Reprezentantii partidelor care s-au clasat pe primele trei pozitii in alegerile parlamentare din 6 mai au fost convocate duminica pentru a discuta despre formarea unui guvern, a anuntat sambata presedintele Republicii Elene, Karolos Papoulias, citat de AFP. Jens Weidmann, directorul bancii centrale germane, a reamintit sambata autoritatilor de la Atena ca in lipsa implementarii masurilor de austeritate din acordul de bailout, creditorii internationali nu vor avea o baza pentru continuarea ajutorului financiar.

K. Papoulias, inainte de intalnirea de sambata cu E. VenizelosFoto: Agerpres/AP

Reprezentantii partidului conservator Noua Democratie, ai partidului socialist PASOK si ai stangii radicale Syriza se vor intalni cu presedintele la ora 9:00 GMT (12:00 ora Greciei). Karolos Papoulias se va intalni apoi cu partidele mai mici, printre care se numara si formatiunea de extrema dreapta, neonazista, Zori de Aur.

Analistii sunt totusi sceptici asupra sanselor pe care preseditele le are in obtinerea unei coalitii de salvare nationala.

In cazul in care partidele nu vor putea conveni asupra unei formule guvernamentale pana joi, vor fi programate noi alegeri in luna iunie.

Creditorii internationali ai Greciei - Uniunea Europeana si Fondul Monetar International - au avetizat ca nu vor acorda noi imprumuturi guvernului de la Atena daca reformele structurale considerate esentiale pentru restabilirea ordinii in economia tarii nu vor fi puse in practica.

Mediul politic elen este divizat in ceea ce priveste planul de austeritate cerut de UE si FMI iar dezarcordul politic risca sa oblige Grecia sa declare faliment si sa paraseasca Zona Euro.

Esecuri repetate in formarea unui guvern de uniune nationala

Liderul socialistilor greci Evangelos Venizelos a anuntat vineri ca abandoneaza incercarea de a forma un guvern nou. Venizelos este al treilea lider care incearca sa adune o coalitie de guvernare dupa alegerile neconcludente de duminica. Incercarile sale de discutie si negociere cu celelalte partide au esuat.

Venizelos a discutat cu liderul partidului Noua Democratie (partid ce s-a plasat pe primul loc in alegerile de duminica trecuta), Antonis Samaras, insa nu a reusit sa gasesca si un al treilea partener de coalitie care sa ii aduca majoritate in Parlament, relateaza BBC News.

"Sper ca in timpul negocierilor conduse de dl. Papoulias toata lumea se va gandi mai matur si mai responsabil", a declarat Evangelos Venizelos.

Alexis Tsipras

Alexis Tsipras

Foto: Agerpres/AP

Liderul Noua Democratie, Antonis Samaras, a incercat la inceputul saptamanii sa formeze un guvern de uniune nationala insa fara succes. I-a urmat liderul Syriza, Alexis Tsipras, insa nici acesta nu s-a bucurat de mai mult succes in negocieri.

Syriza respinge conditiile celui mai recent acord de bailout potrivit caruia Grecia ar trebui sa impuna masuri dure de austeritate in schimbul unor imprumuturi de 130 miliarde de euro.

Tsipras a declarat vineri ca nu poate sa faca parte dintr-o coalitie care intentioneaza sa implementeze acordul de bailout.

"Acordul de bailout a fost deja denuntat de poporul grec prin vot, si niciun guvern nu are dreptul sa il impuna cu forta", a afirmat liderul Syriza.

Potrivit analistilor, Syriza si-ar fi pus speranta intr-un nou tur de scrutin dupa ce un sondaj de opinie a pozitionat partidul pe primul loc.

Bundesbank: Fara masurile de austeritate nu va mai exista o baza pentru continuarea ajutorului financiar

Intre timp, Germania a avertizat din nou ca iesirea Greciei din Zona Euro ar avea consecinte grave atat asupra tarii cat si asupra partenerilor ei europeni si a incurajat autoritatile de la Atena sa continue politica de austeritate, relateaza Associated Press, citata de Yahoo! News.

"Pentru Grecia, consecintele ar fi mult mai serioase decat pentru restul Zonei Euro", a declarat Jens Weidmann, directorul Bundesbank, banca centrala germane.

Jens Weidmann a precizat pentru cotidianul Sueddeutsche Zeitung ca Grecia trebuie sa continue reformele de austeritate pentru a fi justificat un nou imprumut din partea comunitatii international.

"Daca Atena nu se tine de cuvant, atunci este o decizie democratica. Rezultatul este ca nu va mai exista o baza pentru continuarea ajutorului financiar", a declarat seful Bundesbank.

Citeste si: