Institutiile de invatamant aflate sub umbrela Fundatiei Lumina, atacate de autoritatile turce dupa tentativa de lovitura de stat din Turcia, trec printr-o serie de dificultati. Atat Universitatea Lumina, cat si scolile Spectrum si Liceul Teoretic International de Informatica spun ca activitatea lor nu este afectata direct in urma ofensivei lui Recep Erdogan impotriva miscarii clericului Fethullah Gulen, pe care o considera vinovata de lovitura de stat si despre care afirma ca se afla in spatele scolilor Lumina. Pe de alta parte, scolile si liceul acuza presiuni turce asupra parintilor de cetatenie turca pentru a-si retrage copiii de la aceste institutii, in timp ce Universitatea se afla - din cu totul alte motive, spun reprezentantii ei - in situatia de negocia formarea unui consortiu prin care, eventual, sa fie absorbita de o alta institutie de invatamant superior din Romania.

Liceul International de InformaticaFoto: Lumina.ro

Context:

  • Presedintele turc Erdogan si autoritatile de la Ankara au pus tentativa de lovitura de stat petrecuta asta vara in Turcia pe seama miscarii conduse de Fethullah Gulen, un influent cleric aflat in prezent in exil in SUA. In Turcia, zeci de mii de oameni - din justitie, invatamant, presa etc - au fost demisi, multi dintre ei retinuti pentru implicare in aceasta miscare.
  • Tot atunci, consulul turc la Constanta a afirmat ca statul turc ar fi solicitat inchiderea institutiilor si fundatiilor Gulen. Apoi, aflat recent la Constanta, vicepremierul turc Veysi Kainak a anuntat masuri impotriva profesorilor si absolventilor scolilor respective din romania, inclusiv nerecunoasterea diplomelor lor, salutand faptul ca turcii din Romania si-ar fi retras copiiii de la scolile lui Gulen.
  • Ambasada Turciei a respins acuzatiile despre presiunile la adresa parintilor: "Ambasada Turca nu pune presiune si cu atat mai putin nu emite amenintari directe la adresa cetatenilor turci, asa incat acestia sa-si retraga copiii de la o scoala sau alta.

Universitatea Lumina vizeaza un consortiu cu alta institutie privata de invatamant superior

Cum se prezinta aceste institutii de sub umbrela Fundatiei Lumina in septembrie, la cateva luni dupa evenimentele din Turcia, cand in Romania a inceput scoala, iar studentii se pregatesc si ei de anul universitar?

La Universitatea Lumina, lucrurile sunt tulburi. Presedintele universitatii, prof. dr. Huseyin Padem, a confirmat pentru HotNews.ro ca institutia poarta in prezent discutii pentru formarea unui consortiu - fie prin fuziune, fie prin absorbtie - cu alte universitati romanesti, printre ele si Spiru Haret.

  • In cazul in care s-ar realiza, un astfel de consortiu ar putea fi o premiera pentru invatamantul superior privat din Romania, dupa mai multe incercari petrecute in trecutul recent - vezi cazul esuat al consortiului Petre Andrei - Apollonia din Iasi.

Reprezentantul Universitatii Lumina afirma ca decizia privind intrarea intr-un consortiu nu are nicio legatura cu ce s-a intamplat in Turcia si cu presiunile autoritatilor turce. Potrivit acestuia, motivul tine de un ordin al Ministerului Educatiei privind anul universitar 2016-2017, cand doar institutiile de invatamant acreditate, nu si cele cu autorizatie provizorie au avut permisiunea sa primeasca studenti straini. Si aceasta, in contextul in care, pentru anul universitar 2015-2016, institutiile cu autorizatie provizorie - printre ele, Universitatea Lumina - au putut primi studenti straini, drept pentru care Lumina si-a dezvoltat o strategie in acest sens, prin care viza dezvoltarea sa prin atragerea de studenti straini.

  • Strategia, spune reprezentantul citat, a fost anulata prin noul ordin, iar inscrieri in anul 1 nu au mai fost organizate pentru 2016-2017. Din aceasta cauza numarul studentilor a scazut de la 317 la putin peste 200.

Ordinul a fost emis, potrivit presedintelui Universitatii Lumina, la inceputul verii, deci inaintea tentativei de lovitura de stat din Turcia. Drept urmare, arata el, decizia de a cauta un partener de consortiu, decizie ce apartine consiliului de administratie al universitatii, nu are legatura cu presiunile declansate de autoritatile turce din iulie incoace.

Huseyin Padem spune ca deciziile autoritatilor turce privind suspendarea diplomelor profesorilor turci si nerecunoasterea absolventilor in Turcia nu afecteaza in niciun fel Lumina, ca institutia nu are niciun fel de legatura oficiala cu Turcia, raspunzand exclusiv in fata autoritatilor si legislatiei din Romania.

Parinti "amenintati" sa-si retraga copiii de la Spectrum. 100 de copii retrasi, dar numarul elevilor a crescut

Separat de Universitatea Lumina functioneaza scolile Spectrum (mai multe scoli infiintate in diverse orase mari ale tarii, ce includ gradinite si scoli primare) si Liceul Teoretic International de Informatica Bucuresti (gimnaziu+liceu), alaturi de alte cateva institutii asociate. Ce se intampla in cazul acestora, dupa atacurile lansate de autoritatile turce in ultimele luni?

Managerul liceului, Mustafa Oz, a declarat pentru HotNews.ro ca asupra institutiei s-au facut exclusiv presiuni din directia Ambasadei Turciei si a autoritatilor turce. El incepe discutia prin a preciza ca insasi afirmatiile acuzatoare - ca Fethullah Gulen ar "avea" aceste ascoli - sunt false: scolile si liceul sunt institutii particulare, care se autofinanteaza prin tarifele aplicate, ele neavand nicio legatura financiara sau de organizare cu clericul mentionat. Singura legatura: ca fondatorii acestor scoli "apreciaza" mesajul lui Gulen de pace, toleranta si aparare a valorilor universale.

Mustafa Oz afirma ca scolile - unde si-au inscris copiii si multi politicieni sau vedete din Romania - merg bine, desi asupra lor se fac presiuni. Ce fel de presiuni? "Presiuni asupra parintilor", inclusiv prin intermediul unei organizatii a comunitatii turce de afaceri, "ca daca nu-si retrag copiii de la scoala vor avea mari probleme". Drept urmare, spune reprezentantul citat, 120 dintre elevii de cetatenie turca sau mixta au fost retrasi din scolile din toata tara - dintr-un total de circa 400 astfel de elevi, raportat la un numar total de 3.300 de elevi romani si straini pe care scolile mentionate ii au la nivel national.

Reamintim ca ambasadorul Turciei la Bucuresti declara in 20 iulie ca "noi doar am sfatuit autoritatile romane sa urmareasca ceea ce fac aceste scoli" si spunea ca "Aceste scoli, la fel ca multe alte scoli in lume, apartin cultului gulenist. E atit de simplu, e o informatie factuala. Fondatorii si profesorii acestor 11 scoli, de nationalitate turca, sint sustinatori sau simpatizanti ai FETO".

  • Pe de alta parte, Mustafa Oz apreciaza ca evenimentele din ultimele luni au sporit sprijinul pentru scolile respective, care, in pofida retragerii unor elevi turci, inregistreaza la inceputul acestui an cu 10% mai multi elevi decat anul trecut.

El spune ca deciziile guvernului turc privind diplomele profesorilor nu ii afecteaza, deoarece scolile au doar 10% profesori turci, iar diplomele lor nu pot fi anulate, ci pot fi anulate doar licentele de munca, valabile doar pentru Turcia. In Romania, "noi, profesorii (turci - n.red.) avem echivalarile facute, nu ne afecteaza deloc" aceasta masura, declara Oz. Dar explica faptul ca si profesorii simt presiuni: daca multi au dubla cetatenie sau drept de sedere pe termen lung in Romania, cetatenii turci trebuie sa aiba de-a face cu sectia consulara a ambasadei, unde "4 sau cinci profesori nu au putut sa-si rezolve problemele, li s-a spus ca nu merge echipamentul. Cand au cerut hartie cu explicatia, li s-a spus ca nici asta nu se poate".

Atat Huseyin Padem, cat si Mustafa Oz au insistat asupra faptul ca autoritatile romane au manifestat "sprijin", singurul care conteaza in conditiile in care e vorba despre institutii de invatamant active in Romania si care raspund, exclusiv, conform legii romanesti.

Intr-un raspuns pentru HotNews.ro, Ambasada Turciei a respins acuzatiile despre presiunile la adresa parintilor: "Ambasada Turca nu pune presiune si cu atat mai putin nu emite amenintari directe la adresa cetatenilor turci, asa incat acestia sa-si retraga copiii de la o scoala sau alta. Dupa tentativa de lovitura de stat din 15 iulie, multe familii turce au dorit sa-si mute copiii de la anumite scoli, ca reactie la miscarea FETO/Gulen. Acesta e un proces independent. Parintii fac acest lucru pentru ca asa doresc ei".

Intrebati daca Ambasada Turciei a cerut oficialitatilor romane inchiderea scolilor, reprezentantii Ambasadei au declarat: "In ceea ce priveste inchiderea, asa cum am spus limpede cu diverse ocazii (recent, prin vocea vicepremierului nostru), transmitem ingrijorarile noastre autoritatilor romane, cu care avem stranse relatii, prin canalele oficiale adecvate".