Ultimatumul dat ministrilor de Traian Basescu expira astazi. Plus: Ce a facut Bulgaria cand s-a aflat in impas cu fondurile europene

de Attila Biro     HotNews.ro
Joi, 30 iunie 2011, 13:44 Actualitate | Esenţial


Pe 8 iunie, presedintele Traian Basescu le-a transmis ministrilor cabinetului Boc ca, pana pe 30 iunie, trebuie sa-si faca bilantul absorbtiei fondurilor europene, iar cei cu rezultate slabe “sa se gandeasca daca mai raman”. Termenul a expirat, nici unul dintre ministri nu si-a prezentat pozitia. Pe 20 iunie, Comisia Europeana a oprit temporar finantari in valoare de 800 milioane euro in cadrul unui program manageriat de ministerul Dezvoltarii. Dupa 7 zile, coalitia de guvernare a avansat ideea infiintarii unui Minister al Fondurilor Europene care sa gestioneze toate programele finantate de Uniunea Europeana. Modelul nu este unul nou. Bulgaria, aflata in aceeasi situatie ca Romania, a infiintat in 2010 un astfel de minister si a reusit intr-un singur an sa creasca rata de absorbtie de la 1% la 10%.

Romania mai are doi ani in care trebuie sa atraga si sa utilizeze cele 19 miliarde euro puse la dispozitie de UE pentru perioda 2007-20013. Nici un minister nu a reusit sa absoarba mai mult de 20% din finantarile europene, procentul total fiind la finele lunii mai de 12,4%. In urmatorii doi ani, Romania ar trebui sa atraga si sa utilizeze 87% din fondurile europene puse la dispozitie.

Avand in vedere ritmul slab de absorbtie si faptul ca CE are o toleranta redusa fata de neregulile in cadrul implementarii proiectelor, este putin probabil ca autoritatile din tara noastra sa reuseasca sa utilizeze fondurile puse la dispozitie de Uniune.

In plus, daca Romania nu-si mareste rata de absorbtie, pierde banii neutilizati. Apoi, la viitoarea impartire a fondurilor pe 2014 - 2020 Romania risca sa primeasca mai putini bani, deoarece bugetul e dimensionat in functie de capacitatea fiecarei tari de a cheltui banii europeni. 

8 iunie 2011. “Ministrii care nu au atras investitii si fonduri europene sa se gandeasca daca mai raman in Executiv dupa 30 iunie”, a declarat atunci presedintele. Termenul expira astazi si pana in prezent nici un ministru nu si-a anuntat demisia. La finalul lunii mai, rata de absorbtie a fondurilor europene era de 12,4%, cu doua procente mai mult fata de Bulgaria care a anuntat in martie ca rata absorbtiei era de 10%.

Situatia ratei de absorbtie pe ministere: Ministerul Transporturilor 4,2%, Ministerul Comunicatiilor 10%, Ministerul Mediului aproximativ 10%, Ministerul Finantelor 7%, Ministerul Internelor 6%, Ministerul Dezvoltarii 20%, Ministerul Muncii 18%. (surse: realitateatv, comunicate publice, capital.ro)

20 iunie. Comisia Europeana a anuntat oficial ca in urma unui raport de audit intermediar a oprit temporar plata a 800 milioane euro in cadrul Programului Operational Regional Axa 2- infrastructura. Programul in cauza este gestionat de Ministerul Dezvoltarii condus de Elena Udrea. Ministrul a sustinut ca fondurile au fost oprite temporar din cauza neregulilor la procedurile de achizitii realizate de autoritatile locale. De cealalta parte, reprezentantii Comisiei Europene au declarat public ca nu numai autoritatile locale au gresit si ca auditul Comisiei a analizat si activitatea autoritatii de management din subordinea ministerului condus de Elena Udrea.

Citeste mai multe despre scandalul finantarilor europene
27 iunie. Presa publica informatia potrivit careia coalitia de guvernamant discuta despre crearea unui minister care sa se ocupe de fondurile europene. Propunerea a fost facuta, potrivit unor surse, de premierul Emil Boc. Senatorul Verestoy Attila a declarat pentru Gandul ca propunerea a venit de la Comisia Europeana. “Propunerea a venit de la Comisia Europeană. Nu putem fi indiferenţi cum văd prietenii noştri de la Bruxelles acest aspect”, a declarat senatorul UDMR.

Desfasuratorul evenimentelor arata ca aceasta propunere a venit la o saptamana dupa ce Comisia Europeana a suspendat platile pe POR. Ideea infiintarii unui minister care sa se ocupe exclusiv de fondurile europene nu este una noua. Polonia si Bulgaria au implementat acest sistem cu rezultate bune.

30 iunie. Mai multi politicieni fac declaratii pe tema finantarilor europene si a infiintari unui nou minister. Senatorul PNL Cornel Popa sustine ca lipsa cofinantarii este cea care a impiedicat absorbtia unor sume mai mari din fondurile europene, vina apartinand guvernantilor care nu au avut "vointa in acest sens sau au avut o vointa negativa, de a boicota acest proces". Senatorul a declarat, citat de Agerpress, ca infiintarea unui minister al fondurilor europene reprezinta "recunoastere a neputintei actualului guvern".

Europarlamentarul PDL Petru Luhan, care este membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European sustine ca exista un mecanism la nivelul CE care ar permite Romaniei sa foloseasca fondurile care ii sunt puse la dispozitie si dupa 2013 in circa trei ani.
 • "Ultimele state care au aderat la UE se confrunta cu dificultati in ceea ce priveste absorbtia fondurilor, insa consider ca România poate reuşi sa atraga tot ce i-a fost pus la dispozitie pâna in 2013 (sau 2016 conform regulii n+3 care permite României sa utilizeze fondurile inca 3 ani dupa terminarea perioadei de programare 2007-2013), cu conditia sa realizeze aceasta reforma institutionala", a declarat Luhan citat de Agerpres.
UPDATE: Elena Udrea pe Facebook: Infiintarea unui minister pentru fonduri europene ar avea probabil ca efect accelerarea absorbtiei fondurilor. Bulgaria a creat un asemenea minister si in 2010 ne-a depasit la acest capitol. Printr-un minister autonom s-ar putea gestiona mai bine relatia cu institutiile europene, atat cea de comunicare cat si cea operationala. Se pot incheia contracte pana in 2013, iar banii pot fi cheltuiti pana in 2015.

Cum a reusit Ministerul Fondurilor Europene din Bulgaria sa absoarba intr-un an de zile de la infiintarea institutiei 10% din fondurile UE.

Ianuarie 2009. Bulgaria se afla in aceeasi situatie ca si Romania. Comisia Europeana a inghetat 800 milioane euro finantari europene in cadrul programelor de dezvoltare regionala si infrastructura. In Romania, CE a suspendat temporar tot 800 milioane euro in cadrul Programului Operational Regional Axa 2 – infrastructura. Presa europeana nota in 2009 ca Bulgaria a pierdut definitiv 220 milioane euro. In 2009, inghetarea finantarii de 800 milioane euro era pusa pe seama lipsei de transparenta, a unor acuzatii de coruptie legate de acordarea contractelor pe bani europeni.

In 2009, dupa ce Comisia a penalizat Bulgaria, coalitia de guvernamant condusa de Partidul Socialist bulgar a decis ca de fondurile europene sa se ocupe vicepremierul Meglena Plougchieva. Dupa ce, in iulie 2009, partidul actualului premier, Boyko Borisov, a preluat conducerea, fondurile europene au intrat sub jurisdictia Ministerului de Finante.

August 2009.
Problemele legate de finantarile europene nu au disparut. Comisia Europeana a respins evaluările de conformitate pentru patru programe operationale derulate de Bulgaria. Potrivit presei bulgare, CE a respins evaluarile de conformitate transmise de autoritatile bulgare pentru programele operationale in valoare de 7 miliarde de euro.

Reprezentantii Comisiei au transmis oficial la acel moment ca platile interimare pentru aceste programe au fost amanate temporar pana ce Guvernul bulgar rezolva problemele de management si transparenta in cheltuirea banilor. Vezi detalii aici

Ianuarie 2010. Comisia Europeana a transmis o scrisoare oficiala guvernului bulgar in care anunta posibilitatea ca finantarile europene pentru mediu ar putea fi oprite complet din cauza lipsei de transparenta si a unor probleme legate de procedurile de achizitie. Tot in ianuarie 2010 premierul  Boyko Borisov anunta public ca Bulgaria ar putea pierde 20% din fondurile europene destinate mediului. Vezi detalii aici

Februarie 2010. O comisie parlamentara bulgara dedicata afacerilor europene anunta ca Bulgaria este in pericol sa piarda finantari europene in valoare de mai multe miliarde euro. Potrivit comisiei, Bulgaria nu a reusit sa realizeze proiecte bine-bugetate si nu a reusit sa scape de coruptia din jurul fondurilor europe.

Potrivit unor evaluari, UE a pus la dispozitia Bulgariei 8 miliarde euro pentru perioada 2007-2013, iar la jumatatea perioadei, adica anul 2010, Bulgaria a utilizat doar 1,3% din aceasta suma. Comisia arata ca in 2009 Bulgaria a aprobat proiecte in valoare de 1,4 miliarde euro, dar numai 72 de milioane euro au fost platite din cauza neregulilor constatate. Vezi detalii aici

Martie 2010. Parlamentul Bulgar a votat modificarea structurii guvernului condus de premierul Boyko Borisov prin infiintarea unui minister care sa se ocupe exclusiv de managementul fondurilor europene. Ministru a fost numit Tomislav Donchev, primar al orasului Gabrovo.

“In fiecare saptamana, Comisia Europeana ne amendeaza cu milioane de euro”, a declarat in martie 2010 premierul bulgar. Acesta a declarat ca rolul ministerului este sa coordoneze toate programele europene si ca “cineva trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru cheltuirea banilor europeni”.

Octombrie 2010. Ministerul Fondurilor Europene din Bulgaria a incheiat un acord de cooperare cu Banca Mondiala pentru asistenta in domeniul fondurilor europe. Potrivit premierului bulgar, citat de EuObserver, in cadrul acordului guvernul bulgar va utiliza expertiza reprezentantilor Bancii Mondiale pentru a atrage si a manageria fondurile europene. Vezi aici

Decembrie 2010. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ii transmite premierului bulgar o scrisoare in care critica dur rezultatele slabe ale Bulgariei in absorbtia fondurilor europene. Jose Manuel Barroso arata in scrisoare ca, pana in decembrie 2010, Bulgaria avea o rata de absorbtie de 6% din totalul fondurilor europene alocate pe perioada 2007-2013. Presedintele CE a mentionat insa ca infiintarea Ministerului Fondurilor Europene a reprezentat un pas pozitiv.

Ianuarie 2011
. Dupa mai putin de un an, guvernul bulgar prezinta si rezultatele infiintarii Ministerului Fondurilor Europene. Ministrul bulgar Tomislav Donchev a declarat oficial ca rata de absorbtie a fondurilor europene este de 10%, dupa ce la inceputul lui 2010 era undeva la peste 1%. Guvernul bulgar a anuntat ca tinta pentru anul 2011 este o rata de absorbtie de 20%. Vezi detalii aici.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3348 vizualizari

 • -3 (5 voturi)    
  felicitarile, masa si dansul..... (Joi, 30 iunie 2011, 14:13)

  lili [anonim]

  cam asa va fi la 30 iunie cu termenul fixar de Traian Basescu.... adica va curge cu felicitari pentru guvernarea portocalie, invelite cu poleiala mincinoasa si toata guvernarea portocalie va merge mai departe ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat.
  Citeam ieri in ADEVARUL despre opiniile bancilor legate de absorbtia slaba a fondurilor europene ca "România ar trebui să fie un mare şantier"
  La finele lunii mai, ţara noastră absorbise doar 3,37 miliarde de lei (aproximativ 0,8 miliarde de euro), ceea ce înseamnă aproximativ 4,3% din fondurile disponibile până în 2013, potrivit datelor publicate de Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale.
  Suma proiectelor aprobate este însă mult mai mare - 48,5 miliarde de lei (11,88 miliarde de euro), bani pe care UE îi va da abia la final. „Cu ce e acum contractat în România, ar trebui să ne transformăm într-un mare şantier. Totul e să avem şi capacitatea de a duce lucrările la bun sfârşit", au adăugat reprezentanţii BCR.

  Am atras doar 4,3% din fonduri
  Până la finele lunii mai, România absorbise doar 3,37 miliarde de lei (aproximativ 0,8 miliarde de euro) de la UE, adică aproximativ 4,3% din fondurile disponibile până în 2013, potrivit datelor publicate de Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale
  Tot ADEVARUL de ieri spunea ca intre timp Bulgaria si-a adus experti straini dupa ce in 2010 a infiinta un Minister al fondurilor europene si a crescut rata de absorbtie de la 1% la 10% !!!!
 • +3 (5 voturi)    
  Intrebare retorica (Joi, 30 iunie 2011, 14:20)

  ploiesteanu [anonim]

  Ce poate genera aparitia unui nou minister, decat un plus de birocratie ?! Va rezolva problema absorbtiei fondurilor europene ? Nici pe departe, va trebui sa mai pui o stampila printre alte cateva zeci de care ai nevoie pentru ducerea la bun sfarsit a unui proiect derulat cu fonduri europene.
  • 0 (0 voturi)    
   absorbție fonduri (Joi, 30 iunie 2011, 15:40)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui ploiesteanu

   Gândește așa,toți banii îi are la dispoziție un minister,nu 6 căte sunt acum.Din cele șase Ministere pleacă doar direcția care se ocupă cu fondurile europene la noul Minister.Decizia de a finanța proiectele o are doar ministerul nou format,NU ȘASE.Direcțiile respective oricum sunt platite unde funcționează acum și se transferă personalul cu același salariu.Unde-i birocrația?Acum este birocrație pentru că un beneficiar trebuie să ia avize de la mai multe instituții pe cănd la un singur organism de derulare a fondurilor toți o să fie sub aceeași umbrelă.Treaba asta trebuia facuta înca din 2008 nu acum!
 • +1 (1 vot)    
  muncile e "grele" (Joi, 30 iunie 2011, 14:34)

  theo [anonim]

  E " grele " munca :)... pai sa faci dosarul e complicat domle' ... cum adica sa muncim ? Nu e mai simplu sa pice din cer ?
 • 0 (0 voturi)    
  exact (Joi, 30 iunie 2011, 15:06)

  aaaa [anonim]

  nu mai bine si-ar face treaba cei ce trebuiau sa si-o faca in loc de un nou minister?

  Si apoi daca cei din noul minister nu isi fac treaba ce facem? O noua comisie?!

  Parca Napoleon a spus (aici va trebuie sa ma corectati):
  daca vreti sa o treaba sa nu se faca mai infiintati o comisie.
 • 0 (0 voturi)    
  ei, (Joi, 30 iunie 2011, 16:20)

  cora [anonim]

  cum "nici un ministru nu si-a prezentat pozitia"? iaca (o fi mult, o fi putin...) :)
  http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-9196046-bilantul-absorbtiei-fondurilor-ministerul-comunicatiilor-circa-10-din-totalul-alocarii-finanaciare-pentru-perioada-2007-2013.htm
 • +1 (1 vot)    
  Ultimatum (Joi, 30 iunie 2011, 17:38)

  ana [anonim]

  Ce demisii sa asteptam de la actualii ministri?De azi incepe vacanta,nu?Si,apoi,aceasta institutie a recunoasterii neputintei,lipsei de profesionalism,autosuficientei,etc.la noi nu se practica.Sa astepte Basescu demisiile;ii urez rabdare multa.Cat despre infiintarea noului minister,toate bune si frumoase,dar daca nu va veni si cofinantarea la proiectele pe bani UE,degeaba;pot sa mai infiinteze si 10 ministere,comisii si comitete,ca tot degeaba.Vom trai si vom vedea.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by