Ordonanta de Urgenta care prevede majorarea salariilor din sistemul sanitar cu 25%, incepand cu data de 1 octombrie 2015, a fost aprobata in sedinta de Guvern de miercuri, informeaza Mediafax. Premierul Victor Ponta anuntase, la inceputul sedintei de Guvern, ca pe ordinea de zi "in primul rand avem ordonanta, e finalizata, ordonanta prin care prevedem de la 1 octombrie cresterea cu 25% a salariilor actuale pentru tot personalul din sistemul sanitar".

Victor Ponta (foto arhiva)Foto: Agerpres

Pe ordinea de zi a sedintei de astazi, 26 august, a Executivului este Ordonanta de Urgenta "prin care prevedem de la 1 octombrie cresterea cu 25% a salariilor actuale pentru tot personalul din sistemul sanitar. Pentru ca vreau sa fiu atat de clar incat toata lumea care vrea sa auda si sa inteleaga limba romana, sa inteleaga. E vorba de salariile actuale, da, 25% la salariile actuale, nu la alte calcule, nu la alte povesti, pentru toata lumea care lucreaza in sistemul sanitar", a afirmat premierul Victor Ponta, la inceputul sedintei.

Acesta a spus ca "este nevoie, si sper sa am sprijin in continuare, de cresterea veniturilor celor care lucreaza in sistemul medical, in acelasi timp insa in paralel cu reformele importante. Si introducerea cardului de sanatate a fost si este o reforma importanta. Cei care stiti bine de ce se opuneau, asta e, intotdeauna se vor opune unii cand vrei sa schimbi ceva important. Dar cred ca mai este in continuare mult de facut si dl ministru Banicioiu, presedintele Casei si ceilalti, mergem mana in mana cresteri salariale cu reforma in sistem. Asa cred ca e normal. Daca s-ar fi putut azi sa facem cu 100%, cu 200%, cu 300% as fi facut cu toata inima, ca era corect".

Ponta a sustinut ca "putem astazi 25, la anul 25 si putem sa avem o anumita perspectiva. Iar pe masuri punctuale cum ar fi accesul rezidentilor la constructiile ANL si alte lucruri mai putin cunoscute, dar pe care putem sa le rezolvam cu bunavointa".

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, a intervenit si a precizat ca accesul rezidentilor la constructiile ANL este masura "inclusa in ordonanta de azi".

Tot in deschiderea sedintei de guvern, parte la care televiziunile au acces, Victor Ponta i-a cerut Rovanei Plumb, ministrul Muncii, sa gaseasca o solutie si pentru asistentii sociali.

Informatii de background

Amintim caVictor Ponta a facut anuntul majorarii prin OUG de la 1 octombrie a salariilor medicilor in urma cu o saptamana, pe 18 august 2015. Dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, la inceputul lunii, ca medicii nu pot primi plati suplimentare sau donatii de la pacienti, mii de medici s-au organizat si au format un grup de initiativa pe Facebook, unde au discutat despre o greva generala. Ministrul Sanatatii a anuntat imediat o intalnire cu sindicatele din Sanatate si apoi a venit anuntul premierului ca mareste salariile din sanatate.

"Putem de la 1 octombrie anul acesta sa aplicam o crestere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul sanitar: asta inseamna, daca datele ministerului si ale Casei sunt corecte, 181.000 de persoane in reteaua Ministerului Sanatatii si a autoritatilor publice locale si 12.380 de persoane in ministerele si institutiile care au propria retea, Interne, Aparare, SRI si celelalte. Impactul bugetar anual este in jurul sumei de 1,7 miliarde lei", a declarat Ponta, intr-o conferinta de presa sustinuta pe 18 august.

Prim-ministrul a sustinut ca "pentru anul acesta resursele sunt asigurate din fondurile economisite la Ministerul Sanatatii si la Casa, dar pentru asta avem nevoie in luna octombrie de o rectificare bugetara, pe care evident ca o vom face in asa fel incat din noiembrie sa se plateasca practic salariile majorate in luna octombrie. Este important in textul ordonantei si dupa aceea in dezbaterea in Parlament ca obligatia de a continua aceasta marire graduala sa fie asumata inainte de Legea bugetului in asa fel incat in 2016 sa putem aplica urmatoare crestere de 25% si in acelasi fel 25% anual pana cand se ajunge la o dublare a venitului actual pentru medici, asistente si restul personalului".

In aceeasi conferinta, Ponta a sustinut insa si legalizarea spagii pentru doctori, cu conditia sa fie fiscalizata si benevola: "Ministrul Justitiei, impreuna cu reprezentanti din sistemul medical, va veni cu un proiect de lege, si nu cu o ordonanta de urgenta. Legea sa prevada pe intelesul tuturor faptul ca acele contributii suplimentare pe care pacientii vor sa le aduca pentru medic, pentru asistent sa fie cu definirea cumulativa a trei conditii: sa nu fie conditionata de medic, sa fie dupa incheierea actului medical si sa fie declarate, asa incat sa fie si fiscalizate. Cu aceste trei conditii cumulative sa nu mai implice raspunderea penala a medicului, a asistentului sau a oricarui reprezentant al sistemului sanitar".

Propunerea de legalizare a spagii a atras numeroase critici din partea medicilor, iar anuntul majorarii salariilor din sistemul sanitar a atins imediat sindicatele din educatie, care cer o marire egala de salarii si pentru profesori.

Citeste si: