Universitatea din Bucuresti reactioneaza in scandalul scriitorilor-puscariasi. Dupa ce HotNews.ro a publicat topul universitatilor ai caror profesori au avizat in 2015 lucrarile din puscarii, Universitatea din Bucuresti anunta ca "nu este de acceptat argumentul ca acele cadre didactice si-au dat girul in nume personal. Ele si l-au dat avand functia didactica universitara ceruta de lege". Institutia anunta ca, "prin Comisia de etica, va examina situatiile in care este implicata prin cadrele sale didactice, pentru a vedea in ce conditii a fost acordat girul si daca este vorba despre lucrari stiintifice".

Universitatea din BucurestiFoto: unibuc.ro

Amintim ca Adrian Curaj, ministrul Educatiei, a declarat in urma cu 3 zile la Digi 24: "Insist pe responsabilitatea institutiilor de invatamant. Profesorii, cercetatorii care sunt implicati in aceste cazuri sunt implicati in nume personal, deci nu sunt abordari institutionale. Sigur, sunt profesori, sunt cercetatori la institutii de invatamant superior, de cercetare din Romania, dar actiunile dansilor sunt actiuni individuale. Sunt convins ca institutiile de invatamant superior sau institutiile de cercetare vor avea grija, prin prisma mentinerii prestigiului lor, sa discute subiectele acestea si sa ia decizii. Eu insist pe responsabilitatea institutiilor de invatamant superior si de cercetare. Numai acolo e expertiza necesara sa decida asupra unui subiect sau altul".

Universitatea din Bucuresti a cerut public, inca din vara anului trecut, abrogarea prevederii legale care ii scuteste pe detinuti de 30 de zile din pedeapsa pentru fiecare lucrare stiintifica scrisa in puscarie.

Potrivit datelor puse la dispozitia HotNews.ro de catre Ministerul Justitiei, trei cadre didactice care predau la Universitatea din Bucuresti au acordat recomandari, in 2014 si 2015, unor puscariasi care au scris carti. Prof. univ. Dr. Stelian Brezeanu i-a acordat lui Gheorghe Copos doua recomandari, pentru lucrarile "Aliante matrimoniale in politica ale principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova" si "Tasnadul medieval". Tot de la Universitatea din Bucuresti, Conf. Univ. Dr. Pavel Dan i-a avizat lui Gigi Becali lucrarea "Becali si Politica. Inceputurile".

In 2015, Conf. Univ. Dr. Anca Monica Ardelean si-a dat aviz pentru lucrarea "Prevenirea fenomenului infractional in randul tinerilor" scrisa de Floricica Gheorghe, condamnat la 5 ani de inchisoare pentru fapte de coruptie, iar Dan Pavel i-a mai acordat lui Gigi Becali un aviz, de data asta pentru cartea "Becali Parlamentul Europei si Parlamentul Romaniei".

Citeste pozitia integrala a Universitatii din Bucuresti referitoare la cartile stiintifice publicate in detentie

Universitatea din Bucuresti este surprinsa de amploarea fenomenului cartilor asa-zis stiintifice, publicate in detentie, fapt care a permis eliberarea inainte de termen a detinutilor.

Prea putin cunoscut, pana de curand, fenomenul este generat de o prevedere legala care a permis decizii ale directiilor penitenciarelor, favorizate si de girarea de catre cadre universitare a caracterului stiintific al acestor lucrari.

Universitatea din Bucuresti a cerut public, inca din luna iulie a anului trecut, abrogarea acestei prevederi legale care, se vede acum, a produs consecinte care afecteaza si mediul academic. Nu este de acceptat argumentul ca acele cadre didactice si-au dat girul in nume personal. Ele si l-au dat avand functia didactica universitara ceruta de lege.

Universitatea din Bucuresti, prin Comisia de etica, va examina situatiile in care este implicata prin cadrele sale didactice, pentru a vedea in ce conditii a fost acordat girul si daca este vorba despre lucrari stiintifice.

Universitatea din Bucuresti, ca si in alte ocazii, spera ca lumea academica romaneasca sa sustina efortul pentru consolidarea si practicarea valorilor eticii si ale integritatii academice.

Prof. univ. dr. Mircea Dumitru

Rectorul Universitatii din Bucuresti

Presedinte al Consiliului de Administratie

Citeste si: