, a anuntat ca Uniunea Europeana a decis sa suspende imediat negocierile cu Rusia pentru acordul privind vizele.

Ora 18:56 SUA trimit 12 avioane de lupta F-16 in Polonia pentru un exercitiu de antrenament, anunta joi mass-media poloneza, citata de Reuters.Un purtator de cuvant al Ministerului polonez al Apararii a declarat ca nu poate confirma informatia.

Amintim ca ministrul Lituanian al Apararii, Juozas Olekas, a anuntat joi dimineata ca SUA vor trimite sase avioane de vanatoare F-15 pentru a spori participarea NATO la protejarea spatiului aerian al tarilor baltice,anunta BBC care citeaza AFP.

Ora 18:38 Liderul protestatarilor pro-Moscova din Donetsk, Pavel Gubarev, a fost arestat de catre politie, relateaza BBC.

Gubarev este acuzat de catre politia ca a condus manifestantii pro-rusi care au capturat ilegal in doua randuri sediul administratiei regionale din Donetsk si a arborat steagul Rusiei pe acoperisul cladirii.

Ora 17:56 NATO a cerut joi Rusiei sa isi recheme trupele din peninsula ucraineană Crimeea, spunand ca sustine integritatea teritoriala a Ucrainei in fata celei mai mare amenintari la adresa securității europene de la sfarsitul Razboiului Rece.

"Ucraina este un partener valoros si de lunga durata al NATO. In aceste momente dificile, NATO este alaturi de Ucraina, NATO sustine suveranitatea, integritatea teritoriala a Ucrainei si principiile fundamentale ale dreptului international", a declarat Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, citat de Reuters.

Ora 17:38 Premierul ucrainean, dupa intalnirea cu liderii europeni la Bruxelles: Decizia parlamentului din Crimeea este "ilegitima", referendumul nu are "niciun fundament legal" (Reuters).

Ora 16:35 Presedintele Lituaniei: Rusia incearca sa recreeze frontierele celui de-al Doilea Razboi Mondial in Ucraina. Vor urma Republica Moldova si alte tariDetalii.

Ora 16:05 Vladimir Putin a studiat cererea Crimeei de a se uni cu Rusia in cadrul unui Consiliu de Securitate neprogramat

Ora 15:48 Flota rusa si-ar fi scufundat o nava proprie scoasa din uz pentru a bloca accesul fortelor ucrainene la Marea Neagra. Vezi aici detalii si VIDEO.

Ora 15:17 Vicepremierul din Crimeea sustine ca fortele ucrainene din peninsula vor fi considerate "forte de ocupatie"

Reuters informeaza ca vicepremierul Republicii Autonome Crimeea considera ca fortele armate ucrainene din Crimea vor fi considerate forte "forte de ocupatie" si vor trebui fie sa se predea, fie sa paraseasca teritoriul.

Declaratia vicepremierului din Crimeea vine dupa ce parlamentul regional a votat alipirea republicii la Federatia Rusa si au stabilit un referendum in acest sens pe 16 martie.

Ora 15:02 Cei 40 de observatori OSCE care au venit la Ucraina, la cererea noilor autoritati ucrainene au fost impiedicati sa intre in Crimeea de catre barbati inarmati, a declarat pentru AFP o sursa diplomatica occidentala.

"Ei sunt blocati, dar nu se intorc", a spus sursa. "Au fost impiedicati sa intre de de doua grupuri de persoane inarmate, profesioniste", a spus sursa, adaugand ca observatori din partea Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa au fost blocati de la ora locala 13:00 (11:00 GMT) printr-un baraj pe drumul care duce spre Crimeea.

Ora 14:57 Casa Alba anunta ca va impune restrictii de viza "oficialilor si persoanelor individuale" care au contribuit la "amenintarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei", informeaza BBC.

Casa Alba mai sustine ca are in vedere "o serie larga de optiuni ca raspuns la incalcarea in desfasurare a suveranitatii si integritatii teritoriala a Ucrainei de catre Rusia - o actiune care constituie o amenintare la pace si o incalcare a legii internationale", mai noteaza BBC.

"Facem apel la Rusia sa rezolve aceasta criza prin dialog direct si imediat cu Guvernul Ucrainei, retragere imediata a fortelor sale armate inapoi la bazele lor, restabilirea integritatii teritoriale a Ucrainei si sustinerea de urgenta a detasarii observatorilor internationali care pot asigura ca drepturile tuturor ucraineni, inclusiv etnicii rusi, sunt protearte ", se mai spune in declaratia de la Casa Alba.

Ora 14:45 Observatorii OSCE au fost blocati de mai multi barbati inarmati in apropierea Crimeei, anunta AFP.

Euromaidan PR, contul oficial de Twitter al miscarii Euromaidan din ucraina, anunta ca observatorii OSCE au renuntat sa mai mearga in Crimeea din ratiuni de securitate.

Despre misiunea OSCE in Ucraina, mai multe detalii aici.

Ora 14:05 David Cameron: "Trebuie sa transmitem un mesaj clar Guvernului Rusiei - ceea ce s-a intamplat este inacceptabil si vor exista consecinte"

Francois Hollande: "Trebuie pusa presiune cat mai puternica pe Rusia"

Live info de la Summitul extraordinar de la Bruxelles - EurActiv

Ora 13:55 UE a publicat lista celor 18 fosti responsabili ucrainieni cu averile ingheate. Printre ei: Ianukovici si fiii sai, fostul premier, fostul procuror general si fostul sef al Securitatii.

Ora 13:40 Moscova continua sa sustina ca militarii din Crimeea nu fac parte dinn fortele armate rusesti, ci sunt voluntari locali, scrie BBC.

Ora 12:45 O nava militara americana, distrugatorul USS Truxtun, va ajunge in Marea Neagra si la Constanta in urmatoarele zile. Detalii aici.

Ora 12:20 Parlamentul din Crimeea a votat alaturarea la Rusia. Un referendum va fi organizat pe 16 martie si lumea va fi intrebata daca doreste intrarea in Federatia Rusa.

Ora 11:32 Politia Ucraineana a recapturat cladirea administratiei regionale din Donetsk, luata cu asalt miercuri de catre manifestantii pro-rusi care au arborat steagul Rusiei pe acoperis. Potrivit BBC care citeaza AFP, 75 de persoane au fost arestate ca urmare a ciocnirilor violente de miercuri.

Ora 11:29 Statele Unite vor trimite sase avioane de vanatoare F-15 pentru a spori participarea NATO la protejarea spatiului aerian al tarilor baltice, a detaliat joi ministrul Lituanian al Apararii, Juozas Olekas, anunta BBC care citeaza AFP.

Anuntul vine dupa ce secretarul american al Apararii, Chuck Hagel a anuntat miercuri ca Statele Unite isi vor intensifica antrenamentele aeriene comune cu Polonia si isi vor spori participarea la protejarea spatiului aerian al tarilor baltice.

Aceste masuri vizeaza, potrivit Washingtonului, sa ofere asigurari in materie de securitate aliatilor sai est-europeni din cadrul NATO, care si-au exprimat ingrijorarea fata de consecintele actiunilor militare ruse in Ucraina la adresa securitatii lor.

Protectia spatiului aerian al Lituaniei, Letoniei si Estoniei este asigurata de 10 ani de catre NATO. Statele membre preiau, pe rand, aceasta misiune, trimitand avioane de vanatoare in tarile baltice pe o durata de patru luni. De la 1 ianuarie, aceasta misiune a fost preluata de Statele Unite.

Ora 11:15 Congresul american se pregateste sa impuna sanctiuni economice severe impotriva Rusiei ca raspuns la ocuparea Crimeeei, sperand ca si statele europene vor urma exemplu si vor aplica sanctiuni.

BBC care citeaza AP scrie ca masurile pe care le vor lua SUA reprezinta un caz rar de intelegere intre administratia Obama, democrati si republicani. Chiar si asa uniti, americanii se tem ca sanctiunile economice aplicate Rusiei vor avea un efect limitat daca nu vor participa si statele europene, mult mai implicate economic cu Moscova.

Ora 11:00 Premierul Ucrainean Arseni Iateniuk indeamna Rusia "sa-si retraga fortele imediat", relateaza BBC care citeaza Reuters.

"Cerem ca Rusia sa ne raspunda daca vor sa pastreze pacea si stabilitatea in Europa sau daca sunt pregatiti sa instige la noi provocari si tensiuni", a declarat premierul ucrainean inaintea summitului UE de la Bruxelles.

-----

Liderii europeni se reunesc joi la Bruxelles intr-un summit extraordinar consacrat mijloacelor de a ajuta Ucraina si de a raspunde la "agresiunea" ruseasca din Crimeea, scrie AFP.

Convocat de urgenta luni, acest summit de criza va incepe la ora 11,30 (10,30 GMT) cu o intanire cu noul premier ucrainean, Arseni Iatseniuk.

Angela Merkel, Francois Hollande, David Cameron si ceilalti 25 de lideri ai UE se vor reuni apoi pentru a "dezbate situatia din Ucraina si reactia UE", a precizat Consiliul European. Romania este reprezentata de presedintele Traian Basescu.

Reuniunea, care ar urma sa se incheie la mijlocul dupa-amiezii, a fost decisa in conditiile in care criza ucraineana, dupa o baie de sange si fuga presedintelui demis Viktor Ianukovici, s-a transformat intr-o confruntare inedita ca amploare, de la sfarsitul Razboiului Rece, intre Rusia si Occidentali.

Crimeea, peninsula rusofona din sudul fostei republici sovietice, este controlata de facto din 28 februarie de soldati inarmati care poarta uniforme fara insemne distincte, dar care au fost identificati de populatie si de ziaristi ca apartinand fortelor rusesti.

Moscova dezminte implicarea sa si vorbeste despre grupuri de "autoaparare" organizate de o populatie majoritar rusa care s-ar simti amenintata de noile autoritati pro-europene de la Kiev.

Miercuri seara, Barack Obama si David Cameron au denuntat o situatie "inacceptabila". Presedintele american si premierul britanic si-au exprimat "grava preocupare fata de violarea evidenta de catre Rusia a suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei".

Fara sanctiuni, pentru moment

La summitul de la Bruxelles, "logica este cea a unei iesiri din criza, si nu sanctiuni", au declarat surse din anturajul presedintelui francez Hollande. "Nicio decizie privind sanctiuni impotriva Rusiei nu este prevazuta", au precizat aceste surse. Dar "amenintarea ramane" si ea "trebuie sa fie credibila". "Problema este gasirea unui dozaj intre eforturile de mediere si sanctiuni", au explicat aceste surse.

In cadrul UE, exista un mare numar de sensibilitati. Astfel, Germania si Italia au manifestat mult mai multe reticente in boicotarea pregatirilor G8 de la Soci, in iunie.

Cancelarul german Angela Merkel a discutat miercuri cu Vladimir Putin "scenarii" care sa permita o "normalizare" a situatiei, potrivit Kremlinului.

La Paris, o tentativa de a organiza o intalnire intre sefii diplomatiilor rusa si ucraineana, Serghei Lavrov si Andrii Descitsa, nu a ajuns la niciun rezultat miercuri seara.

Dupa mai multe zile de afirmatii inversunate de partea rusa si americana, Lavrov s-a intalnit insa cu secretarul american de Stat John Kerry iar cei doi au convenit sa continue dialogul.

Europenii au incercat pana in prezent sa nu toarne gaz peste foc. Astfel, au condamnat "ferm" actele de "agresiune ale fortelor armate rusesti" in Crimeea, insistand insa asupra necesitatii unui "dialog constructiv" pentru o rezolvare pasnica a crizei.

Tensiuni separatiste si la Donetsk

Potrivit autoritatilor ucrainene, circa 16.000 de soldati rusi, dintre care cel putin 5.000 sositi in ultimele zile, ocupa Crimeea, unde controleaza majoritatea locurilor strategice.

Acestia ocupa partial, intre altele, doua baze de lansatoare de rachete, care raman insa sub controlul fortelor locale Kievului.

Semn al tensiunii persistente, trimisul special al ONU in Crimeea, Robert Serry, a fost nevoit sa revina sub escorta la aeroport, dupa ce a fost retinut pentru scurt timp miercuri de barbati inarmati la Simferopol, capitala acestei regiuni strategice pentru Moscova. "Sper ca acest incident va reaminti intregii lumi pana le ce punct situatia din Crimeea a devenit periculoasa", a notat acesta.

Consiliul de Securitate al ONU va organiza joi dupa-amiaza noi consultari cu usile inchise asupra crizei ucrainene, a patra de acest gen de vineri.

In afara de Crimeea, tensiunile sunt tot mai puternice la Donetsk, fieful electoral rusofon al lui Ianukovici din estul tarii.

Miercuri, doua manifestatii concurente la care au participat mii de oameni, unii favorabili Moscovei, altii apropierii de UE, au sfarsit printr-o incaierare sodata cu mai multi raniti.

In fata acestor tensiuni separatiste, justitia ucraineana a deschis anchete pentru "atingere adusa integritatii teritoriale" la adresa liderilor autoritatilor pro-ruse din Crimeea, printre care premierul Serghii Axionov, dar liderului pro-rus din Donetsk, Pavel Gubarev.

Confruntata cu un dialog dificil cu Moscova, UE incearca mai degraba sa intareasca Ucraina si noul guvern de la Kiev. Comisia Europeana a prezentat miercuri un plan masiv de ajutor de "cel putin 11 miliarde euro".

In paralel, UE a anuntat joi ca a inghetat averile a 18 responsabili ai fostului guvern al lui Ianukovici, printre care si acesta din urma, implicati in "deturnare de fonduri publice".

La Washington, ajutorul economic american pentru Ucraina va fi supus joi votului Camerei Reprezentantilor, o masura pe care Senatul va trebui ulterior sa o aprobe intr-un calendar strans.

In cursul vizitei efectuate la Bruxelles, Iatseniuk va fi primit la Parlamentul European si la NATO, care a decis miercuri sa intareasca cooperarea cu Ucraina si sa suspende anumite initiative comune cu Rusia.