Starea deputatului PDL Teo Trandafir se imbunatateste, ea fiind deja capabila sa se ridice din pat si sa mearga, nu insa fara ajutor, au anuntat, marti, reprezentantii Clinicii AKH din Viena, precizand ca, daca progresele continua, va fi mutata in salon in cateva zile, scrie Mediafax.

"Starea doamnei Teodora Trandafir se imbunatateste continuu. Este in continuare sub atenta supraveghere la sectia de terapie intensiva, insa este deja pe picioarele ei si poate merge, asistata", arata, intr-un comunicat de marti, reprezentantii clinicii vieneze AKH, unde fosta vedeta TV, actual deputat PDL, este internata.

Medicii afirma ca pericolul imediat pentru viata ei a fost depasit cu succes, gratie eforturilor echipei interdisciplinare de specialisti.

"Vom supraveghea atent recuperarea functiilor organelor pacientei. In cazul in care progresele vor fi facute in acelasi ritm ca in ultimele zile, am putea s-o mutam inapoi in salonul standard de la clinica de chirurgie pana la sfarsitul acestei saptamani", a declarat profesorul Michael Gnant, de la Departmentul de Chirurgie al clinicii, citat in comunicat.

In 24 februarie, Teo Trandafir a fost supusa unei interventii chirurgicale majore, in urma complicatiilor provocate de pancreatita si a unei infectii abdominale, anunta atunci Clinica AKH. Partile necrozate ale pancreasului au fost inlaturate si s-a efectuat drenaj extensiv si lavaj al cavitatii abdominale, precizau medicii, spunand ca interventia a fost un "succes" si adaugand ca pacienta va ramane sub observatie in zilele urmatoare, la Terapie Intensiva.

Interventia chirurgicala a fost efectuata dupa ce medicii austrieci anuntau, la inceputul lunii februarie, ca Teo Trandafir a fost supusa unei proceduri endoscopice, ca se recupereaza bine si ca ar putea reveni in tara "curand". Ulterior, insa, externarea ei a fost amanata, din cauza unei complicatii septice.

In 28 februarie, reprezentantii Clinicii AKH din Viena anuntau ca Teo Trandafir se recupereaza dupa interventia chirurgicala la care a fost supusa, functiile vitale erau stabile, iar starea ei se imbunatatea constant. Ei se declarau optimisti si spuneau ca spera ca in aproximativ o saptamana aceasta va respira fara ajutorul aparatelor. Totodata, seful echipei medicale interdisciplinare care se ocupa de cazul lui Teo Trandafir, profesorul Michael Gnant, afirma in comunicat ca se fac "progrese zilnice".

La randul sau, profesorul Spiss, specialist anestezist, afirma ca urmatorul pas in cazul lui Teo Trandafir va fi restabilirea functiei respiratorii proprii si, implicit, deconectarea ei de la aparatele cu ajutorul carora respira.

Insa, in 3 martie, medicii austrieci anuntau ca Teo Trandafir se lupta cu o pancreatita severa necrozata, care, desi nu reprezinta o amenintare imediata pentru viata ei, este o maladie care poate fi mortala si care are o evolutie imprevizibila. "(Teo Trandafir, n.r.) se afla sub tratament intensiv si are nevoie de o ingrijire interdisciplinara optima. Se afla sub anestezie generala si nu poate comunica. Va ramane astfel in viitorul apropiat. Pentru a-i proteja viata privata, s-a decis ca din acest moment sa se publice saptamanal un singur comunicat despre starea ei de sanatate", anunta clinica in comunicatul din 3 martie.

Teo Trandafir a fost transportata, in 11 ianuarie, cu un avion privat, la Clinica AKH din Viena, dupa sase zile de internare la Spitalul Elias, cu diagnosticul de pancreatita acuta de severitate medie.