Catalin Parfene: In cartea lui George Copos sunt multe pasaje asemanatoare cu cele din lucrarea mea/ Este aceeasi ordine a ideilor, dar lucrarea mea nu figureaza in bibliografie

de A.C.     HotNews.ro
Miercuri, 8 aprilie 2015, 18:54 Actualitate | Esenţial


George Copos
Foto: Agerpres
Istoricul Catalin Parfene, care a atras atentia asupra unui posibil plagiat al cartii publicate in inchisoare a lui George Copos, a precizat pentru HotNews.ro ca in cartea omului de afaceri exista foarte multe pasaje asemanatoare cu cele din teza sa de masterat. "Este exact aceeasi ordine a ideilor mele din teza de masterat, doar topica este schimbata si foloseste sinonime", spune Parfene.

Catalin Parfene a mai precizat ca lucrarea sa "nu figureaza nici in bibliografie, nici in prefata". "Este inadmisibil sa nu il pomenesti pe cel care a scris lucrarea initiala".

Istoricul a spus ca va consulta cele doua lucrari in paralel si ca, cel mai probabil, va incerca sa sesizeze o comisie, care va trebui "sa dea un verdict".

UPDATE Catalin Tolontan prezinta, pe blogul sau (tolo.ro), alte doua pasaje asemanatoare din cartile lui Catalin Parfene si George Copos:
 • "Documentul, un hrisov domnesc din 1492, rezumă un veritabil program politico-cultural al domnilor români" - Catalin Parfene
 • "Actul domnesc se constituie într-un veritabil program politic și cultural al principilor români medievali" - George Copos
Gazeta Sporturilor a publicat, in urma consultarii celor doua lucrari, doua pasaje aproape identice din cartile lui Catalin Parfene si George Copos:
 • "Totusi prima sa sotie a fost o catolica Margareta, fiica unui voievod al Transilvaniei, Ladislau de Losonczi (1376-1391) sau Stibor de Stiborita (1395-1401, 1410-1414), acesta din urma un nobil polon"- Catalin Parfene, "Politica matrimoniala a domnilor din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI"
 • "Prima sotie a lui Alexandru cel bun, Margareta, pare sa fie fiica unui voievod ardelean, Ladislau de Losonczi, sau a lui Stibor de Siboritza, se pare un nobil polon"- George Copos, Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI"

Romania Libera publica alte pasaje asemanatoare din cartile celor doi:

 • "Chiar imediat dupa primele victorii ale lui Mihai Viteazul contra turcilor, la Alba Iulia, unde era principe Sigismund Barthory, se vorbea de o eventuala matrimoniala a fiului voievodului, Nicolae Patrascu, cu o sora a cancelarului transilvan, Stefan Josika. In ultimii ani ai domniei lui Mihai, se vehicula chiar ideea unei casatorii a fiicei acestuia, Florica, cu insusi principele Sigismund Bathory; istoricii vad in aceste zvonuri, o manevra a voievodului roman cu scopuri strategice, legate de inceperea campaniei sale din Moldova"- George Copos.
 • "Reprezentative pentru sfarsitul unei epoci, sa mentionam si proiectele de casatorie ale copiilor lui Mihai Viteazu: la 1595-1596, se vorbea la Alba Iulia despre casatoria lui Nicolae Patrascu cu sora mai mica a cancelarului Transilvaniei, Stefan Josika, iar in 1600 o solie propunea mariajul fiicei Florica cu insusi principele Transilvaniei, Sigismund Bathory, propunere vazuta la o manevra diplomatica a lui Mihai Viteazu cu scopuri strategice, inaintea campaniei sale din Moldova"- Catalin Parfene.
 • "Mihai Viteazul (1593-1601) este, mai mult decat oricare alt domn al veacului sau, in centrul unei retele de rude din lumea Tarigradului, in fruntea cu marea familie a Cantacuzinilor. Contemporanii, dar si istoricii moderni afirma apartenenta mamei sale, Tudora (Theodora), la clan ca sora a lui Iane Cantacuzino, personajul vizat de Chiajna pentru a-I fi ginere, la care apoi a renuntat"- George Copos.
 • "Mihai Viteazul (1593-1601) a dobandit tronul tarii Romanesti cu sprijinul rudelor sale dinspre mama (Tudora sau Teodora, despre care s-a demonstrate in ultimii ani ca era membra a familiei Cantacuzino), greci cu pozitii influente la poarta: unchiul Iane Cantacuzino..."- Catalin Parfene.
In prefata cartii lui George Copos, profesorul universitar Stelian Brezeanu, care a coordonat ambele lucrari, scrie ca: "Autorul, domnul Gheorghe Copos, ne surprinde in studiul de fata prin modul riguros de organizare a materialului documentar pe care l-a cercetat si caruia i-a detasat constantele si schimbarile. Autorul retine, cu bun-simt si logica, consecintele impactului devastator al expansiunii islamice asupra Europei si, in particular, asupra Principatelor Romane, in cursul a doua secole, 1400-1600", potrivit unei fotografii postate de Stoica Ionel pe pagina sa de Facebook.

Reamintim ca in timpul procesului, George Copos a cerut eliberarea din inchisoare, sustinand ca a castigat peste 200 de zile in anul in care a fost in detentie, amintind faptul ca a scris cinci carti, una de istorie si patru de turism, a muncit la atelierul de tamplarie si s-a inscris la toate activitatile Penitenciarului Rahova.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7491 vizualizari

 • +18 (22 voturi)    
  ”Am cerut să lucrez neplătit și la Rahova și la Ji (Miercuri, 8 aprilie 2015, 18:12)

  Plagarus [utilizator]

  A furat Loteria Romana,+ sapte hoteluri, in Bucuresti, Eforie-Nord si Poiana Brasov, 19 magazine cu produse de panificatie si o fabrica de motoare electrice.IMEP Pitesti...........+ opera magna „Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI”, ”Tășnadul medieval”, ”Turismul european durabil”, ”Turismul vector de interculturalitate” și ”Franciza versus managementul în industria hotelieră”.
  Prin intermediul unei firme off-shore înmatriculată în Cipru, Gheorge Copos şi-a protejat "averea " furata !
  Deoarece în circuit a fost implicată şi o firmă din Liechtenstein, autorităţile din principat s-au arătat interesate de stadiul dosarelor penale ce îl vizează pe Copos aflate pe rolul instanţelor romȃneşti. In plus, există suspiciuni că transferul de acţiuni dintre Gheorghe Copos şi off-shore-ul Megapearl Limited s-a făcut la un preţ subevaluat, tocmai pentru a se evita plata unor impozite mari aferente cesiunilor.
  Astfel, în intervalul septembrie - decembrie 2010, Gheorghe Copos a cedat firmei Megapearl Limited Cipru toate acţiunile sale în Ana Pan, Ana Holding, Ana Hotels, Ana Imep, Ana Trans Internaţional. Şi pentru că Ana Holding SA juca rolul de firmă-mamă, deţinȃnd la rȃndu-i acţiuni în alte firme din grup (Ana Teleferic, Ana Hotels, Ana Yacht Club, Fotbal Club Rapid), Copos şi-a protejat, în acest fel, mai multe afaceri. Deşi aceste vȃnzări creează iluzia că Gheorghe Copos a renunţat la afacerile din Romȃnia, realitatea ne arată că, de fapt, acesta continuă să aibă sub control toate firmele pe care le-a deţinut şi al căror proprietar, în acte, este acum off-shore-ul din Cipru.
  Oficial, Copos mai deţine în prezent doar 1% in Ana Tower SRL, 4,79% în Ana Electric SA şi 0,2753 in Ana Teleferic SA. La acestea se mai adaugă şi participaţia de 14,869% din Fotbal Club Rapid SA, ce sunt deja sub sechestru judiciar, dar care nu mai au aproape nici o valoare din moment ce clubul este în insolvenţă.(Mihai Ciorcan)
 • -26 (36 voturi)    
  Incredibil (Miercuri, 8 aprilie 2015, 19:06)

  Oish [utilizator]

  Istoria ne prezinta fapte. Aceste fapte s-au intamplat. De pilda, Stefan cel Mare s-a batut cu turcii la Podul Inalt. Conform marelui istoric Parfene, tocmai trebuia sa ii includ in biografie pe toti cei care au descoperit si afirmat aca acest eveniment a existat. Cenopol, Iorga si slti 10000 de istorici se plagiaza unii pe altii cand afirna ca Stefans-a luptat cu turcii la Podul Inalt.
  Dupa parerea mea sa plagiezi la istorieeste o aaberatie in termeni. Ce mare descoperite a facut Parfene, si numai el? Ca Mihai Viteazul avea copii??
  • +9 (11 voturi)    
   desigur,desigur,cu mici completari in esenta (Miercuri, 8 aprilie 2015, 20:46)

   Peredhil [utilizator] i-a raspuns lui Oish

   Presupunem acum ca si Xenopol,Iorga plus ceilalti 9998 istorici utilizau acelasi plan,aceeasi ordine a ideilor,abordau fix aceleasi subiecte de nisa si,horribile dictu,aveau tupeul sa utilizeze acelasi indrumator/autor de prefate/coordonator

   "Cenopol, Iorga si slti 10000 de istorici se plagiaza unii pe altii cand afirna ca Stefans-a luptat cu turcii la Podul Inalt.
   Dupa parerea mea sa plagiezi la istorieeste o aaberatie in termeni. "
   Victor Viorel,domnia voastra sunteti?Uite,daca recunoasteti,jur sa nu va gratulez cu titlul de Puie.Numa' vedeti ca v-a facut fa liviu o gluma proasta pe la compiutar si tastati cam cum dati OUG-uri,bagati una ies 3.
   • +12 (14 voturi)    
    cat de jalnic a ajuns profesorul bucurestean! (Joi, 9 aprilie 2015, 2:16)

    nicmi [utilizator] i-a raspuns lui Peredhil

    Sincer, de ce nu treceti la abordari directe:
    1. Stia profesorul Breazeanu ca a mai avut o lucrare cu un astfel de subiect?
    2. Cine i-a semnalat lui Copos cartea respectiva si i-a pus la indemana lucrarea fostului student?
    3. Semnandu-i prefata lui Copos, pe cartea fostului student, e clar cine-i Brezeanu?
    Nu ma deranjeaza ca un nemernic analfabet cauta mijloace sa-si scurteze pedeapsa, dar faptul ca profesorul Brezeanu a tolerat (cu siguranta, contra cost), magaria, ar trebuie sa declanseze o ancheta serioasa si scoaterea respectivului din sistem. Fara mila! Ca el sunt o gramada din cauza carora s-a compromis iremediabil tot ce inseamna a face o lucrare de licenta/master doctorat. Universitarii care pastreaza la sertar lcurarile fostilor lor studenti, doar pentru a le trafica apoi, pe bani buni, la tot felul de nemenici, nu au ce cauta intr-o universitate care se respecta. PUNCT!
    Iar dl. Parfene ar trebui sa actioneze in consecinta. Munca sa nu poate fi traficata duen profesor nesimtit si un mafiot! PUNCT!
    • +10 (12 voturi)    
     Aveti dreptate (Joi, 9 aprilie 2015, 3:02)

     Peredhil [utilizator] i-a raspuns lui nicmi

     Pe scurt,parerea personala:
     1.M-ar surprinde foarte tare sa nu fi stiut;sa fim seriosi,cu exceptia unei probleme de sanatate care sa afecteze grav memoria,nu e deloc plauzibila varianta,si-ar fi amintit macar in treacat ceva

     2.Pertinenta intrebare;sper ca si-o adreseaza si autoritatile

     3.Da.Cointeresarea financiara intra in discutie aproape de la sine.Consecutiv macularea numelui si carierei profesorului Brezeanu.

     Concluzie-furtul intelectual e tot infractiune,iar dl Parfene e perfect indreptatit sa urmeze pasii legali.

     In rest,desi pe fond problema nu-i de ras,mi-era imposibil sa raspund intr-alta nota decat cea ironica unui post care-mi ofera aberatii de tipul "e imposibil sa nu plagiezi in istorie",scrise de-un pisoi fugarit pe tastatura.

     O seara buna.
  • 0 (8 voturi)    
   Uluitor (Joi, 9 aprilie 2015, 9:12)

   nonenone [utilizator] i-a raspuns lui Oish

   Istoria infatiseaza intamplari care au avut loc in realitate. De exemplu, Stefan cel Mare si Sfant a luptat la Podul Inalt impotriva otomanilor. Daca e sa ne luam dupa istoricul Parfene, toti cei care au scris vreodata despre acest eveniment ar fi trebuit inclusi in lista surselor citate. Cenopol, Iorga si multi alti istorici preiau ideea luptei lui Stefan de la Podul inalt unii de la ceilalti. Eu subt de parere ca e un nonsens sa vorbesti de plagiat cand e vorba de istorie. Care e contributia originala a lui Parfene, a descoperit el ca Mihai Viteazul avea copii??
   • 0 (8 voturi)    
    Demontare metodica fila intaia (Joi, 9 aprilie 2015, 10:41)

    Peredhil [utilizator] i-a raspuns lui nonenone

    Domnule,cu respect pentru postul dumneavoastra,fie va modulati ideile in necunostinta de cauza,fie cu un interes de promovare a unei idei anume.Evident,in spiritul democratiei,plec de la prima premiza.
    "Istoria infatiseaza intamplari care au avut loc in realitate. De exemplu, Stefan cel Mare si Sfant a luptat la Podul Inalt impotriva otomanilor. "
    Eroare prin generalizare nefondata si omisiune partiala.Istoria prezinta o serie de intamplari ce(in majoritatea cazurilor) au avut loc in realitate;perspectiva asupra lor,numarul intamplarilor omise sau adaugate precum si detaliile despre fiecare difera.In cazul mentionat al luptei de la Podul Inalt,relatarile unui cronicar moldovean si al unuia atasat armatei Imperiului Otoman ar fi destul de diferite,nu credeti?
    "Daca e sa ne luam dupa istoricul Parfene, toti cei care au scris vreodata despre acest eveniment ar fi trebuit inclusi in lista surselor citate. Cenopol, Iorga si multi alti istorici preiau ideea luptei lui Stefan de la Podul inalt unii de la ceilalti. Eu subt de parere ca e un nonsens sa vorbesti de plagiat cand e vorba de istorie. Care e contributia originala a lui Parfene, a descoperit el ca Mihai Viteazul avea copii?? "

    Va anunt,cu regret,ca repetarea unei idei sub forma diferita nu-i adauga +1 coeficient valoric cu fiecare reutilizare.Nici repetarea aceluiasi exemplu,nu prea relevant pe subiect nu ajuta.Indiferent de ce parere subteti,concluzia in nota ironica nu va ajuta opinia daca n-a fost cat de cat fundamentata in prealabil.

    Doua,trei x lucrari tratand un subiect clar cu o desfasurare a evenimentelor asupra carora s-a cazut de acord -lupta de la Podul Inalt-daca doriti-pot fi foarte diferire,de la analiza factorilor implicati pana la integrarea intr-o perspectiva mai larga.De la stilul folosit si accentul pus pe anumite elemente pana la sursele folosite,chiar daca enumera cele1,2,3,...n+1 etape ale desfasurarii evenimentului la fel fara a introduce si o poveste cu un inel atotputernic pe la mijloc
   • 0 (6 voturi)    
    Demontare metodica partea ultima (Joi, 9 aprilie 2015, 11:07)

    Peredhil [utilizator] i-a raspuns lui nonenone

    Si ,pentru numele Atotputernicului,cine-i cunoscutu' istoric Cenopol,ca vad ca-i pomenit ca numele Atotputernicului in ceas de criza.Nu toti marii istorici au nume ce incep cu C.Bine,sa stiti ca nici istoricul Xopos nu exista,in caz ca vreti sa apelati la studiile sale

    Asadar NU e nonsens sa vorbesti de plagiat in cazul istoriei,ca stimabila stiinta nu-i salteluta tuturor.Uite un exemplu-"Influentele religioase in razboiul de 30 de ani".Puteti citi pana expira valabilitatea lentilelor de contact si tot veti fi capabil sa scrieti ceva pe tema asta fara a fi acuzat de plagiat.Istoria nu e doar enumerare-unde e clar,n-a contribuit Mithrandir la ridicarea asediului Vienei ci si analiza,interpretare,integrare.N-am citit ambele lucrari dar pasajele aparute in presa sunt destul de concludente.Sa stiti ca daca scriu"Descende acum,gentila stea/si date-n jos pe-o raza",nu m-a trosnit geniul liric,se cheama plagiat daca incep sa ma mandresc cu filonul meu artistic.Sau sa ma fac textier de hituri.
    Pentru propozitia de final,dincolo de ironia tintita pa persoana hacademica adresata profesorului Parfene,pentru care ,in locul lui,v-as administra cate-o doza de umor pana reusiti sa germinati ceva mai rafinat.Subiectul e de nisa,spre deosebire de batalia de la Podul Inalt sau razboiul de 30 de ani.Ceva de genu' "Stapanire araba vs stapanirea Imperiului Otoman in nord vestul Africii.Consecinte pentru perioada coloniala" .Distractie placuta sa plagiati asa ceva.Daca as citi tot ce s-a scris pe subiect,as raspunde.Vazand ca subteti atat de hotarat in opinia dumneavoastra,aproape as crede ca dv ati facut-o.Citit,doamne fere,nu plagiat.Aproape.Pana la proba contrarie, zic ca nu toti cei ce isi toaca timpul pentru lucrari de nivel universitar plagiaza cu nesimtire.Victor,nu,nu vorbeam de domnia voastra,continuati sa guvernati va rog.
    • 0 (2 voturi)    
     cu parere de rau (Joi, 9 aprilie 2015, 12:55)

     nonenone [utilizator] i-a raspuns lui Peredhil

     Nu-i asa ca nu ati citit comentariul cu titlul "Incredibil" al userului Oish, la care am raspuns eu de fapt? Va rog sa-l cititi, apoi sa cititi din nou comentariul meu, apoi sa va ungeti o felie de paine cu unt si sa asteptati sa va calmati. Multumesc!
     • +1 (1 vot)    
      Scuzele de rigoare (Joi, 9 aprilie 2015, 14:38)

      Peredhil [utilizator] i-a raspuns lui nonenone

      Nu am obiceiul sa comentez la posturi pe care nu le-am citit.Lipsa ghilimelelor si exprimarea opiniei doar prin titlu m-a condus la opinia-gresita pe cat se pare-ca pur si simplu incercati sa resapati o aberatie sub un alt nick.Stilul laconic nu e intotdeauna bine inteles.De aici si efuziunea,buna in intentie,indreptata gresit.Ma duc sa mai pavez o alee spre iad cu ea.

      Multumesc de asemenea pentru clarificare.Am consumat micul dejun cu ceva timp in urma,dar o cafea nu strica.

      O zi buna si spor in toate
 • +7 (9 voturi)    
  ?? (Miercuri, 8 aprilie 2015, 19:21)

  ggna [utilizator]

  Ce aveti mai cu cercetatul? Cercetatorul...
 • -13 (27 voturi)    
  scandalos! (Miercuri, 8 aprilie 2015, 19:35)

  Mazeta [utilizator]

  Asemănările sunt izbitoare: Mihai Viteazul a domnit în perioada 1593-1601 și la Parfene, și la Copos. Cred că ambii autori au plagiat aceeași sursă.
  • 0 (4 voturi)    
   Atunci... (Joi, 9 aprilie 2015, 9:55)

   finutza [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Atunci ia sa copiez si eu lucrarea lui Balcescu "Romanii supt Mihai-Voievod Viteazul", sub numele meu, evident, ca oricum, asta a domnit tot intre 1593 wi 1601... Si ma umplu de glorie!
   • +1 (1 vot)    
    Se poate si mai bine (Joi, 9 aprilie 2015, 18:43)

    Peredhil [utilizator] i-a raspuns lui finutza

    Profitati de un moment propice,un scandal cu drepturile minoritatilor LGTB si vreo celebritate,si publicati lucrarea cu accent pe titlu,ca nu mai sta nimeni s-o critice si are o gramada de promovare.
 • +7 (9 voturi)    
  prof de sport (Miercuri, 8 aprilie 2015, 19:56)

  georghe [utilizator]

  Cineva mi-a spus că la Oradea Copos a făcut fac de ed fizică. Este adevărat?
  • +9 (13 voturi)    
   Mare absolvent, mare intelectual utcila (Miercuri, 8 aprilie 2015, 20:30)

   Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui georghe

   Copos la Oradea, era vai de el: profesor gradul 2, putea preda până la a VIII-a. La Institutul Pedagogic Oradea, specialitatea lui era Atletism.
 • +15 (17 voturi)    
  Nu verifica nimeni ? (Miercuri, 8 aprilie 2015, 21:19)

  adrian88000 [utilizator]

  Daca un puscarias pune pe hartie niste aberatii infantile , insemna ca a scris o carte ?
  Cine verifica valoarea acelor hartii ?
  Acum lui Copos sa i se dea inapoi perioada pentru care i s-a redus pedeapsa , pe motiv ca a fost scriitor
  si sa fie condamnat in plus pentru plagiat .
  Asa ar fi corect, nu ?
  • 0 (0 voturi)    
   asa a ajuns si Hitler la putere... (Vineri, 10 aprilie 2015, 13:03)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

   Nu. nu ar fi correct!

   In primul rand ca deocamdata nu exista nici o hotarare definitiva care sa arate ca a fost un plagiat.

   In al doilea rand, o carte e o ... carte. Mai buna sau mai rea, nu poti sa obligi TOTI autorii sa fie genii.

   In al treilea rand, Codul Penal nu vorbeste despre "carti de valoare", asa ca nici noi nu trebuie sa aducem in discutie valoarea acelor carti.   ----

   In ultimul timp au aparut din ce in ce mai multi cetateni care tuna si fulgera impotriva tuturor, cu o pornire jutitiara suspecta.

   Sunt convins ca astfel de persoane s-ar tulbura foarte tare sa fie judecate dupa aceleasi standard cu cele utilizate de acestea pentru judecare altora.

   -----

   Pe astfel de persoane s-a cladit nazismul si pe ele s-a bazat ascensiunea comunismului.
 • +7 (9 voturi)    
  avea dreptate prima instanta (Miercuri, 8 aprilie 2015, 21:31)

  mrness [utilizator]

  cererea de eliberare conditionata trebuia refuzata
 • +4 (6 voturi)    
  ! (Miercuri, 8 aprilie 2015, 21:37)

  melcul_naravas [utilizator]

  Plagiator? De ce nu ma mir?
 • +8 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 8 aprilie 2015, 21:57)

  [anonim]

  • +3 (5 voturi)    
   E o gluma usor amara (Joi, 9 aprilie 2015, 3:07)

   Peredhil [utilizator] i-a raspuns lui

   S-ar putea cartile pe suport de hartie sa devina o raritate,indiferent de aberatiile continute.Da sa fim seriosi,"Transferurile genetice in Liga Voievodala sezoanele XIV-XVI" nu-i chiar cel mai rau subiect posibil.
 • +9 (13 voturi)    
  Din titlul lucrarii realizezi ceva (Miercuri, 8 aprilie 2015, 23:18)

  Comentatorul-x [utilizator]

  Ca domnul Copos nu putea sa scrie o astfel de lucrare, nu avea cum si nici de ce sa o faca. Domnul Copos nu este istoric, nu este om de cultura, nu e nimic.
  Realizati ca impostorul asta ne crede prosti pe toti ? Si cum sa nu o faca daca vede ca din 8 ani de inchisoare pentru infractiuni grave el a facut 1 an ?
  Este un plagiat, e limpede si dupa modul cu si-a cumparat el tot lotul de carti. E o jignire la adresa magistratilor care au fost pacaliti de acest infractor.
  Furi milioane de euro si faci 13 luni de puscarie. Poate deveni o meserie.
 • +2 (4 voturi)    
  Plangere penala (Joi, 9 aprilie 2015, 2:50)

  Ungigel [utilizator]

  Daca domnul Parfene nu depune o plangere penala impotriva acestui smecheras nu prea e nimic de discutat.
 • +1 (3 voturi)    
  Eliberare conditionata doar (Joi, 9 aprilie 2015, 9:39)

  AcvilaNeagra [utilizator]

  de a mai face inca 10 ani la racoare, ca se pare ca nu se dezvata de vechile obiceiuri...
  Pai scapat din gaoace o sa dea copy-paste la dezastru, cu mici artificii de forma...
  Daca ii place cu copiatul trebuia sa o incerce pe aia cu "Timpul le rezolva pe toate, insa timpul meu a trecut deja"
 • +5 (7 voturi)    
  trist (Joi, 9 aprilie 2015, 9:40)

  gelu antigelu [utilizator]

  acest om este profund tarat. este imbatranit in rele. nu mai poate sa invete nimic bun. daca ar sta vreo 10 ani in puscarie poate ar incepe sa inteleaga cate ceva. toata viata lui s-a desfasurat sub semnul minciunii si al hotiei, al dedublarii, prin care una zici si cu totul alta faci.
  uitati-va la toate afacerile lui. numai esecuri pe piata libera si succese in afacerile cu statul. asta e marele afacerist. o nulitate si un gargaragiu pregatit tot timpul pentru combinatii si cu pretentii de teoretician al capitalismului romanesc.
  sunt convins ca la cate bube are in cap si la cate matrapazlacuri a facut se va reintoarce in puscarie. in aceste conditii va ajunge mai prolific ca Jules Verne!
 • +1 (1 vot)    
  complicat (Vineri, 10 aprilie 2015, 12:44)

  Dedalus [utilizator]

  Atunci cand preiei idei dintr-o lucrare, o citezi la bibliografie si, dupa paragraful (scris de tine) ce a preluat ideea pui trimitere directa (cu numar, cu subsol, dupa cum se solicita).

  Situatia in care omiti (cu buna siinta sau din necunoastere) sa pui trimiterea respective, este tot plagiat.

  Desigur, nu exclude situatia in care aceeasi idee apare in mai multe lucrari. Dar chiar si intr-o asemenea situatie, autorul e obligat sa citeze daca nu toate (ca poate nici nu are cunostitna e ele si asta e normal), dar macar una.

  ----------

  DACA ordinea ideilor este aceesi, DACA pe mai multe pagini sunt omise trimiteri la bibliografie, DACA informatia este concreta => plagiat.

  SI

  DACA ordinea ideilor este ASEMANATOARE pe doar cateva pagini, DACA exista dupa unul dintre paragrafe (macar...) o trimitere la bibliografie => coincidenta.
  -----
  Personal, suspectez doar un fel de "inspiratie cu modificare", procedeu cunoscut la refereatele scoalre in intreaga lume si aflat mai curand in zona lipsei de morala decat a plagiatului.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by