Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat joi ca Israelul "nu va mai putea sa faca ce vrea in estul Marii Mediterane" si ca "Turcia poate trimite nave militare acolo in orice moment", reiterand ca fortele navale turcesti vor escorta in viitor vapoarele cu ajutoare pentru Fasia Gaza, relateaza Reuters.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres

"Israelul nu mai poate face ce vrea in estul Mediteranei. Vor vedea care va fi decizia noastra in aceasta privinta. Navele noastre de razboi pot fi acolo in orice moment", a declarat Erdogan in timpul vizitei efectuate joi in Tunisia, parte a unui turneu in tarile arabe.

Turcia si Israelul se afla in plin conflict diplomatic, relatiile dintre cele doua puteri regionale deterorandu-se dupa ce Israelul a refuzat sa-si prezinte scuze pentru raidul din mai 2010 asupra unei nave turcesti dintr-o flotila pro-palestiniana ce voia sa forteze blocada israeliana impusa Fasiei Gaza, atac soldat cu moartea a noua cetateni turci.

"Relatiile cu Israelul nu se vor putea normaliza pana cand nu-si va cere scuze pentru flotila, nu va oferi compensatii familiilor martirilor si nu va ridica blocada impusa in Gaza", a spus Erdogan, potrivit AFP.

Turcia a decis la inceputul lunii septembrie sa-l expulzeze pe ambasadorul israelian la Ankara si sa inghete relatiile militare, infloritoare in trecut, pentru a protesta in fata refuzului Israelului de a-si cere scuze pentru raidul ucigas.​ In plus, Ankara a anuntat ca isi suspenda intelegerile militare cu Israelul, precum si "suspendarea totala" a contractelor din industria de armament cu Israelul.

Tensiune intre Turcia si Israel

Relatiile dintre cele doua state au fost puternic afectate de incidentul de anul trecut. Guvernul de la Ankara a cerut scuze oficiale si plata unor compensatii pentru cei morti si raniti, insa Israelul a refuzat. La inceputul lunii iulie 2011, premierul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, a declarat ca "e de neconceput" ca tara sa sa-si normalizeze relatia cu Israelul daca statul evreu nu-si cere scuze pentru uciderea celor noua activisti turci din Flotila libertatii.

Aproximativ 700 de militanti pro-palestinieni, printre care laureatul premiului Nobel pentru pace din 1976, nord-irlanda Mairead Corrigan Maguire, dar si deputati europeni, s-au aflat la bordul a sase nave ce au plecat din Cipru cu destinatia Fasia Gaza, pentru a transporta ajutoare umanitare.

Israelul a avertizat in repetate randuri ca va impiedica navele, incarcate cu 10.000 de tone de ajutoare umanitare, sa ajunga in Fasia Gaza, si ca va expulza sau ii va aresta militantii aflati la bord.

Potrivit raportului realizat de Comisia Turkel, numita de Guvernul de la Ierusalim, pasagerii flotilei au fost vinovati pentru declansarea violentelor.

Israelul si Egiptul au impus o blocada stricta in Fasia Gaza, dupa ce miscarea islamista Hamas a preluat in forta controlul in zona, in iunie 2007. Statul evreu afirma ca incearca, in acest fel, sa impiedice inarmarea miscarii Hamas.