China a confirmat ca a efectuat marti primul zbor test cu avionul de vanatoare invizibil Chengdu J-20, o demonstratie de forta care a avut loc chiar in timpul vizitei efectuate in tara asiatica de secretarul american al apararii, Robert Gates, transmite Reuters. Fotografii ale avionului de generatie a cincea, produs pentru armata chineza, au aparut recent pe un site militar neoficial din China si pe blogurile unor pasionati de aviatie.

J-20Foto: Captura Youtube.com

Gates a declarat ca presedintele chinez Hu Jintao i-a spus ca zborul unui prototip al aparatului de lupta nu a fost programat sa coincida cu vizita sa la Beijing.

"L-am intrebat direct pe presedintele Hu si el mi-a spus ca testul nu are absolut nicio legatura cu vizita mea, fiind un zbor planificat dinainte", a afirmat Gates. Intrebat daca crede acest lucru, oficialul american a spus: "Il cred pe presedintele Hu pe cuvant ca testul nu are nimic de-a face cu vizita mea".

Reuters scrie, citand un expert in relatiile dintre Beijing si Washington, ca zborul aparatului J-20 ar fi putut fi planificat sa coincida cu vizita lui Gates, pentru a semnala poporului chinez, inclusiv armatei, ca Beijingul nu cedeaza presiunii Statelor Unite.

Fotografii ale avionului au aparut recent pe un site militar neoficial si pe blogurile unor pasionati de aviatie.

AP a incercat sa contacteze Ministerul chinez al Apararii, insa fara succes. Unii comentatori au afirmat ca fotografiile sunt false sau ca aparatele de lupta au fost modificate in Photoshop.

Potrivit informatiilor, imaginile au fost facute la Institutul de Design al Avioanelor Chengdu, in sud-vestul Chinei. Aparatul pare sa fi fost fotografiat in timp se pregatea pentru un zbot test. Analizele fotografiilor au indicat faptul ca aparatul este mai mare decat orice avion similar rusesc sau american, permitandu-i astfel sa zboare pe distante mai mari si sa transporte armament mai puternic.

Aparatul este considerat similar cu un Martin F-22 Raptor sau cu Suhoi T-50.

Expertii in domeniul aviatiei au afirmat de ceva vreme ca un avion invizibil chinez este un lucru inevitabil.

Industria aviatica din China, atat cea militara, cat si cea civila, a facut progrese rapide in ultimii ani, insa depinde in continuare la scara mare de importurile de tehnologie.