Coalitia intentioneaza sa infiinteze un nou minister care sa se ocupe de gestionarea fondurilor europene, potrivit Realitatea TV. Propunerea a fost facuta luni in cadrul sedintei coalitiei. Potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro, noul minister ar urma sa gestioneze toate programele privind fondurile europene. "Polonezii au facut acest lucru si au avut rezultate spectaculoase", au declarat surse apropiate discutiilor. La conducerea ministerului ar putea fi propus Leonard Orban, fost comisar europenan.

Contactat de HotNews.ro, Leonard Orban nu a dorit sa faca niciun comentariu pe aceasta tema.

Cel care a facut propunerea in cadrul coalitiei este premierul Emil Boc. Insa, infiintarea unui astfel de minister presupune proceduri destul de complicate avand in vedere ca se schimba structura Guvernului, proiectul urmand sa fie supus votului din Parlament. In conditiile in care actuala sesiune parlamentara este pe final, cel mai probabil o astfel de decizie va fi luata in toamna.

  • Modelul polonez: In  Polonia, singurul minister care se ocupa de fonduri europene este Ministerul Dezvoltarii Regionale. Vezi detalii aici.

Pentru a grabi lucrurile, s-a intentionat prezentarea proiectului in Parlament chiar pe 29 iunie, insa multi parlamentari au plecat deja in vacanta si astfel nu s-ar fi format majoritatea necesara. Pentru a trece de Parlament, ar fi nevoie de 236 de voturi, dar in conditia in care lipsesc oameni, nu ar fi putut fi obtinute voturile.

Cel mai mare minister din Romania

  • Daca s-ar infiinta, noul minister va avea de gestionat cele mai mari sume dintre toate institutiile existente, avand in vedere ca in perioada 2007-2013, Romania are la dispozitie fonduri structurale in valoare totala de 19,2 miliarde euro. Mai sunt inca sume foarte mari care trebuie alocate, in conditiile in care la sfarsitul lunii mai, rata de absorbtie a ajuns abia la 12,4%. Vezi documentul atasat.

Nu este pentru prima oara cand se vorbeste despre un astfel de proiect. Chiar Traian Basescu a vorbit in ultimii ani despre posibilitatea infiintarii unui minister al fondurilor europene.

Si ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a vorbit despre faptul ca este de dorit crearea unui minister cu o forta si structuri mai puternice decat a Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS). "In acest moment nu putem schimba total regulile jocului, o schimbare a modului in care sunt gestionate fondurile europene ar fi sinucidere curata. Ar fi de dorit sa cream un minister care sa aiba mai multa forta decat ACIS", a declarat in luna martie, Anca Boagiu.

Aceasta informatie a aparut in conditiile in care se apropie data pentru evaluarea ministrilor care au de gestionat fonduri europene. Traian Basescu a spus, recent, ca ministrii care nu au atras investitii si fonduri europene trebuie sa se gandeasca daca mai raman in Guvern dupa data de 30 iunie.

"Urmaresc evolutia banilor alocati pentru investitii. Domnilor ministri, vreau sa ne intelegem foarte bine. Este masura capacitatii dumneavostra. Anul acesta nu puteti spune ca nu am putut face investitii ca mi-a pus banii in trimestrul patru, cand tocmai venea zapada. Ati avut banii din ianuarie (...) Daca ati avut aceasta lipsa de inspiratie, va trebui, dupa 30 iunie, cand se trage linia si vedem cum am realizat investitiile pe semestrul unu, sa va ganditi daca mai puteti face parte din Cabinet. Eu sper sa nu fim in situatia asta, desi executia nu este buna in momentul de fata", a spus seful statului.