Ambasadorul Turciei in Romania, Osman Koray Ertas, a declarat sambata ca gruparea din spatele loviturii de stat din Turcia are 11 scoli in Romania, afimand ca Turcia a facut demersurile pentru extradarea lui Fethullah Gulen din SUA, care ar fi implicat in tentativa de asasinare a presedintelui turc, informeaza Mediafax.

Osman Koray ErtasFoto: Agerpres

''(In spatele loviturii de stat-n.r.) sunt membrii acestei grupari Gulen de care am amintit, ai acestui cleric care sta in SUA. Acest imam are doua fete: are o retea de scoli, au 11 scoli in Romania, au organizatii umanitare, (...) cand vorbeste pentru presa straina transmite mesaje de toleranta si de prietenie. Partea sa intunecata, cand vorbeste in limba turca, intotdeauna isi indeamna suporterii sa fie clandestini, sa se ascunda, sa astepte momentul potrivit si atunci cand acesta vine sa ajunga la carma institutiilor'', a afimat diplomatul turc la Realitatea TV.

El a precizat ca SUA a cerut Turciei sa pregateasca un dosar pentru extradarea lui Fethullah Gulen, ceea ce au facut recent si ca vor adauga si informatii suplimentare. ''Prietenii americani ne-au cerut sa pregatim un dosar pentru extradarea sa. Am facut recent acest lucru si vom adauga imformtii suplimentare in acel dosar. Problema este ca este dificil sa gasim dovezi privind implicarea sa directa'', a spus oficialul turc.

Intrebat daca serviciile de informatii turce nu au dovezi privind implicarea sa, ambasadorul a sustinut ca serviciile au multe dovezi ca da ordine prin asociatii sai, mai ales in cazul generalilor care au fost bagati la inchisoare, precum si dovezii privind fabricarea unor documente.