Adrian Curaj: Numai universitatile vor retrage titlul de doctor sau anula diploma, indiferent de modalitatea in care au fost atribuite

de R.P., C.P.     HotNews.ro
Marţi, 19 ianuarie 2016, 14:13 Actualitate | Esenţial


Adrian Curaj
Foto: Agerpres
In noul mecanism de verificare a plagiatelor, "numai universitatile vor retrage titlul sau vor anula diploma, indiferent de momentul si modalitatea in care acestea au fost atribuite", a anuntat ministrul Educatiei, Adrian Curaj. Acesta a declarat ca Guvernul a modificat legea privind buna conduita in cercetarea stiintifica, pentru ca plagiatele demnitarilor sa nu mai fie exceptate de la analiza universitatilor.

Dupa modificarea legii eticii, va urma promovarea unei Ordonante de Urgenta care va modifica Legea Educatiei, "dupa care vom da hotarari de guvern si ordine de ministru" pentru a crea noul cadru de verificare a plagiatelor, a anuntat Adrian Curaj, in cadrul unei conferinte sustinute la Palatul Victoria, dupa sedinta de Guvern.

In ceea ce priveste Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), ministrul Educatiei a declarat ca "a aparut o confuzie": "Consiliul CNATDCU a fost numit in decembrie 2012. Eu n-am facut niciun fel de numire in legatura cu Consiliul CNATDCU. (...) din cei 405 membri din pacate 8 au decedat sau au iesit la pensie sau au cerut sa se retraga si a trebuit sa completam, la sugestia comisiilor de specialitate si a Consiliului CNATDCU, sa completam aceste comisii, astfel incat institutia sa fie functionala in limitele si in mandatul pe care il are", a declarat Adrian Curaj.

Curaj a facut referire la acuzatiile care i-au fost aduse zilele acestea ca a numit-o pe Ecaterina Andronescu in consiliul general al CNATDCU, dupa ce vineri, 15 ianuarie 2016, in Monitorul Oficial a fost publicat un ordin prin care a schimbat mai multi profesori din Comisiile de specialitate ale CNATDCU, dar a mentinut neschimbata componenta Consiliului general al CNATDCU - conducerea forului (sursa si detalii).

In noul mecanism, o persoana nu poate sa faca parte decat dintr-un consiliu de etica, a precizat Adrian Curaj.

Ministrul a reiterat recomandarea catre demnitari sa isi suspende doctoratele in timpul mandatelor: "Nu cred ca ai timp sa faci si doctorat. Eu as numi-o recomandare, mi se pare o abordare eleganta, de responsabilitate. Daca as putea, as pune-o ca recomandare puternica. (...) Daca esti in mijlocul unui doctorat, poti intrerupe pentru un an sau doi".

Cele mai importante declaratii ale ministrului Educatiei, Adrian Curaj:
 • Universitatile si, ca mecanism de apel, CNATDCU [vor fi institutiile responsabile sa analizeze acuzatiile de plagiat].
 • Dar numai universitatile vor retrage titlul sau vor anula diploma, indiferent de momentul si modalitatea in care acestea au fost atribuite.
 • In acest moment, am spus ca am putut sa modificam legea eticii. Va fi o ordonanta de urgenta privind legea educatiei. Dupa acea ordonanta de urgenta, vom mai da cele necesare, hotararile de guvern si ordinele de ministru, pentru a avea un cadru total functional.
 • Nu putem ordonanta de urgenta inainte de inceperea activitatii parlamentare. Deci in prima sedinta de guvern dupa inceperea activitatii parlamentare sau in cea de-a doua, in cel mai rau caz, vom avea ordonanta de urgenta. Noi lucram la ea, o avem pregatita, stiti ca am avut o comisie care a lucrat si mi-a facut recomandari. Comisia si-a finalizat si este atenta la toate aceste dezvoltari, lucram impreuna cu comisia in continuare, pana cand vom avea tot cadrul functional.
 • Cred ca a aparut o confuzie. Consiliul CNATDCU a fost numit in decembrie 2012. Eu n-am facut niciun fel de numire in legatura cu Consiliul CNATDCU.
 • La inceputul lunii decembrie a fost o intalnire a Consiliului CNATDCU; uitandu-se la activitatea comisiilor, din cei 405 membri din pacate 8 au decedat sau au iesit la pensie sau au cerut sa se retraga si a trebuit sa completam, la sugestia comisiilor de specialitate si a Consiliului CNATDCU, sa completam aceste comisii, astfel incat institutia sa fie functionala in limitele si in mandatul pe care il are.
 • Referitor la ce se va intampla cu CNATDCU, cred ca trebuie sa discutam la pachet, pachet insemnand Consiliul National de Etica, Consiliul National de Etica si Management Universitar, CNATDCU, consiliile de cercetare-dezvoltare-inovare; le-am spus pe toate la un loc, pentru ca primul mecanism pe care il voi pune in practica este acela ca o persoana sa nu poata sa faca parte decat dintr-un consiliu.
 • Ati vazut ca am facut deja solicitarea ca CV-urile sa fie prezente pentru toti membrii diverselor consilii. Sunt convins ca o sa va placa mecanismul transparent, direct de recrutare a structurilor si de constructie a noilor institutii.
  Parerea mea ca eu nu dizolv sau defiintez o institutie, ci creez mecanismele ca acestea sa se construiasca asa cum trebuie ca sa isi indeplineasca rolul. Si nu trebuie sa uitam ca rolul acestora se schimba si in contextul noului rol si in contextul in care vom pune niste conditii privind numarul de consilii in care o persoana poate face parte, cu siguranta ca va fi o dinamica destul de mare a acestora.
 • Intreg proiectul legat de platforma de doctorate si de soft cred ca a fost la nivelul de 14 milioane de lei, nu l-am coordonat eu, toate datele exista la nivel de informatie publica privind fondurile europene.
 • Este o optiune programul dezvoltat de UEFISCDI, institutia pe care am coordonat-o; a avut clar rolul de a ne ajuta ca in aplicatiile de proiecte sa identificam daca nu cumva sunt suprapuneri nedorite intre diverse proiecte. Avem o baza de peste 30.000 de proiecte depuse in Romania. Dintre acestea, au fost finantate numai vreo 9.000. In rest, ele contin destul de multa proprietate intelectuala ca sunt proiecte de cercetare. Am avut grija sa stim daca sunt, inca o data, suprapuneri cu posibile proiecte de cercetare finantate la nivel de Comisie Europeana. Acolo aplicatiile sunt scrise in limba engleza, dvs stiti ca si aplicatiile din Romania dupa o anumita perioada sunt scrise in limba engleza obligatoriu, dar sunt si in limba romana, din acest motiv acel soft a fost dezvoltat si e unul dintre foarte putinele in lume sa se uite in acelasi timp la limba romana si la limba engleza. Asta e o chestie speciala.
  Deci am un document in limba romana, se uita la intreg repository de limba romana - limba engleza, daca am un document in limba engleza se uita la intreg repository in limba romana - limba engleza, fara sa faca traduceri nepotrivite, un instrument puternic de similitudini 
 • Am spus ca il vom pune la dispozitia sistemului, dar nu mi-am propus sa am un anume soft obligatoriu. Din acest motiv, colegii mei lucreaza la o lista de softuri de similitudini pe care universitatile, institutele de cercetare le vor putea folosi; daca vin cu rapoartele facute de aceste soft-uri recunoscute in spatiul international, este ok
 • Din punctul meu de vedere, este important ca acest cadru este sistemic raspunde unei probleme de sistem si am incredere ca responsabilitatea acordata universitatilor, cea naturala de fapt, va duce la analiza tuturor situatiilor, indiferent de o situatie sau alta, in functie de cadrul legal existent, dincolo de ce prevedem noi in legea educatiei
 • Cadrul este creat, responsabilitatea este la universitati si am anuntat ca rectorul si universitatea are responsabilitatea a ceea ce s-a intamplat cu doctoratul, indiferent de modalitatea si momentul in care acesta a fost acordat
 • Referitor la situatia profesorilor care au girat cartile din puscarii: Saptamana trecuta luni am trimis un mesaj foarte clar Consiliului National al Rectorilor, asteptand ca universitatile sa analizeze cu responsabilitate situatia caz cu caz - asta este important - si sa pregateasca un raport. De asemenea, am solicitat CNR sa aiba o pozitie referitor la acest subiect. Le asteptam cu totii. 
 • Criteriile de performanta pentru profesori: Este o comisie care lucreaza, este o activitate in derulare si ma astept ca aceste criterii sa reflecte mesajul pe care il transmitem. Dorim o educatie de calitate, dorim sa-i recompensam pe cei care fac performanta si nu vad niciun fel de incompatibilitate intre ideea de a cauta niste indicatori credibili, simpli, nu simplisti, de masurare a performantei, uneori nu atat masurand sec, cat, de exemplu, progresul educational - poate sa fie un element foarte interesant. Cum il masori, cum faci… este o activitate in derulare. Nu pot eu sa ma pronunt, pentru ca ar fi nepotrivit. Am un grup de lucru cu participanti din zona stakeholder-ilor, astfel incat vor veni cu un raspuns fundamentat, e sigur asta.
Guvernul a adoptat astazi, 19 ianuarie 2016, o ordonanta pentru modificarea Legii nr. 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, care scoate plagiatele demnitarilor din analiza Consiliului National de Etica. De altfel, componenta acestui for - care i-a scapat de plagiate atat pe Victor Ponta, cat si pe Gabriel Oprea - a fost revocata la inceputul lunii decembrie de ministrul Curaj, inainte de a lua in analiza acuzatiile de plagiat aduse ministrului de Interne Petre Toba. Vezi aici mai multe despre ordonanta aprobata astazi

In urma cu o zi, Ministerul Educatiei a anuntat ca modul de retragere a titlului de doctor si a calitatii de conducator de doctorat si/sau a atestatului de abilitare va fi reglementat printr-o Ordonanta de Urgenta de modificare a Legii Educatiei, care va fi supusa aprobarii Guvernului la inceputul lunii februarie 2016. Intr-un comunicat, Ministerul a precizat ca "atributiile CNATDCU, precum si modalitatea de selectie a membrilor sai, vor fi, de asemenea, stipulate in modificarile legislative".

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3941 vizualizari

 • +11 (15 voturi)    
  Pilat din Pont (MENCS) (Marţi, 19 ianuarie 2016, 14:18)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  S-a spalat pe maini de povara cererii publice privind plagiaturile...Universitatile sa o faca...
  Asa nu supara pe nimeni, are si el nevoie de un loc caldut/cald la care sa se intoarca, cu multe proiecte tip "bla bla" de implementat pe multe milioane de euro, ce vreti, intelegeti si voi, ca oameni suntem!
  • -10 (12 voturi)    
   esti penibil (Marţi, 19 ianuarie 2016, 14:22)

   replica [anonim] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   esti absurd si faci propaganda proasta..
   ideea e fff buna...sa vedem acum pe rectorii si universitatile care dadeau doctorate pe interese daca o sa o mai faca!!!
   apoi apreau , urlau, tipau ca e plagiat si puneau presiune pe ministri...faceau scandal politic...opa stop
   • +10 (12 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 19 ianuarie 2016, 14:43)

    [anonim] i-a raspuns lui replica

   • +6 (6 voturi)    
    De mirare (Marţi, 19 ianuarie 2016, 15:44)

    mopsu [utilizator] i-a raspuns lui replica

    ce ineptii debitezi, parca noi nu am sti cine-s asa zisii universitari.
   • +2 (2 voturi)    
    ne-stimatule nene (Marţi, 19 ianuarie 2016, 17:32)

    Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui replica

    universitatile? ma faci sa rad! poate doar UniBuc sa fie ceva mai verticala, in rest, Kakademia lui Oprea s-a facut ca ploua.


    Acum, guvernul va da o OUG sa le preia universitatile. Care, ghici ce, anul acesta sunt in alegeri si ele. Apoi au de refacut comisiile de etica. Si stai asa, ca onor ministerul trebuie sa redacteze normele de analiza si decizie asupra tezelor. Asta va face subiectul vreunui proiect POCU/POCA. Care, stai, ca tot azi se anunta ca se lanseaza prin aprilie, adica mai-iunie, contracteaza prin toamna, incep in 2017, tine 3 ani si dupa 3 ani, in baza rezultatelor lui- in 2019-2020 adica se va propune un ordin de ministru cu norme. Si uite-asa ne prinde alt an electoral 2020 cu plagiatul lui Ponta, Oprea etc tot neconfirmate legal. Suficient timp ca sa se emita alte acte normative ca sa ii disculpe.
    Intr-o lume ideala, asa ar trebui, ca universitatile... dar in Romania-poate cititi si articolul publicat de dl Maci de la Oradea ultima data...http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-20723153-no-way-no-end.htm

    si uite asa, cu mult "Curaj" dl Ne-Curaj reuseste sa scape de ingrata sarcina de a analiza si da ministrul sub obladuirea lui vreun verdict de bun-simt. Nu se poate, caci Ponta e catindat PSD la Gorj, va deveni senator, Oprea la fel si nu se face pt ca sa te pui cu unii de asa rang...
  • -4 (6 voturi)    
   E solutia corecta (Marţi, 19 ianuarie 2016, 14:34)

   Caligula [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Daca universitatile au putere sa decida ce constituie o lucrare de doctorat, e normal ca ele sa poata decide si ce nu constituie o lucrare de doctorat. Aici Pilat are dreptate.
  • +1 (3 voturi)    
   giga (Marţi, 19 ianuarie 2016, 15:19)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Tu esti din aia care se asteapta ca presedintele/premierul/ministrul sa verifice si sa decida tot?

   E normal, si asha se intimpla in toata lumea civilizata, ca universitatea care a dat titlul sa aiba atributia de a il si retrage. Ministrul trebuie sa se ocupe de politici publice, strategii, administrare, nu de cautat plagiate. Asta cda sa nu mai vorbim de conflictul de interese care apare in momentul in care un premier plagiator e verificat de o comisie din subordinea ministrului. Comisie care il verifica pe sefu' lu' sefu'...
   • +1 (1 vot)    
    da, astept ca un ministru sa citeasca tezele, ok? (Marţi, 19 ianuarie 2016, 17:29)

    Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Daca asa deduci tu ca am zis....
    Avea o Comisie pentru asa ceva. Care Comisie a fost desfiintata, reinfiintata, i s-au modificat atributiile, totul ca plagiaturile alea celebre sa nu fie confirmate. Deci oricum nu se uita ministrul pe ele.
    Acum, va da o OUG sa le preia universitatile. Car, ghici ce, anul acesta sunt in alegeri si ele. Apoi au de refacut comisiile de etica. Si stai asa, ca onor ministerul trebuie sa redacteze normele de analiza si decizie asupra tezelor. Asta va face subiectul vreunui proiect POCU/POCA. Care, stai, ca tot azi se anunta ca se lanseaza prin aprilie, adica mai-iunie, contracteaza prin toamna, incep in 2017, tine 3 ani si dupa 3 ani, in baza rezultatelor lui- in 2019 adica se va propune un ordin de ministru cu norme. Si uite-asa ne prinde alt an electorla 2020 cu plagiatul lui Ponta, Oprea etc tot neconfirmate legal. Suficient timp ca sa se emita alte acte normative ca sa ii disculpe.
    Intr-o lume ideala, asa ar trebui, ca universitatile... dar in Romania-poate cititi si articolul publicat de dl Maci de la Oradea ultima data...http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-20723153-no-way-no-end.htm

    si uite asa, cu mult "Curaj" dl Ne-Curaj reuseste sa scape de ingrata sarcina de a analiza si da ministrul sub obladuirea lui vreun verdict de bun-simt. Nu se poate, caci Ponta e catindat PSD la Gorj, va deveni senator, Oprea la fel si nu se face pt ca sa te pui cu unii de asa rang...
 • +6 (6 voturi)    
  Păi ce facem? (Marţi, 19 ianuarie 2016, 14:21)

  abramburica [anonim]

  Fara diploma, Ponta rămâne un simplu tâmplar?
  • +4 (4 voturi)    
   nu timplar (Marţi, 19 ianuarie 2016, 15:21)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui abramburica

   prelucrator prin aschiere. Asta iesi dupa liceu teoretic. El are totusi si o diploma de licenta, dar ar trebui sa i se retraga dreptul de a avocati si dreptul de a preda la catedra, plus toate salariile veniturile primite in calitate de avocat si de profesor cerute inapoi.
 • +5 (9 voturi)    
  hehe (Marţi, 19 ianuarie 2016, 14:23)

  Mazeta [utilizator]

  Adrian are o Tobă. Bum, bum, bum. Ține plagiatul după sobă. Bum, bum, bum!
  • +1 (1 vot)    
   Aha... (Marţi, 19 ianuarie 2016, 17:14)

   Radu I [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ... și „Toba” aia ar putea să capete „curajul” să bată fără veste. Bum, bum, bum!
 • +6 (6 voturi)    
  ! (Marţi, 19 ianuarie 2016, 14:29)

  Kpriciu [utilizator]

  Doar atât?!
  Pai asta nu-i curaj.
 • +7 (7 voturi)    
  Mama ce ocolesc astia problema (Marţi, 19 ianuarie 2016, 14:43)

  CititorulComentator [utilizator]

  E clar, asta dovedeste ca nu au nici un interes de a-i urmari pe Ponta si restul plagiatorilor ordinari. Pai universitatea care a dat diploma nu va retrage...

  Tocmai sa legalizat plagiatul! Bagati!

  Curaj - alt politruc la fel ca restul.
  • +1 (1 vot)    
   sistemul, nu omul (Marţi, 19 ianuarie 2016, 17:59)

   zhenghe [anonim] i-a raspuns lui CititorulComentator

   Lui Ponta i-o vor retrage, UB a dat verdict de plagiat. Problema e cu sutele de chestori si ofiteri de armata si servicii, unde plagiatul e norma.
 • +6 (6 voturi)    
  Las-o moale (Marţi, 19 ianuarie 2016, 14:48)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Care Universitati? CIne? Abia daca 10% dn cadrele universitare nu au plagiat. Invatamintul romanesc, mostenit de la politruca impostoare Andronescu, e un mare fâs care pute, pute, pute....
 • +1 (1 vot)    
  lege pt 5% (Marţi, 19 ianuarie 2016, 17:57)

  zhenghe [anonim]

  Ponta si Oprea vor ramane fara doctorat pe aceasta ordonanta, Universitatea din Bucuresti nu are cum sa nu le retraga, e o institutie prea importanta si deja a dat verdict de plagiat. Poate si la UBB Cluj, unele politehnici sau la Iasi se va aplica cu succes. Multi se vor bucura ca VP si GO vor ramane fara doctorat.
  DAR
  Facultatile unde nu 5, ci 95% din teze sunt plagiate (mai ales cele cu epoleti) nu au NICIUN interes sa le dea in vileag, astfel ca vor tacea malc. Asa ca dl. ministru de interne poate sa stea linistit. Daca legea aceasta nu este insotita de o lege prin care o comisie de cercetatori cu reputatie internationala (preferabili romani angajati in universitati din top 500 mondial din afara Romaniei) sa ia de la fiecare universitate macar un esantion de 10% din lucrari si daca mai mult de x% sunt plagiate sa suspende un an scoala doctorala, sa le ia pe toate la puricat, sa demita coordonatorii care au permis plagiatul si doar dupa ce universitatea respectiva adopta clar o definitie a plagiatului, reguli de redactare si mecanisme de verificare sa porneasca din nou scoala doctorala, totul e DEGEABA.
 • +1 (3 voturi)    
  Curaj dupa revocarea Consiliului Naţional de Etică (Marţi, 19 ianuarie 2016, 19:20)

  ty [utilizator]

  "Este foarte important să creem cadrul ca deciziile ce se vor lua să fie credibile în baza unui mecanism clar şi respectat. Trebuie să refacem încrederea în sistemul de educaţie în Romania."
  Despre increderea cui vorbeste? A profitorilor sistemului de educatie?
  • +1 (3 voturi)    
   Asa a spus (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 4:04)

   CititorulComentator [utilizator] i-a raspuns lui ty

   Si am sperat ca face treaba...dar e clar ca nu, interesele mafiotilor sunt mai presus. Se referea la refacerea increderii mafiotilor in sistemul de diplome si plagiat pe banda.
 • 0 (0 voturi)    
  Explicatia? (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 12:25)

  ouyang [utilizator]

  Un salariu mediu pe economie pe viata! De la cine? De la Gabi Oprea. L-ati uitat? Cel cu coloanele. Il platiti in continuare si pe el si pe o seama intreaga de oameni de “stiinta” gen Curaj sa spele plagiatori. Sursa: http://www.euractiv.ro/politic-intern/ministrul-educatiei-adrian-curaj-este-membru-pe-viata-al-unei-academii-infiintate-de-gabriel-oprea-3273


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by