​​Primul portavion chinez a plecat miercuri din portul DaLian, in nord-est, pentru a efectua teste pe mare, potrivit agentiei Xinhua. Chinezii au lucrat aproape 10 ani pentru a reconditiona vaporul, cumparat de la Ucraina, in 1998. CNN a scris ca China a denuntat in trecut portavioanele, numite "unelte ale imperialismului", insa in ultimii ani si-a pus la punct flota militara, sustinuta de modernizarea fortelor aeriene.

Portavionul chinezFoto: Reuters

Portavionul masoara 300 de metri si are 67.000 de tone.

Xinhua a citat surse militare care au declarat ca testele vor fi "scurte", iar portavionul se va intoarce in Dailan pentru noi revizii.

Guvernul de la Beijing a cumprat nava "Varyag" de la Ucraina, in 1998. Constructia navei incepuse in perioada Uniunii Sovietice. Chinezii au lucrat aproape 10 ani la reconditionarea si dotarea vasului, pe care l-au transformat in primul lor portavion.

CNN a scris ca China a denuntat in trecut portavioanele, numite "unelte ale imperialismului", insa in ultimii ani si-a pus la punct flota militara, sustinuta de modernizarea fortelor aeriene.

Modernizarea militara a Chinei reprezina un motiv de ingrijorare pentru numeroase state din zona, dar si pentru Statele Unite si tarile occidentale.

CNN precizeaza ca doar cateva tari de pe glob au portavioane, iar SUA sunt singurul stat care au mai mult de doua in serviciul activ (11 portavioane).

Testele portavionului chinez au venit la cateva luni dupa ce China a confirmat ca a efectuat primul zbor test cu avionul de vanatoare invizibil Chengdu J-20, o demonstratie de forta care a avut loc chiar in timpul vizitei efectuate in tara asiatica de fostul secretar american al apararii, Robert Gates.