Presedintele Traian Basescu participa la sedinta de Guvern aflata in desfasurare la aceasta ora, dupa ce a fost invitat de reprezentantii Executivului. Seful statului a anuntat ca se va consulta cu membrii Guvernului pe mai multe teme, cea mai importanta fiind reorganizarea Romaniei in 8 judete, in loc de 41, cum este in prezent. El a acuzat "coruptia de la nivelul judetelor", afirmand ca "perspectiva este sa avem o suspendare temporara a banilor europeni pana vom gasi solutii" si le-a atras atentia ministrilor care nu au atras investitii si fonduri europene ca trebuie sa se gandeasca daca mai raman in Guvern dupa 30 iunie.

Declaratiile lui Traian Basescu, la inceputul sedintei de Guvern:

  • Vreau sa va consult pe cateva probleme care tin de utilizarea fondurilor europene, de functionarea justitiei.
  • Sunt cateva probleme in care as vrea sa imi cunoasteti punctul de vedere, iar decizia va va apartine.
  • Ne vom consulta in legatura cu reorganizarea administrativa a Romaniei: trebuie desfiintate cele 41 de judete si trebuie sa avem 8 judete mari sau 7 judete plus municipiul Bucuresti si zona Ilfov.
  • Avem 41 de inspectorate de Politie in loc sa avem 7 sau 8, 41 de Directii Sanitare, 41 de Directii Agricole, 41 de Directii de Finante publice, bine incarcate. Sutele de birocrati de la nivel judetean le fac viata amara populatiei si primarilor.
  • Nu se poate privi la o dezvoltare rationala a Romaniei cu unitati administrative atat de mici. Modul in care se utilizeaza banii la nivelul unui judet nu e nimic altceva decat ineficienta folosirii banilor europeni.
  • Mai este si coruptia de la nivelul judetelor - s-au creat niste familii puternice vesnice - se schimba, se rotesc, clientii raman aceiasi. In raportul care va aparea zilele urmatoare vom vedea ce s-a intamplat cu banii europeni la nivel judetean. Perspectiva este sa avem o suspendare temporara a banilor europeni pana vom gasi solutii.
  • Tuturor partidelor li se pare ca a avea presedinte de CJ inseamna a stapani judetul la nivel de influenta si de interese financiare. Trebuie sa ne ridicam deasupra intereselor partidelor.
  • Ma intereseaza utilizarea banilor europeni si implicit realizarea obiectivelor de investitii pe trimestrul I (banii de investitii se aloca in trimestrul I si II, potrivit acordului cu FMI si CE).
  • As dori sa aflu in ce stadiu se afla privatizarea managementului regiilor, convenita in acordul cu FMI si CE - cine crede ca va ramane o declaratie politica se inseala.
  • Ne vom consulta si pe teme de justitie si raportul MCV care se prefigureaza.
  • Ma intereseaza daca se prefigureaza incadrarea in deficitul bugetar pe care ni l-am asumat cu FMI.
  • Ministrii care nu au atras investitii si fonduri europene sa se gandeasca daca mai raman in Guvern dupa 30 iunie.
  • Urmaresc evolutia banilor alocati pentru investitii. Domnilor ministri, vreau sa ne intelegem foarte bine. Este masura capacitatii dumneavostra. Anul acesta nu puteti spune ca nu am putut face investitii ca mi-a pus banii in trimestrul patru, cand tocmai venea zapada. Ati avut banii din ianuarie.
  • Modul cum se realizeaza investitiile ar trebui sa fie principalul reper de a considera ca poti face parte dintr-un Guvern, pentru ca banii pe care nu-i cheltuiti sunt bani care n-au creat locuri de munca intr-o perioada de criza economica.
  • Am discutat cu Finantele. Niciun ministru nu va avea vreun blocaj in utilizarea sumei alocate. Sunteti deja un cabinet rodat, nu aveti nicio justificare sa spuneti: nu am putut sa cheltuiesc bani. Doar daca nu ati stat cu ochii, cu atentia, cu efortul principal pe structurile din ministerele dumneavostra care trebuiau sa aprobe proiectele si sa dea drumul la bani. Daca ati avut aceasta lipsa de inspiratie, va trebui, dupa 30 iunie, cand se trage linia si vedem cum am realizat investitiile pe semestrul unu, sa va ganditi daca mai puteti face parte din Cabinet. Eu sper sa nu fim in situatia asta, desi executia nu este buna in momentul de fata.

Vezi mai jos fragmente din declaratia presedintelui Traian Basescu: