Marian Preda a fost ales in functia de presedinte al Senatului Universitatii din Bucuresti, inlocuindu-l astfel pe Vlad Nistor. Amintim ca toate universitatile organizeaza in finalul acestui an sau la inceputul lui 2016 alegeri pentru pozitiile de conducere. Intr-un mesaj publicat pe Facebook, Preda a anuntat ca va face tot ce poate pentru ca Universitatea "sa ramana primul bastion de aparare a eticii academice, a valorilor morale de care Romania are atata nevoie".

Marian PredaFoto: Agerpres

Fostul decan al Facultatii de Sociologie din cadrul Universitatii din Bucuresti a fost ales in noua functie pe 2 decembrie 2015, fiind singurul candidat, potrivit informatiilor publicate pe site-ul institutiei de invatamant superior.

Intr-un mesaj publicat in urma cu o zi pe contul sau de Facebook, Marian Preda a scris ca "in sedinta de ieri [2 decembrie 2015 - n.red.] a Senatului Universitatii din Bucuresti am fost ales in functia de presedinte al Senatului pentru un mandat de 4 ani. Functia ma onoreaza la fel de mult ca cea pe care am detinut-o timp de aproape 8 ani, pana ieri, de decan al Facultatii de Sociologie".

"Raman in continuare profesor si conducator de doctorat la Facultatea de Sociologie si voi face tot ce pot in Senatul Universitatii pentru ca Universitatea sa devina mai eficienta si mai transparenta dar in special pentru ca ea sa ramana primul bastion de aparare a eticii academice, a valorilor morale de care Romania are atata nevoie", spune profesorul universitar.

  • Amintim ca Universitatea din Bucuresti a concluzionat ca Victor Ponta a plagiat in teza sa de doctorat sustinuta la Facultatea de Drept a Universitatii, precum si ca Olguta Vasilescu a plagiat in teza de doctorat sustinuta la Facultatea de Sociologie (detalii), insa Ministerul Educatiei a luat in seama, pana acum, numai deciziile contrare ale Consiliului National de Etica din subordinea sa.

La depunerea candidaturii pentru mandatul 2015-2019, Marian Preda a sustinut in fata membrilor Senatului ca va promova principiul "meritului", dar si principiul "echitatii in distribuirea resurselor intre facultati si intre persoane cu respect pentru diversitatea si complementaritatea domeniilor de cercetare si formare din UB". Sursa si detalii aici

Marian Preda (52 de ani) preia noua functie din pozitia de membru al Senatului si din cea de decan al Facultatii de Sociologie - functie detinuta din 2008. In perioada 2000-2008 a fost prodecan al aceleiasi facultati, iar din 2006 este profesor si conducator de doctorat.

In 1989, Preda a absolvit Facultatea de Mecanica a Universitatii Politehnice Bucuresti, iar in 1994 a absolvit Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii Bucuresti, in cadrul careia a urmat si masteratul in Politici Sociale - din care 6 luni cursuri de master au fost parcurse in Cambridge, UK, potrivit CV-ului sau. In 2001 a obtinut titlul de doctor in sociologie.

In perioada 2004-2006, a urmat un Master of Business Administration (MBA) la Tiffin University in Ohio, SUA.

Marian Preda a fost pentru un an presedintele Fundatiei Miscarea Populara, fundatie pe care s-a construit Partidul Miscarea Populara. Sociologul a demisionat din aceasta functie in iunie 2014, la doua zile dupa ce Elena Udrea a castigat sefia PMP (sursa si detalii).

Marian Preda a facut parte din Consiliul General al CNATDCUcare a decis ca Victor Ponta a plagiat, dar care a fost reorganizat de Liviu Pop in aceeasi zi in care a dat acest verdict (detalii aici si aici).

Numele sau a fost vehiculat in 2011 pentru postul de ministru al Muncii, functie ocupata pana la urma de Sebastian Lazaroiu (sursa si detalii).

In 2009-2010, Marian Preda a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice. Printre recomandarile acestei comisii a figurat legalizarea prostitutiei si a consumului de droguri.

In raportul prezentat atunci la Cotroceni de comisie se arata ca "legalizarea sexului comercial (nu si a intermediarilor de servicii sexuale) ar fi o posibilitate de control a bolilor cu transmitere sexuala. (...) Dezincriminarea consumului de droguri (nu a traficului!) pentru a aduce la 'suprafata' consumatorii". De altfel, sociologul Marian Preda a explicat atunci ca "foarte multe persoane practica prostitutia pentru a obtine bani de droguri". Sursa si detalii

Descarca de aici CV-ul lui Marian Preda

Universitatea din Bucuresti se mai pregateste de un rand de alegeri, iarna aceasta. Pe 9 decembrie 2015 se va desfasura primul tur al alegerilor pentru functia de Rector, la care candideaza actualul rector Mircea Dumitru si profesoara Nicoleta Ionac, de la Facultatea de Geografie. Turul al II-lea va fi organizat pe 16 decembrie 2015. Sursa si detalii aici