O inregistare video postata pe Internet prezinta momente surprinse in timpul testelor pe mare efectuate de primul portavion chinez, o nava sovietica achizitionata din Ucraina in 1998, transmite freebeacon.com. Nava Varyag este construita sa adaposteasca 2.000 de persoane si 50 de avioane de lupta.

VaryagFoto: Captura YouTube

Potrivit informatiilor, portavionul efectueaza in prezent mai multe teste pe mare, inainte sa fie trimis in misiune, la sfarsitul acestui an.

Analistii sunt de parere ca nava urmeaza sa fie trimisa in Marea Chinei de Sud, unde tensiunile au crescut in ultima perioada. Beijingul continua sa emita pretentii teritoriale pentru aproape toata Marea Chinei de Sud, locul unde se desfasoara aproape 50% din comertul maritim global.

Varyag a fost lansat la apa la 10 august 2011, pentru a efectua o serie de teste pe mare.

Vasul de 67.000 de tone a fost supus unor transformari majore in docurile Shipbuilding Industry Co Ltd in portul Dalian, din nord-estul Chinei.

Primele teste pe mare ale navei (un vapor cumparat de la Ucraina in 1998 si menit initial sa fie transformat in cazinou plutitor in Macau) au urmarit, cel mai probabil, verificarea motoarelor, a sistemului de navigatie, a armelor de la bord, precum si a sistemelor anti-incendiu si de salvare. Nava este construita sa adaposteasca 2.000 de persoane si 50 de avioane de lupta.

Chinezii au lucrat aproape 10 ani pentru a reconditiona vaporul din clasa Kuznetov, achizitionat de un grup de afaceristi chinezi cu 20 de milioane de dolari. Constructia navei incepuse in perioada Uniunii Sovietice, iar asiaticii l-au transformat in primul lor portavion.

China se alatura astfel clubului select al tarilor care detin asemenea fortarete plutitoare.

In august 2011, dupa patru zile de teste, nava s-a reintors in Dailan inconjurata de sapte remorchere, iar cerul a fost luminat de artificiile spectatorilor extaziati. "Voi bea deseara cu prietenii mei in cinstea portavionului!", a scris atunci un blogger pe fyjs.cn, in timp ce un altul a declarat pentru o publicatie locala ca "atunci cand vasul a aparut la orizont, am descoperit ca nu pot sa fac o poza buna deoarece mainile imi tremurau. Nu erau elicoptere sau avioane pe punte, dar acest lucru nu ne-a stricat fericirea".

Varyag urmeaza sa fie preluat de marina militara, cel mai probabil, la 1 august 2012, cand se vor marca 85 de ani de la crearea Armatei Populare.

Testele portavionului chinez au venit la doar cateva luni dupa ce China a confirmatca a efectuat primul zbor test cu avionul de vanatoare invizibil Chengdu J-20, o demonstratie de forta care a avut loc chiar in timpul vizitei efectuate in tara asiatica de fostul secretar american al apararii, Robert Gates. In plus, armata chineza s-a laudat recent si cu o racheta despre care sustine ca poate scufunda cele mai impozante portavioane (DF-21D), in timp ce fortele aeriene de la Beijing traverseaza si ele un proces sustinut de modernizare.