Fostul finantator al echipei de fotbal Rapid George Copos a fost pus sub urmarire penala de procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria sectorului 1 pentru ca ar fi plagiat o lucrare in timpul detentiei, dosarul fiind deschis ca urmare a unei plangeri depuse de Administratia Nationala a Penitenciarelor, informeaza Digi24. Copos este acuzat de fals in declaratii, participatie improprie la abuz in serviciu si infractiuni la legea dreptului de autor. Amintim ca George Copos a fost eliberat conditionat in 2015, dupa ce a sustinut ca a castigat peste 200 de zile in anul in care a fost in detentie prin faptul ca a scris cinci carti -una de istorie si patru de turism-, a muncit la atelierul de tamplarie si s-a inscris la toate activitatile Penitenciarului Rahova.

George CoposFoto: Agerpres

Potrivit Agerpres, George Copos a fost audiat saptamana trecuta de procurori, iar fostul capitan al echipei nationale de fotbal Gheorghe Popescu a fost audiat luni dimineata de Parchetul de pe langa Tribunalul Buuresti, in calitate de martor, in acest dosar. Gheorghe Popescu si George Copos au stat in aceeasi celula de la Penitenciarul Rahova, ei fiind condamnati in dosarul transferurilor din fotbal.

Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti anunta pe 28 ianuarie, in urma analizelor, ca una dintre cartile publicate din penitenciar de catre George Copos reprezinta un "plagiat subtil, realizat prin copiere deghizata sau/si repovestire". Potrivit sursei citate, "exista indicii clare ca dl. George Copos nu ar fi putut realiza acest tip de lucrare si, deci, nu ar putea fi creditat ca autor". Expertii vorbesc despre folosirea unui ghostwriter, adica a unui "scriitor profesionist ascuns care a realizat operatiunea" si precizeaza ca atat autorul plagiat, cat si Copos "au fost in relatie cu aceeasi persoana, dl profesor emerit Stelian Brezeanu".

Comisia de etica a Universitatii din Bucuresti a precizat ca a fost sesizata de Catalin Parfene, autor al lucrarii de disertatie "Domnii Tarilor Romane si sud-estul Europei. Aspecte ale politicii lor matrimoniale (secolele XIV-XVI)" pe care a sustinut-o in 2005 la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti sub coordonarea stiintifica a profesorului dr. Stelian Brezeanu. Acesta a sustinut ca lucrarea sa a fost plagiata de catre George Copos in cartea sa din 2014, publicata la Editura Niculescu, "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI".

Amintim ca George Copos a fost eliberat conditionat in aprilie 2015 din inchisoare, dupa ce a sustinut ca a castigat peste 200 de zile in anul in care a fost in detentie prin faptul ca a scris cinci carti, una de istorie si patru de turism, a muncit la atelierul de tamplarie si s-a inscris la toate activitatile Penitenciarului Rahova. Copos avea de executat 4 ani de inchisoare, in urma contopirii pedepselor primite in dosarul Loteria I si in dosarul Transferurilor din fotbal (sursa si detalii).

Citeste si: