Presedintele Klaus Iohannis a anuntat joi ca l-a propus pe liberalul Eduard Hellvig in functia de sef al Serviciului Roman de Informatii, afirmand ca acesta prezinta "garantia unui parcurs de europenizare pentru SRI".

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Surse politice declarasera anterior pentru HotNews.ro ca Eduard Hellvig va fi numit director al Serviciului Roman de Informatii.

Postul de director al SRI a devenit vacant dupa ce George Maior si-a depus demisia, la sfarsitul lunii ianuarie.

In decembrie 2014, judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis definitiv ca europarlamentarul PNL Eduard Hellvig, fost ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, nu s-a aflat in incompatibilitate, instanta anuland raportul intocmit de Agentia Nationala de Integritate (ANI).

Iata mai jos declaratiile facute de presedintele Klaus Iohannis:

  • Dupa cum stiti, ambele servicii secrete au ramas in ultima perioada fara directori, din motive diferite
  • In ultimele saptamani, datorita unor evolutii in viata politica si in mediul public, SRI a fost de foarte multe ori in atentia publicului
  • Am considerat ca in aceasta perioada e nevoie ca la SRI sa existe o echipa completa, pentru a instaura calmul necesar
  • Am decis sa fac o nominalizare pentru pozitia de director al SRI
  • In aceasta seara am semnat scrisoarea catre presedintii celor doua Camere si l-am propus pe dl Eduard Raul Hellvig
  • Am avut azi intalniri cu liderii partidelor politice parlamentare si le-am adus la cunostinta aceasta intentie
  • Am vorbit de asemenea cu cei doi presedinti, ai Senatului si  Camerei, si probabil in cursul saptamanii viitoare Parlamentul va dezbate aceasta chestiune
  • Nu am dorit sa fac nominalizarile impreuna, astfel ca acum vorbim doar de o nominalizare la SRI, urmand ca in perioada urmatoare sa fac o nominalizare si pentru SIE, la momentul potrivit
  • Trei intrebari

Intrebari:

Ce-l recomanda pe Eduard Hellvig?

Klaus Iohannis: Atunci cand m-am gandit la o persoana pe care sa o propun, am cautat pe cineva care e pregatit pentru o astfel de pozitie, care are pregatirea necesara, energia necesara, care cunoaste actorii politici, care are suficiente cunostinte despre activitatea SRI si care e o persoana care vine sa aduca calmul necesar in acest spatiu.

Am cautat o persoana care pentru mine reprezinta garantia unui parcurs de modernizare, de europenizare si pentru SRI.

SRI a castigat foarte mult ca imagine publica, a avut rezultate notabile si s-au facut progrese semnificative. Toate acestea trebuie duse mai departe si am convingerea ca dl Hellvig va face asta.

Ati gasit pe cineva pentru SIE?

Astazi discutam de SRI, altadata despre SIE. Inca una, ca asta nu a fost intrebare.

La sefia DIICOT, cand va fi numita o persoana?

Astept cu mare interes o propunere venita de la ministrul Justitiei. Cand va veni cu o propunere, o sa discutam si intram pe procedura.