Premierul turc Recep Erdogan a anuntat in urma cu citeva minute "suspendarea totala" a contractelor din industria de armament cu Israel, anunta Reuters. Mai mult, Erdogan a anuntat ca e posibil sa viziteze Gaza, iar navele turcesti "vor fi vazute mai des in aceste ape", cu referire la Meditarana de Est.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres

Este ultima miscare a Turciei, extrem de dura, care duce la escaladarea conflictului diplomatic cu Israelul. Motivul racirii relatiei bilaterale este atacul Israelului asupra unui vas turc care a incercat sa sparga blocada instituita asupra Fisiei Gaza.

Reamintim ca la 2 septembrie a.c., Turcia l-a expulzat pe ambasadorul israelian la Ankara si a anuntat ca-si va reduce prezenta diplomatica in Israel.

Erdogan, unul dintre principalii promotori ai cauzei palestiniene si lider de initiativa in lumea araba, a anuntat ca normalizarea relatiilor cu Israelul e "de neconceput" pina cind statul evreu nu-si va cere scuze pentru uciderea celor noua activisti turci din Flotila libertatii, incident produs in 2010.

Reamintim ca la 31 mai 2010, trupele de comando israeliene au efectuat un raid impotriva navei turcesti Mavi Marmara, incident soldat cu moartea a noua pasageri si arestarea temporara a altor cateva sute ce incercau sa sparga blocada impusa de Israel impotriva Gazei, unde Hamas se afla la putere.

Vom reveni cu amanunte