Universitatea din Bucuresti anunta un nou plagiat, in teza de doctorat a primarului municipiului Craiova, Olguta Vasilescu. Institutia de invatamant superior anunta ca s-a autosesizat in acest caz, ca expertiza "demonstreaza existenta mai multor pasaje neatribuite" si ca "un capitol intreg, al 7-lea, este preluat integral de pe internet". Universitatea precizeaza ca, potrivit legii, Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei este cel care trebuie sa se pronunte in cazuri de plagiat in care sunt implicate persoane cu functii de demnitate publica, motiv pentru care a solicitat oficial Consiliului sa examineze teza de doctorat a Olgutei Vasilescu, primar al municipiului Craiova.

Olguta VasilescuFoto: Agerpres

Tudor Prisecaru, secretar de stat pe Cercetare in Ministerul Educatiei, a declarat referitor la acest caz: "Consiliul National de Etica are un secretariat care nu e controlat de noi, ci are activitate independenta. Nu vad de ce ar fi trebuit sa ma informeze secretariatul cu ce urmeaza sa se intample in analiza cazurilor".

Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti a transmis pe 18 decembrie urmatoarea adresa catre Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei:

"In atentia,

Domnului presedinte Paul DOBRESCU,

Stimate domnule presedinte,

Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti va instiinteaza prin prezenta ca s-a autosesiat in cazul tezei de doctorat "Contributia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne" sustinuta de doamna Olguta Vasilescu, in 2007, in cadrul Facultatii de Sociologie a Universitatii din Bucuresti. Comisia a luat in discutie acest caz in 2013, dar nu a fost in masura atunci, din motive obiective, sa se pronunte.

Comisia a solicitat un referat de expertiza privind suspiciunea de plagiat. Referatul a fost realizat de catre dna conf. univ.dr. Cosima Rughinis de la Facultatea de Sociologie. Referatul demonstreaza existenta mai multor pasaje neatribuite conform normelor academice de catre autoarea tezei. Totodata, un capitol intreg, al 7-lea, este preluat integral de pe internet fiind vorba de un text care nu are autor.

Intrucat o prevedere speciala a unei Ordonante a Guvernului cu nr. 28 din 2011 se refera (art.4.3) la faptul ca institutiile nu au dreptul sa examineze suspiciunile de abateri de la conduita stiintifica si de cercetare produse de persoanele cu functii de demnitate publica, ci numai Consiliul National de Etica poate face acest lucru, va solicitam sa examinati suspiciunea de plagiat si alte derogari de la conduita stiintifica si de cercetare in cazul tezei de doctorat a doamnei Olguta Vasilescu, primar al municipiului Craiova.

Universitatea din Bucuresti isi exprima speranta ca Consiliul National de Etica va da curs acestei solicitari si va lua act de referatul de expertiza anexat.

Cu cele mai bune ganduri,

Prof. dr. Marian Popescu

Presedintele Comisiei de Etica a UB"

Universitatea din Bucuresti a informat-o despre demersul facut si pe Olguta Vasilescu, primarul municipiului Craiova.

Descarca de aici adresele integrale trimise de catre Universitatea din Bucuresti la Consiliul National de Etica si la Primaria Municipiului Craiova:

CV Olguta Vasilescu

Data si locul nasterii: 18 noiembrie 1974, Craiova

Studii si specializari:

  • 1997: Facultatea de Litere si Istorie a Universitatii din Craiova, specializarea Romana-Italiana
  • 2001: Colegiul National de Aparare, seria a X-a
  • 2007: Doctor in sociologie la Universitatea din Bucuresti
  • Burse de studii in Italia, Danemarca, Belgia

Activitate profesionala:

  • 1997-1998: Redactor cotidianul "Cuvantul Libertatii" din Craiova
  • 1998-1999: Sef Departament Investigatii-Ancheta, "Cuvantul Libertatii", Craiova
  • 1999-2000: Redactor sef adjunct, "Cuvantul Libertatii", redactor TVR Craiova
  • 2000-2008: Deputat de Dolj (functii detinute in aceasta perioada: secretar Comisia pentru regulament, presedinte Comisia pentru Invatamant, Stiinta, Tineret si Sport)
  • 2008-2012: Senator de Dolj, presedinte Comisia pentru Egalitate de sanse
  • 2009-prezent: Lector asociat Universitatea de Vest din Timisoara
  • 2012-prezent: primar al municipiului Craiova

Functii intr-un partid politic:

  • 1991: Membru fondator Partidul Romania Mare
  • 1993: Presedinte Organizatia de Tineret Romania Mare, Dolj
  • 2000-2004: Purtator de cuvant PRM si Presedinte Organizatia de Tineret Romania Mare
  • 2004-2007: Presedinte Organizatia de Tineret Romania Mare
  • 2008-2010: Secretar Executiv PSD, Vicepresedinte PSD Dolj
  • 2010-prezent: Sef Departament PSD, Purtator de cuvant al Departamentelor PSD, Vicepresedinte PSD Dolj.

Activitate publicistica si stiintifica:

  • Lucrarea stiintifica: "Cultura - factor de securitate nationala";
  • Lucrarea stiintifica: "Vilfredo Pareto si contributia la dezvoltarea sociologiei moderne";
  • Traducerea din italiana in romana a "Tratatului de sociologie generala", de Vilfredo Pareto.  

Sursa: Mediafax

Conducatorul stiintific al tezei cu care Lia Olguta Vasilescu a obtinut titlul de doctor este profesorul Dumitru Otovescu, potrivit Cotidianul.