Presedintele Vladimir Putin a prezidat joi o reuniune a Consiliului rus de Securitate in cursul careia a fost analizata cererea parlamentului local din peninsula ucraineana Crimeea de a se uni cu Rusia, a anuntat Kremlinul, citat de AFP.

O reuniune neprevazuta a Consiliului de Securitate a avut loc pentru a studia situatia din Ucraina, in special cererea parlamentului local din Crimeea, a declarat purtatorul de cuvant al lui Putin, Dmitri Peskov, potrivit agentiei publice Ria Novosti.

Acesta nu a oferit niciun alt detaliu legat despre continutul discutiilor.

Din acest Consiliu mai fac parte premierul Dmitri Medvedev, seful Serviciului federal de securitate (FSB), Nikolai Bortnikov, seful serviciului de informatii, Mihail Fradkov, ministrul Apararii, Serghei Shoigu si seful administratiei prezidentiale, Serghei Ivanov.

Parlamentul local din Crimeea, dominat de pro-rusi, i-a cerut joi lui Vladimir Putin unirea cu peninsulei cu Rusia si a anuntat organizarea unui referendum in 16 martie, pentru a valida aceasta solicitare. Alegatorii vor avea de ales intre unirea cu Rusia si o autonomie puternic intarita.

Crimeea a fost "donata" Ucrainei in 1954 de Nikita Hrusciov, el insusi originar din Ucraina. Pentru a preveni tentatiile separatiste, Kievul a acordul Crimeei, in 1992, statutul de republica autonoma.