In noul mecanism de verificare a plagiatelor, "numai universitatile vor retrage titlul sau vor anula diploma, indiferent de momentul si modalitatea in care acestea au fost atribuite", a anuntat ministrul Educatiei, Adrian Curaj. Acesta a declarat ca Guvernul a modificat legea privind buna conduita in cercetarea stiintifica, pentru ca plagiatele demnitarilor sa nu mai fie exceptate de la analiza universitatilor.

Adrian CurajFoto: Agerpres

Dupa modificarea legii eticii, va urma promovarea unei Ordonante de Urgenta care va modifica Legea Educatiei, "dupa care vom da hotarari de guvern si ordine de ministru" pentru a crea noul cadru de verificare a plagiatelor, a anuntat Adrian Curaj, in cadrul unei conferinte sustinute la Palatul Victoria, dupa sedinta de Guvern.

In ceea ce priveste Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), ministrul Educatiei a declarat ca "a aparut o confuzie": "Consiliul CNATDCU a fost numit in decembrie 2012. Eu n-am facut niciun fel de numire in legatura cu Consiliul CNATDCU. (...) din cei 405 membri din pacate 8 au decedat sau au iesit la pensie sau au cerut sa se retraga si a trebuit sa completam, la sugestia comisiilor de specialitate si a Consiliului CNATDCU, sa completam aceste comisii, astfel incat institutia sa fie functionala in limitele si in mandatul pe care il are", a declarat Adrian Curaj.

Curaj a facut referire la acuzatiile care i-au fost aduse zilele acestea ca a numit-o pe Ecaterina Andronescu in consiliul general al CNATDCU, dupa ce vineri, 15 ianuarie 2016, in Monitorul Oficial a fost publicat un ordin prin care a schimbat mai multi profesori din Comisiile de specialitate ale CNATDCU, dar a mentinut neschimbata componenta Consiliului general al CNATDCU - conducerea forului (sursa si detalii).

In noul mecanism, o persoana nu poate sa faca parte decat dintr-un consiliu de etica, a precizat Adrian Curaj.

Ministrul a reiterat recomandarea catre demnitari sa isi suspende doctoratele in timpul mandatelor: "Nu cred ca ai timp sa faci si doctorat. Eu as numi-o recomandare, mi se pare o abordare eleganta, de responsabilitate. Daca as putea, as pune-o ca recomandare puternica. (...) Daca esti in mijlocul unui doctorat, poti intrerupe pentru un an sau doi".

Cele mai importante declaratii ale ministrului Educatiei, Adrian Curaj:

  • Universitatile si, ca mecanism de apel, CNATDCU [vor fi institutiile responsabile sa analizeze acuzatiile de plagiat].
  • Dar numai universitatile vor retrage titlul sau vor anula diploma, indiferent de momentul si modalitatea in care acestea au fost atribuite.
  • In acest moment, am spus ca am putut sa modificam legea eticii. Va fi o ordonanta de urgenta privind legea educatiei. Dupa acea ordonanta de urgenta, vom mai da cele necesare, hotararile de guvern si ordinele de ministru, pentru a avea un cadru total functional.
  • Nu putem ordonanta de urgenta inainte de inceperea activitatii parlamentare. Deci in prima sedinta de guvern dupa inceperea activitatii parlamentare sau in cea de-a doua, in cel mai rau caz, vom avea ordonanta de urgenta. Noi lucram la ea, o avem pregatita, stiti ca am avut o comisie care a lucrat si mi-a facut recomandari. Comisia si-a finalizat si este atenta la toate aceste dezvoltari, lucram impreuna cu comisia in continuare, pana cand vom avea tot cadrul functional.
  • Cred ca a aparut o confuzie. Consiliul CNATDCU a fost numit in decembrie 2012. Eu n-am facut niciun fel de numire in legatura cu Consiliul CNATDCU.
  • La inceputul lunii decembrie a fost o intalnire a Consiliului CNATDCU; uitandu-se la activitatea comisiilor, din cei 405 membri din pacate 8 au decedat sau au iesit la pensie sau au cerut sa se retraga si a trebuit sa completam, la sugestia comisiilor de specialitate si a Consiliului CNATDCU, sa completam aceste comisii, astfel incat institutia sa fie functionala in limitele si in mandatul pe care il are.
  • Referitor la ce se va intampla cu CNATDCU, cred ca trebuie sa discutam la pachet, pachet insemnand Consiliul National de Etica, Consiliul National de Etica si Management Universitar, CNATDCU, consiliile de cercetare-dezvoltare-inovare; le-am spus pe toate la un loc, pentru ca primul mecanism pe care il voi pune in practica este acela ca o persoana sa nu poata sa faca parte decat dintr-un consiliu.
  • Ati vazut ca am facut deja solicitarea ca CV-urile sa fie prezente pentru toti membrii diverselor consilii. Sunt convins ca o sa va placa mecanismul transparent, direct de recrutare a structurilor si de constructie a noilor institutii.
    Parerea mea ca eu nu dizolv sau defiintez o institutie, ci creez mecanismele ca acestea sa se construiasca asa cum trebuie ca sa isi indeplineasca rolul. Si nu trebuie sa uitam ca rolul acestora se schimba si in contextul noului rol si in contextul in care vom pune niste conditii privind numarul de consilii in care o persoana poate face parte, cu siguranta ca va fi o dinamica destul de mare a acestora.
  • Intreg proiectul legat de platforma de doctorate si de soft cred ca a fost la nivelul de 14 milioane de lei, nu l-am coordonat eu, toate datele exista la nivel de informatie publica privind fondurile europene.
  • Este o optiune programul dezvoltat de UEFISCDI, institutia pe care am coordonat-o; a avut clar rolul de a ne ajuta ca in aplicatiile de proiecte sa identificam daca nu cumva sunt suprapuneri nedorite intre diverse proiecte. Avem o baza de peste 30.000 de proiecte depuse in Romania. Dintre acestea, au fost finantate numai vreo 9.000. In rest, ele contin destul de multa proprietate intelectuala ca sunt proiecte de cercetare. Am avut grija sa stim daca sunt, inca o data, suprapuneri cu posibile proiecte de cercetare finantate la nivel de Comisie Europeana. Acolo aplicatiile sunt scrise in limba engleza, dvs stiti ca si aplicatiile din Romania dupa o anumita perioada sunt scrise in limba engleza obligatoriu, dar sunt si in limba romana, din acest motiv acel soft a fost dezvoltat si e unul dintre foarte putinele in lume sa se uite in acelasi timp la limba romana si la limba engleza. Asta e o chestie speciala.
    Deci am un document in limba romana, se uita la intreg repository de limba romana - limba engleza, daca am un document in limba engleza se uita la intreg repository in limba romana - limba engleza, fara sa faca traduceri nepotrivite, un instrument puternic de similitudini 
  • Am spus ca il vom pune la dispozitia sistemului, dar nu mi-am propus sa am un anume soft obligatoriu. Din acest motiv, colegii mei lucreaza la o lista de softuri de similitudini pe care universitatile, institutele de cercetare le vor putea folosi; daca vin cu rapoartele facute de aceste soft-uri recunoscute in spatiul international, este ok
  • Din punctul meu de vedere, este important ca acest cadru este sistemic raspunde unei probleme de sistem si am incredere ca responsabilitatea acordata universitatilor, cea naturala de fapt, va duce la analiza tuturor situatiilor, indiferent de o situatie sau alta, in functie de cadrul legal existent, dincolo de ce prevedem noi in legea educatiei
  • Cadrul este creat, responsabilitatea este la universitati si am anuntat ca rectorul si universitatea are responsabilitatea a ceea ce s-a intamplat cu doctoratul, indiferent de modalitatea si momentul in care acesta a fost acordat
  • Referitor la situatia profesorilor care au girat cartile din puscarii: Saptamana trecuta luni am trimis un mesaj foarte clar Consiliului National al Rectorilor, asteptand ca universitatile sa analizeze cu responsabilitate situatia caz cu caz - asta este important - si sa pregateasca un raport. De asemenea, am solicitat CNR sa aiba o pozitie referitor la acest subiect. Le asteptam cu totii. 
  • Criteriile de performanta pentru profesori: Este o comisie care lucreaza, este o activitate in derulare si ma astept ca aceste criterii sa reflecte mesajul pe care il transmitem. Dorim o educatie de calitate, dorim sa-i recompensam pe cei care fac performanta si nu vad niciun fel de incompatibilitate intre ideea de a cauta niste indicatori credibili, simpli, nu simplisti, de masurare a performantei, uneori nu atat masurand sec, cat, de exemplu, progresul educational - poate sa fie un element foarte interesant. Cum il masori, cum faci… este o activitate in derulare. Nu pot eu sa ma pronunt, pentru ca ar fi nepotrivit. Am un grup de lucru cu participanti din zona stakeholder-ilor, astfel incat vor veni cu un raspuns fundamentat, e sigur asta.

Guvernul a adoptat astazi, 19 ianuarie 2016, o ordonanta pentru modificarea Legii nr. 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, care scoate plagiatele demnitarilor din analiza Consiliului National de Etica. De altfel, componenta acestui for - care i-a scapat de plagiate atat pe Victor Ponta, cat si pe Gabriel Oprea - a fost revocata la inceputul lunii decembrie de ministrul Curaj, inainte de a lua in analiza acuzatiile de plagiat aduse ministrului de Interne Petre Toba. Vezi aici mai multe despre ordonanta aprobata astazi

In urma cu o zi, Ministerul Educatiei a anuntat ca modul de retragere a titlului de doctor si a calitatii de conducator de doctorat si/sau a atestatului de abilitare va fi reglementat printr-o Ordonanta de Urgenta de modificare a Legii Educatiei, care va fi supusa aprobarii Guvernului la inceputul lunii februarie 2016. Intr-un comunicat, Ministerul a precizat ca "atributiile CNATDCU, precum si modalitatea de selectie a membrilor sai, vor fi, de asemenea, stipulate in modificarile legislative".

Citeste si: