Eduard Hellvig, propus director al Serviciului Roman de Informatii (SRI), este europarlamentar PNL si e considerat un apropiat al presedintelui Klaus Iohannis, alaturi de care a stat in campania prezidentiala. Hellvig a fost extrem de apropiat si de fostul presedinte al PNL, Crin Antonescu, fiindu-i chiar consilier personal, iar inainte a fost membru al PC. Hellvig a lucrat intr-o firma a lui Dan Mihalache. Hellvig este europarlamentar din 2013, precedenta functie fiind cea de ministru al Dezvoltarii in Guvernul USL. El a demisionat insa la scurt timp dupa numirea in functie, dupa ce ANI a comunicat public ca liderul liberal ar fi in conflict de interese.

Eduard Hellvig (dreapta) si Klaus IohannisFoto: AGERPRES

Astfel, ANI a anuntat in noiembrie 2012 ca a constatat, in urma procedurilor de evaluare, incalcarea legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor de catre Eduard Raul Hellvig si alti doi ministri - Ovidiu Silaghi si Liviu Pop, dar si de catre secretarul general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache. Dupa anuntul ANI, Eduard Hellvig a demisionat si a spus ca in cazul in care se va demonstra suspiciunea de incompatibilitate nu va mai fi niciodata ministru, insa in caz contrar asteapta demisiile celor care l-au acuzat: "Este vorba de suspiciune de incompatibilitate, asa cum am primit adresa de la ANI. In momentul in care voi avea o decizie definitiva de la justitie, daca se va demonstra ca am fost incompatibil, eu, Eduard Hellvig, niciodata nu voi mai fi ministru in Romania, asta garantez", a spus Hellvig.

In decembrie 2014, Inalta Curte i-a dat dreptate lui Hellvig in procesul cu ANI, in urma unei decizii definitive.

Hellvig a fost parlamentar si europarlamentar PC, a trecut in 2008 la PNL si a detinut functia de consilier personal al lui Crin Antonescu. Potrivit ultimei sale declaratii de avere, datata iunie 2013, el detine doua terenuri intravilane, unul de 401 metri patrati in Voluntari (Ilfov) si unul de 665 metri patrati in Santandrei (Bihor). De asemenea, mai are o casa de 143 metri patrati in Voluntari si una in Bihor. El detine si un autoturism Skoda din 2010.

El a luat in 2008 un imprumut de 145.000 euro de la un anume Viorel Dumitras, dar si un credit de 28.000 euro de la BRD Oradea.

In Parlamentul European, este membru in Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor si in Delegația pentru relațiile cu Canada.

Potrivit CV-ului sau, este absolvent al specializarii Stiinte Politice din cadrul Facultatii de Stiinte Politice si Administratie Publica, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca (1997), Hellvig a urmat studii post-universitare in domeniul securitatii si apararii (Colegiul National de Aparare, Universitatea Carol I, Bucuresti, 2005-2006 si Centrul European de Studii de Securitate George C. Marshall.

Hellvig a a intrat în politică în 1998, fiind consilierul fostului vice-președinte al PNL, Horia Rusu. A detinut in perioada 2001-2003 functia de director general al Institutului de Studii Sociale, Bucuresti. A fost deputat PC in mandatul 2004-2008 si europarlamentar pe o perioada de 5 luni. Dupa ce a pierdut nominalizarea pe un post eligibil de europarlamentar, paraseste barca conservatorilor si trece la PNL.

In 2008 candideaza din partea PNL Oradea la alegerile parlamentare dar pierde. Devine consilierul personal al presedintelui PNL, Crin Antonescu. Dupa ce Antonesu pierde alegerile prezidentiale din 2009, Hellvig se retrage la Oradea. Detalii aici

Din 2009, este Doctor in Stiinte Politice al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative, Bucuresti.

In mai 2011, Crin Antonescu l-a numit Eduard Hellvig secretar general al PNL în locul lui Radu Stroe.